maandag 23 januari 2017

Groot Surinaams Kookboek



Inkopen maar weer

Cerignola olijven
"bedoeld voor uit de hand eten" of zoiets schrijft Wiki
Ik vind dat niks
Maar door het eten prima!
(In Shakshuka!)


Je hebt in Nederland Surinaamse en Antilliaanse en Turkse en Marokkaanse kookboeken


Je hebt natuurlijk veel meer land-kookboeken, maar dit is een slag apart

Dit zijn kookboeken geschreven op basis van "Ik kom uit Kamelenland dus ik kan in Nederland een Kamelenlands Kookboek schrijven"

Dat is net zoiets als "Nee, u kunt geen paella maken, want u bent niet van hier"


Het Groot Surinaams Kookboek echter is wat anders

Dat is zeg maar Het Kookboek van de Surinaamse Huishoudschool, en dat is het ook want het is uitgegeven door de Eerste Surinaamse Huishoud- en Industrieschool

Een Industrieschool is een Ambachtsschool, maar een "Huishoud- en Industrieschool" is een huishoudschool waar je ook kleren maken en zo kan leren (ik vermijd even "naaien")

1976

Dat soort boeken, ook nu weer, wordt heel erg dikwijls geschreven door de directrice en een leerkracht
Die directrice is altijd ongetrouwd en die leerkracht niet
Hier zijn dat A. A. Starke en M. Samsin-Hewitt



Ik vroeg me al jaren af wat dat is
Maar dat is dus gewoon Sel de Guérande


Groot Surinaams Kookboek
Met exotische creoolse, hindostaanse, indonesische, chinese en europese gerechten

O, en dat vergat ik nog: minstens zo degelijk als Wannée!



Chop-soi


Dat is gewoon, nou ja, gewoon, oorspronkelijk is dat natuurlijk Chop suey

Of zeg maar Tjap tjoy!

Maar Chop suey is Amerikaans Chinees, zie hier (alle links hier in een nieuw venster)

Een enorme mengelmoes

Hier wordt het gemaakt met kippeningewanden, kaisoi (een bleker soort amsoi, formaat Shanghai paksoi, klein dus), rum, olie, sjalot, knof, sioe (ketjap), zout



Stoombokking
Een van de zeldzame fouten in Sylvia Wittemans chef-d'œuvre
Het is niet koud maar warm gerookt
(En het is niet "du epinard" maar "de l'épinard")


Veel Chinese gerechten


Zure varkenspoot

Zure doks
Doksi, duck, eend

"Gebraden kip (Chinees)"
Met "twee eetlepels Lam loei"
Ik denk dat dat die zoete sojabonen-pasta moet zijn, Tian mian jiang
Want het komt uit blik en je gebruikt "2 eetlepels"
Iets Chinees uit blik wat je met lepels gebruikt, dat kan enkel dat zijn



Dit is die Shanghai paksoi maar dan gedroogd


Veel Indiase gerechten


Ghuchari
Chana (die kleine donkere kikkererwten) met masala enzovoorts

Sahina
Urdi (linzen) met massala, tajerblad enzovoorts

Paratha
Een soort roti

Alu tarkari
Aardappelen, massala, methi (fenegriek)...

Murgi talkari
Kip met massala



Enorm lekkere speculaaskoekjes
Terwijl ik niet van speculaas houd
Tiepe die op de markt staat te artisanalen met een komfoortje en een oventje
Maar het komt rechtstreeks uit de fabriek hoor
Maar lekker!


Veel Indonesische gerechten


Gestoofde Katjan idjoe
(Kacang iju, Pinda groen)
Mungbonen met eieren en tomaat

Sajor kerrie
Sayur

Petjil
Pecil
Kouseband met pindasaus, en net als op Java met kentjoer

Smoor djawa

"Witte kip"
Ajam opor



Koekjes-snoepjes uit Indonesië
Half pinda half suiker
Onnoemelijk ingewikkeld ingepakt
("Ingewikkeld ingewikkeld" zei H)


Veel typisch lokale gerechten en producten natuurlijk ook


Koolhutspot Sranan
Bonenhutspot Sranan
Op zijn Surinaams

Een heel hoofdstuk Moksi alesi

Naast Gestoofde kouseband Sranan ook Gestoofde kouseband Krioro
Creools

Zuurkool Krioro
Met zoutvlees en Madame Jeanette

Klaroen, kouseband, antroewa, sopropo...

Om over B B met R maar niet te spreken



Tsjechische Trappisten mosterd


Namen


Bredebon
Broodvrucht

Siribredebon
"Kastanje", maar dat is jackfruit of doerian pit, "noot"
Sirih is een betelnoot

Bacoven
Groene banaan

Batjaw
Bakkeljauw

Pesi (peas)
Erwten
Djaripesi
Bonen

Boelansjé
Van (Frans Guyana) Boulanger = aubergine
("Boelansjé neutraal" = naturel)
("Boelansjé abenida", avenue, sjiek)

Blomballetjes, Blomknoedel (blom = bloem)
Gnocchi

Prepewatra
Peperwater, hete soep

Koren (corn)
Mais

Kajote
Chayote



Duitse taaitaai


Hé!


Macaronischotel met ham en kaas

Jambalaya...



En Hahahahahahahaha!

B B met R!

De heer
J van Schalkwijk
25 jaar oppasser
van de apen in Artis
1933


Dat Cowboy Henk kapsel!

Zie hier!



Gerookte wilde eendeborst
Nooit eerder gezien
Enorm lekker