Inkopen maar weer
Cerignola olijven
"bedoeld voor uit de hand eten" of zoiets schrijft Wiki
Ik vind dat niks
Maar door het eten prima!
(In Shakshuka!)
Je hebt in Nederland Surinaamse en Antilliaanse en Turkse en Marokkaanse kookboeken
Je hebt natuurlijk veel meer land-kookboeken, maar dit is een slag apart
Dit zijn kookboeken geschreven op basis van "Ik kom uit Kamelenland dus ik kan in Nederland een Kamelenlands Kookboek schrijven"
Dat is net zoiets als "Nee, u kunt geen paella maken, want u bent niet van hier"
Het Groot Surinaams Kookboek echter is wat anders
Dat is zeg maar Het Kookboek van de Surinaamse Huishoudschool, en dat is het ook want het is uitgegeven door de Eerste Surinaamse Huishoud- en Industrieschool
Een Industrieschool is een Ambachtsschool, maar een "Huishoud- en Industrieschool" is een huishoudschool waar je ook kleren maken en zo kan leren (ik vermijd even "naaien")
1976
Dat soort boeken, ook nu weer, wordt heel erg dikwijls geschreven door de directrice en een leerkracht
Die directrice is altijd ongetrouwd en die leerkracht niet
Hier zijn dat A. A. Starke en M. Samsin-Hewitt
Ik vroeg me al jaren af wat dat is
Maar dat is dus gewoon Sel de Guérande
Groot Surinaams Kookboek
Met exotische creoolse, hindostaanse, indonesische, chinese en europese gerechten
O, en dat vergat ik nog: minstens zo degelijk als Wannée!
Chop-soi
Dat is gewoon, nou ja, gewoon, oorspronkelijk is dat natuurlijk Chop suey
Of zeg maar Tjap tjoy!
Maar Chop suey is Amerikaans Chinees, zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Een enorme mengelmoes
Hier wordt het gemaakt met kippeningewanden, kaisoi (een bleker soort amsoi, formaat Shanghai paksoi, klein dus), rum, olie, sjalot, knof, sioe (ketjap), zout
Stoombokking
Een van de zeldzame fouten in Sylvia Wittemans chef-d'œuvre
Het is niet koud maar warm gerookt
(En het is niet "du epinard" maar "de l'épinard")
(En het is niet "du epinard" maar "de l'épinard")
Veel Chinese gerechten
Zure varkenspoot
Zure doks
Doksi, duck, eend
"Gebraden kip (Chinees)"
Met "twee eetlepels Lam loei"
Ik denk dat dat die zoete sojabonen-pasta moet zijn, Tian mian jiang
Want het komt uit blik en je gebruikt "2 eetlepels"
Iets Chinees uit blik wat je met lepels gebruikt, dat kan enkel dat zijn
Dit is die Shanghai paksoi maar dan gedroogd
Veel Indiase gerechten
Ghuchari
Chana (die kleine donkere kikkererwten) met masala enzovoorts
Sahina
Urdi (linzen) met massala, tajerblad enzovoorts
Paratha
Een soort roti
Alu tarkari
Aardappelen, massala, methi (fenegriek)...
Murgi talkari
Kip met massala
Enorm lekkere speculaaskoekjes
Terwijl ik niet van speculaas houd
Tiepe die op de markt staat te artisanalen met een komfoortje en een oventje
Maar het komt rechtstreeks uit de fabriek hoor
Maar lekker!
Veel Indonesische gerechten
Gestoofde Katjan idjoe
(Kacang iju, Pinda groen)
Mungbonen met eieren en tomaat
Sajor kerrie
Sayur
Petjil
Pecil
Kouseband met pindasaus, en net als op Java met kentjoer
Smoor djawa
"Witte kip"
Ajam opor
Koekjes-snoepjes uit Indonesië
Half pinda half suiker
Onnoemelijk ingewikkeld ingepakt
("Ingewikkeld ingewikkeld" zei H)
Veel typisch lokale gerechten en producten natuurlijk ook
Koolhutspot Sranan
Bonenhutspot Sranan
Op zijn Surinaams
Een heel hoofdstuk Moksi alesi
Naast Gestoofde kouseband Sranan ook Gestoofde kouseband Krioro
Creools
Zuurkool Krioro
Met zoutvlees en Madame Jeanette
Klaroen, kouseband, antroewa, sopropo...
Om over B B met R maar niet te spreken
Tsjechische Trappisten mosterd
Namen
Bredebon
Broodvrucht
Siribredebon
"Kastanje", maar dat is jackfruit of doerian pit, "noot"
Sirih is een betelnoot
Bacoven
Groene banaan
Batjaw
Bakkeljauw
Pesi (peas)
Erwten
Djaripesi
Bonen
Boelansjé
Van (Frans Guyana) Boulanger = aubergine
("Boelansjé neutraal" = naturel)
("Boelansjé abenida", avenue, sjiek)
Blomballetjes, Blomknoedel (blom = bloem)
Gnocchi
Prepewatra
Peperwater, hete soep
Koren (corn)
Mais
Kajote
Chayote
Duitse taaitaai
Hé!
Macaronischotel met ham en kaas
Jambalaya...
En Hahahahahahahaha!
B B met R!
De heer
J van Schalkwijk
25 jaar oppasser
van de apen in Artis
1933
Dat Cowboy Henk kapsel!
Zie hier!
Gerookte wilde eendeborst
Nooit eerder gezien
Enorm lekker