zondag 15 januari 2017

Bremen (1)



De Bremer Stadtmusikanten
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)



Een reis naar Bremen dus

Kijk voor de culinaire aspecten eens hier

Dat komt neer op een soort verse worst met grutten erin, Pinkel (Pinkeln betekent plassen); Knipp (een soort grote platte plak balkebrei); Rote Grütze; Labskaus.
De eerste twee bespreek ik later, de laatste twee besprak ik al.

Dat spul at ik tussen de middag, om me 's avonds ter compensatie culinair te bevredigen in tapas bars en dergelijke.


De reis begon voortvarend; de taxi was zo vroeg dat ik een trein eerder weg was

Station, bamischijf (prima bij Smullers), satehkroket (beter bij Febo)
Trouwens ik moet zelf eens satehkroketten gaan maken... Met pecel (en dan bedoel ik die Javaanse satehsaus, niet dat Surinaamse gerecht)


Broodje gerookte kip / avocado gekocht (De Broodzaak, de lulnaam) voor onderweg
Redelijk, maar de kip te penetrant gerookt
("Rookt u nadat u geslachtsgemeenschap hebt gehad?" -"Geen idee, maar ik zal er eens op letten")


Flixbus; goedkoper dan de trein en even comfortabel

Flesje rode wijn leeggezogen

Station Bremen, prentbriefkaarten met de Stadtmusikanten



Taaiere Jelly beans bestaan niet...
(Reagan "You can tell a lot about a fellow's character by his way of eating jellybeans.")



Uitstekend hotelletje vlakbij het station (Hotel Am Hillmansplatz)


Taxi naar de Altstadt

Leuk café, ADHD uitbaatster waarover ik al schreef

(In veel cafés mag worden gerookt, maar nooit merk je er iets van)


Liep langs de oever van de Spree, alwaar ook veel horeca


Tapas bar, aardappelen met mojo piquante, txistorra (Baskische mini verse chorizo'tjes), Pimientos del Piquillo


Taxi, station, lekker flesje wijn (Rheinhessen Dornfelder) en wat Schwarzwalder ham nar de kamer...





Uitstekend ontbijt in Best Western Hotel tegenover mijn hotelletje

Croissant jam, eitje, mooi brood met Harzer Käse, knofsalami, mooie rauwe ham, Emmentaler, verse vruchtensalade, Mohnkuchen...


Krant

"Frikadelle sind Kult!"

Dat zijn overigens meer gehaktballen

"Mit Senfkruste, mit Chili-Olivenöl, mit Kartoffel-Trüffelpuree" en op de BBQ


Las over gehakt-zalm-kaassoep, kweenie

Over Hirtenkäse, huhh? O, dat is herderskaas uit de Allgäu
Geen hertenkaas dus

Over Ostfriesentee maar dat ken ik dus al en besprak ik ook al gisteren
Serveren met room en met kandij ("Klontje")
Kost in een heel nette tent € 2,20...




Manufactum

De mooiste winkel ter wereld, en er zit in Bremen een filiaal

Zie hier


Eerst ging ik er eten
Uitstekend en erg goedkoop
Roerei spek (€ 4,80), een broodje met Schichtenkäse, een Sprudelwasser (in een karafje geserveerd)

Broodkorfje erbij met "echt" brood (echt vloerbrood, niet die AH nep)
In dat korfje een papieren zak zodat je de rest van het brood meeneemt, "sonst schmeissen wir das weck" als ik het goed schrijf)

De winkel daarna, peperduur, maar mooi spul, wow...
Zie dit blog gisteren


Je krijgt in Bremen dikwijls bij de thee kruidnoten die naar anijs smaken
Erg lekker, erg luchtig en krokant

En wat een onbeschaafd grote stukken taart eten die lui hier, erger nog dan ik elders zag



Dit zijn de Musikanten in de Böttgerstraße
Over die hallucinerende straat later meer


Kocht bij Manufactum
* Elisen Lebekuchen (taattaai, maar van een andere prijsorde dan de onze)
* Gelée de Saint Laurent (ik schreef het al; van Gewurztraminer en uit een abdij)
* Een kaviaarlepeltje van paarlemoer
* Een eierlepeltje van hoorn
* Tubesleutels
* Trappistenmosterd uit Tsjechië (omgeving Karlsbad, schitterende stad) en ook uit een klooster (Nový Dvůr)
* Schwertermosterd uit het Ruhrgebied


Zo kan ie wel weer...