Buna Shimeji
Beukenzwam dus
Dit is een (nu gereviseerde én aangevulde) jáááren oude post, die erg populair is
Hart moest u maar eens meer gaan eten
Goedkoop en gezond want het is erg mager
Voor alle hart gelden dezelfde schoonmaak-regels
De kleine hartkamers eraf snijden (dat is dat bovenste, iets roziger stuk), doormidden snijden, bloed en die vezeltjes eruit halen (net alsof u een paprika schoonmaakt), in partjes snijden en dan van die partjes het eventuele vet aan de buitenkant wegsnijden
Chapati pan
Of voor tortilla's natuurlijk
Lijkt op een Crêpière, maar die zijn veel dikker
Lamshart
Beetje Italiaansig
In blokjes snijden, heel kort sauteren in olijfolie en uit de pan
Olie, ui...
Knof, p/z, oregano en basilicum...
Hart erbij en heel even zacht sudderen met ietsje droge witte wijn
Hou de bereiding van het hart zo kort mogelijk!
Met pasta serveren
Coquilles garen in Muscadet
Kalfshart
Corazón de ternera a la madrileña
Madrid dus
Halve harten inkwasten met wat stevig smakende olijfolie
Vullen met aangemaakt gehakt, 2/3 kalfs, 1/3 mager varken
Wat zachtere olijfolie erover, en zo in de oven
Af en toe een scheut Fino erover of droge Amontillado, en ook regelmatig het bakvet erover scheppen
Gedroogde geweekte oesterzwammen
Runderhart-spiesjes
Espetas de coração de boi
Brazilië
In niet al te kleine blokjes snijden, met ui en knof aanbakken, wat kruiden en bouillon erbij en gaarstoven met bouillon
Op het laatst nog wat ketjap erdoor
Eigenlijk: marineren als hierboven met olijfolie ipv bouillon, en op spiesjes grillen (wordt ook veel met kippenhart gedaan)
Wat voor kruiden? Nou gewoon; wat laurier, wat tijm, foelie, kruidnagel, koriander... Braziliaans, als u de ketjap weglaat
Die blokjes kan je ook gewoon kopen in de supermarkt. "Diervoeding" staat erop, maar het is voor mensen volkomen veilig; anders zou het niet naast het gewone vlees mogen liggen
Je kan runderhart ook in dunne plakken snijden (half hart, in de lengte snijden) en die kort bakken op hoog vuur, maar als je die plakken in de pan gooit springen ze eruit, echt
Ovenschotel met Époisses
Varkenshart
Cœur de porc à l'orange
Frankrijk
Boter, ui, knof, hart-blokjes aanbakken, foelie, kruidnagel, laurier, koriander, droge witte wijn, rasp van sinaasappel-schil, sinaasappelsap, Cointreau of Grand Marnier, en de blokjes hart gaarstoven
Op het laatst blokjes beetgare aardappel erin opwarmen
Proeven op z/p
Ik heb het ooit gekookt op een bruiloft. Leek me wel toepasselijk, hart.
"Varkensvlees met sinaasappelsaus".
Ze hadden weinig geld
Houten hart
Tektek de bois
Senegal
Rasp een duim verse geschilde gember in een glas bruine rum
Leng aan met ijskoud passievrucht-sap
Roer goed om.
Palmhart
Cœur de palmier, Frankrijk
Of Palmitos, Amerika
Palmhart is hier alleen in blik te krijgen
Het is het merg van een soort palm
Snijd de palmharten in de lengte door, de dikkere eventueel kruislings
Serveer met een vinaigrette en/of mayo, en geprakt gekookt ei ("Mimosa"; wit en geel apart)
Gepaneerd gefrituurd is het ook enorm lekker
Meloenhart
hier (alle links hier in een nieuw venster)
Dat ontzagwekkende gelul over dat vleeseten de laatste dagen, met die frigide trutten van enge onderzoeksinstituten (Geen alcohol!)
Ben ik een vleeseter?
Mijn Nec plus ultra is een aardappelschotel met kaas uit de oven of krieltjes met kaassaus
Époisses, Maroilles, Rommedou, Harzer, Primo sale, gewone rookkaas of komijnekaas, Tilsit, Langres, Tynjetaler, Kachkeis...
Nou ja, wel wat rookspekjes erdoor natuurlijk!
Link naar de volgende aflevering hier (alle links hier in een nieuw venster)