dinsdag 3 januari 2017

Frituur



We hadden een proeverij van diverse soorten knollen en zo uit de frituur
Ik heb niks meer genoteerd vanaf een bepaald moment, want de meningen liepen teveel uiteen
Het was statistisch niet meer verantwoord
Een ding: hierboven cassave
Volwassenen vonden het wat bitter, maar mirabile dictu kinderen vonden het lekker
(Alles gebakken op 180°)



Beignets, tempura


Maak bierbeslag met wat koenjit.
Die ready made tempura bloem is prima! Aanmaken met lauw bier.

Haal blokjes van het een of ander door het beslag en frituur goudbruin.
Laat uitlekken op keukenpapier.

Waarvan?
Stukjes hersenen, nier, garnalen, stukjes vis, courgette, aubergine, champignons (Mushroom Bahjee; India), paprika, zoete aardappel, bloemkoolroosjes, stukjes groene asperge, oesterzwam, gemarineerde tofu...

Ook erg lekker met inktvisringen (Calamares a la Romana) en met uienringen (Onion Bahjee).
Dat laatste gaat ook mooi met husseltjes van erg fijn gesneden uienringen.

Buñuelos
Spanje
Van hetzelfde laken een pak, maar kan ook in de koekenpan.

Het kan allemaal los gefrituurd worden of op sateh-pennen gestoken en daarna door beslag gehaald.

Japanse dipsaus
Maak sojasaus aan met mirin en wasabe.



Bakbanaan



Gefrituurde Camembert


Paneer een Camembert en frituur die op 190 graden snel goudbruin.

Of haal stukjes Camembert door beslag, en maak er een soort beignets van.
Met paneren gat dat niet, dan lopen ze leeg.

Kan ook met Brie en met...


In juin worden alle Fransen bruin
En in december eten ze nog Camember



Biet
O ja, een ding
Er waren bij elk product proevers die entousiast, hoe schrijf je dat, waren
Of niet!


Friet

Voor de zoveelste keer, maar ik ontdekte nog een ongebruikt bestandje


Gebruik aardappelen die geschikt zijn om te frituren (Frieslanders!); oude aardappelen zijn altijd beter.

Snijd in frieten en leg ze enkele uren in een pan water
Giet af, leg ze op een theedoek en wrijf ze droog.

Frituur op 150 graden tot ze juist eetbaar zijn.
Schud het vet eraf en laat volledig afkoelen.

Laat de frituur opwarmen tot 190 graden en bak de frieten goudbruin.
Schud weer het vet eraf.

Serveer met zeezout.



Tajer
(taai taaier taaist) 
Ook wel Taro
Net als cassave tegenwoordig vaak bij AH
En al jaren bij veel Jumbo's



Gefrituurde peterselie


Bij visgerechten en (vooral!) bij garnalen-kroketten

Was krulpeterselie en slinger goed droog.

Pak met een keukentang een klein kort bundeltje stengeltjes en houd kort in de frituur (180 graden).

Laat uitlekken op keukenpapier.



Wortel



Bitterballen


Maak een dikke roux met goed ingekookte runderbouillon.

Werk er goed gaar en in rafeltjes getrokken runderstoofvlees door en fijngehakte peterselie.
Proef op p/z (mag er alletwee flink wat inzitten) en breng verder op smaak met citroensap.

Doe in een platte ovenschaal en laat goed koelen.
Koel verder in de koelkast.

Maak balletjes, paneer die goed (bloem, ei, paneermeel) en laat weer goed koelen in de koelkast.

Controleer de panade en paneer eventueel opnieuw.
Frituur op 180 graden.



Zoete aardappel (gele schil)


Je schijnt ook dunne plakken (snijmachine) knolraap mooi te kunnen frituren

En probeer altijd het verschil uit tussen dunne schijfjes (4 mm) en chips (2 mm); dat kan enorm schelen
Kies je voor schijfjes, experimenteer dan met voorbakken of niet (150° / 190°)