Ik heb wat recepten vandaag waarbij ik niks speciaals met rijst doe, maar waarbij rijst enorm lekker smaakt, of die móeten met rijst
De eerste twee gerechten worden iha niet met rijst gemaakt maar met gekookte kriel
Met rijst veel lekkerder!
Kalfsnier met paddo's en rijst
Rognon de veau à la liégoise
Die nier is op zijn Luiks, de paddo's en de rijst verzon ik erbij
Boter, sjalot, knof, grove zwarte peper...
Stelen van de paddo's (bruine beukenzwam)...
Runderfond...
Hoeden van de paddo's...
P/z
Rijst koken
De nier in zijn eigen voorgeprogrammeerde stukjes snijden, per stukje het vet eraf snijden/knippen, grotere stukjes in tweeën of drieën
In heel hete boter, waarin fijngehakte jeneverbessen, heel kort en goed omscheppend sauteren; het moet van binnen rosé blijven en het moet knackig zijn
Flambeer met Peket of anders maar met jonge jenever
(Peket dat is Tschantchès, zie hier; alle links hier in een nieuw venster)
Uit de pan, op de rijst of de sjalot leggen (moet net warm blijven; mag niet doorgaren!), aanbaksels met fond losroeren en bij de sjalot
(Ik had van die fond over, stoof daar nu Cevennes ui in, proefde, ach ach ach ach... Gierend van het lachen moest ik aan die Vreugdeloze Solopastinaak denken, de sneue truus...)
If it’s so beautifully arranged on the plate,
you know someone’s fingers have been all over it
Julia Child
Julia Child
Wilde eend met groentetjes en rijst
Canard Sauvage au P'tits Légumes
Prepareer mirepoix van groenten en rauwe ham
Wortel en champignons iig [en sjalot en knof ja!]
Houd de hoeden van de champignons apart (ik gebruikte kastanje)
Olijfolie en boter
Eend rondom bruinen, uit de pan
Mirepoix aanbraden...
Tijm, rozemarijn, p/z...
Eend retour (op de poten leggen)
Deksel, heel laag vuur, 30 minuten; de filets moeten rosé blijven(!), en de poten stoof je later door
Na 20 minuten de hoeden erbij
Kook rijst
Serveer eea. met saus die je maakt van de fonds van de eend, maar houd die saus apart! Giet af en toe wat over de groenten
Wat je ook kan doen: deksel op een kiertje en af en toe een scheut witte wijn erbij (Côtes du Rhône!)
(Ik durf te wedden dan de culinaire uitdeuker Marcus Huivers dit recept nu driftig zit over te pennen, de sneue kwaker...)
Cookery is not chemistry.
It is an art.
It requires instinct and taste, rather than exact measurements.
Marcel Boulestin
Marcel Boulestin
In Frankrijk zeggen ze doux en salé, en ik weet nooit het Nederlandse equivalent van salé (niet zout dus)
Maar goed
Rijstepap salé met kiprookworst
Boeboer
Boeboer / Bubur is van de familie van Congee
Zie hier
Boeboer is enorm lekker in Indonesië als ontbijt
Maar ik heb het volkomen on-oosters gemaakt, met een uitzondering: laos
Kook lontong in kippenbouillon met wat kokos (neem lontong van hele rijst; het moet later uit elkaar vallen)
Kook eieren hard
Olijfolie, ui, knof, gedroogd rood pepertje, laos, soepgroenten, peterselie, dragon...
Stukjes venkel, stukjes broccolistengel...
Garen in kippenbouillon met witte wijn
Warm er kleine stukjes kiprookworst in op (best lekker als van goed merk) en stukken ei en de lontong (in stukken gebroken) (uhh, ik maakte het twee keer, een keer met die kip en een keer met dat ei...)
(Die culinaire bellenblazer Otto Kleynst noteert ogenblikkelijk eea voor de tweede editie) (alsof die er ooit komt, woehahahahahahaha!) (de sneue eetbare eikel)
My doctor told me I had to stop throwing intimate dinners
for four unless there are three other people.
Orson Welles
Orson Welles
Nigeriaanse kip met rijst
Jollof
"Het is Nigeriaans van oorsprong."
"Nee! Het is Ghanees van oorsprong!"
Enfin, de verschillen tussen de beide versies zijn zeer subtiel, zo subtiel dat we er ons niet druk over gaan maken
Het recept, en dan niet met rijst natuurlijk want dat kwam pas later, maar met bv. gierst, ligt aan de voet van de Jambalaya
Olijfolie, kippenpoten bruin bakken, uit de pan
Olijfolie, ui, knof, gemberwortel, geen pepers...
Tomatenprut...
Kip erbij en bouillon en rauwe rijst, deksel, heel laag vuur...
Gaar? Stukjes okra erbij en gebroken gedroogde pepertjes en de okra garen
(Ik had geen okra...)
(Yvet Retteketet bouwt dit om naar een ovengerecht voor in de Volkskrant...) (die maakt voor die rubriek desnoods van groene haring nog een ovengerecht...) (poen, daar gaat het om; die heeft gene ene fuck met lekker, die geilt enkel en alleen op poen) (de sneue culinaire Privé)
A balanced diet is a cookie in each hand.
Barbara Johnson
Barbara Johnson
Kip in bamboeblad
Zhongzi
Hoewel dat ook in bamboe stengels gestopt kan betekenen; "in bamboe"
Marineer kipfilets zonder vet of vel in Light soy, rijstwijn (Kwantung Mijiu), gemberstroop, vers gemalen Szechuan peper
(Ik neig naar "en wat citroensap" maar nee!)
Marineer enkele uren op een koele plek en draai regelmatig
Week bamboebladeren (of lotusbladeren)
Pan, water, voorzichtig buigen en ze cirkelvormig in het water stoppen
Kook bruine rijstpasta
(Roodbruine mihoen; dat is net als die iets gelige van "brown rice" gemaakt, maar pas op: die bruine is van rode rijst en die gelige van zilvervliesrijst)
Pindaolie (o ja, arachideolie heet dat), ui, knof, lombok (tip: extra veel jalapeño maar zonder zaad en zaadlijsten), flink lenteui...
Rijstwijn (gebruik nu liever Hua tiao chiew; dat is vergelijkbaar met Shaohsing maar beter)
Maak pakketjes van de kip met bamboeblad en stoom
(Broekbaard is klaargekomen! Eindelijk!!) (de sneue vuilaap)
I cook with wine.
Sometimes I even add it to the food.
W.C. Fields
W.C. Fields
Overal hulpverleners met vuurwerk bestookt
Overal auto's in brand gestoken
Wat ik graag zou willen zien is een lijstje van al deze incidenten, met daarnaast wat de politie of de ME ter plekke uitgericht heeft
Maar dat krijgen we nooit never te zien, want dan kom je tot een simpele conclusie: je kan net zo goed de hulp inroepen van een lantarenpaal
En maar raar vinden dat steeds meer mensen op die gecoiffeerde drol stemmen...
Een of andere politiebobo op het nieuws: "Onbegrijpelijk! Onacceptabel!"
Vertel Godverdomme wat je eraan gaat doen, zak
"Onbegrijpelijk! Onacceptabel!" en daarna ligt ie weer met een pilsje op de bank
Dat zal niet zo zijn, maar het lijkt er wel erg sterk op...