Gedroogde geweekte oesterzwam gaarstoven
Petatten! Eerpel!
Krieltjes
met kip en gedroogde oesterzwam
Week gedroogde oesterzwam in heet water
Roer af en toe om
Drumsticks ontvellen
Vel uitbakken in iets boter
Uit de pan en apart leggen voor later op brood
Kip erin bakken
Uit de pan
Oesterzwam afgieten en uitknijpen
Olijfolie, sjalot, knof, wat zwarte peper...
Oesterzwam en peterselie...
Weekvocht... sudderen tot gaar
Afgieten en het ondertussen bijna Goddelijke vocht zeer goed bewaren
Kook de kip in het vocht, waarbij zwarte peper, witte wijn en Steinpilz-Hefebrühe (gezonde winkel; eekhoorntjesbrood-Marmite zeg maar) voor het zout...
Afgieten en nu echt Goddelijke vocht weer bewaren natuurlijk
Kriel heel kort koken en dan langzaam lang bakken in boter
Boter... bloem... p/z...
Kookvocht...
Paddo's erbij en de kip...
Met de kriel...
Ach ach ach ach ach...
Sjongejongejonge...
(Gelukkig heeft Loek het afgeleerd opmerkingen te maken over beschadigd vaatwerk)
Boerenkoolstamp
met gebakken haringen
Aardappelen koken met boerenkool, afgieten, boter en melk, stampen met witte peper en nootmuskaat...
Boter, sjalot, knof, peterselie...
Haringfilets (zoute haring!) 10 minuten in ruim melk
Door de bloem en meebakken
Haring uit de pan
Heel klein gesneden gedroogde tomaat uit olie in de pan, wat witte wijn, wat Oxo of zo (niet teveel), wat witte peper, wat citroensap, wat kappertjes...
Haring erin opwarmen
Die haring smaakt zo lekker, maar wel erg sterk, dus daar moet wat tegenover staan
Maar lekker dat het dan ook was...
Gepocheerde aardappelen
met coquilles en peultjes
Recept uit de Vendée, waarbij je coquilles pocheert in Muscadet
Ik gebruikte Côtes de Grandlieu
Kook aardappelen half gaar, giet af en snij in schijven
Haal de coquilles uit
Ik bewaar het corail in een doosje in de vriezer want je kan er erg veel mee doen
Beter met vers natuurljk, maar zie hier (alle links hier in een nieuw venster) en zoek ook eens op quoi faire corail saint jacques
Maak Beurre manié
Peultjes afhalen
Sauteren in boter
Ietsje gaar koken in wat kippenbouillon met p/z
Boter, sjalot, knof, p/z...
Koel met flink Muscadet
Bedek de coquilles net met dat vocht van hierboven, snel aan de kook, 7 minuten heel zachtjes sudderen, uit de pan en warm houden
Vocht inkoken met eventueel overgebleven vocht
Bain Marie met heel ietsje room, proef op Worcestershire en p/z en citroensap
De peultjes erin garen en uit de pan
De aardappelschijven erin garen
En de coquilles en de peultjes erbij warmen...
Alles eruit, warm houden, en de saus met Beurre manié binden
God God wat lekker die coquilles met die aardappelen...
Daar moet kaviaar bij!
Altijd altijd vergeet ik de saus mee te fotograferen...
Grrrrr!
Ovenaardappelen
Met Époisses, zoete ui en truffel
Zoete ui heel fijn gesneden met knof en boter heel lang en zachtjes stoven
Na een kwartiertje wat witte wijn erbij, wat runderbouillon en wat Oxo of zo
Doorstoven zonder deksel
Aardappelschijven (rauw) in een ingevette ovenschaal, olijfolie, p/z en zachtjes garen
Truffel raspen en door de ui
Ik vertel niet welk soort truffel want dat moge duidelijk zijn
Geen flauwekultruffel
(Hoewel je met zomertruffel ff opgebakken nest aardige dingen kunt doen)
Zoete ui over de aardappelen
Époises erover
Oven...
Ach ach ach ach ach...
Jezus Maria en Jozef wat vuil lekker...
Ovenaardappelen maar nu eerst half gekookt
met Harzer kaas en bleekselderij
Aardappelen half gaar koken
Alles flink: boter, ui, knof, p/z, peterselie, soepgroenten...
De helft in een andere pan, en daarin met runderbouillon afgeschraapte stengels bleekselderij gaar stoven
De andere helft ff bakken met karwij, en dan met wat witte wijn inkoken
Ovenschaal invetten
Aardappelschijven
Schijven Harzer kaas
Dat uienspul
Aardappelschijven
Wat boter erover kwasten
Oven
Godverdomme wat lekker... God Goristus wat vies lekker...
Gestoofde bleekselderij was vroeger enorm populair en chic
In Nederland in blik uit Frankrijk...
Ik heb hier ooit geschreven over het stoven van een hele stronk op basis van een tekst van Werumeus Buning
Heerlijk...
Buitenste bladeren draden afschrappen!
Dit is vóór de laatste aardappellaag
(En vóór de oven ook, natuurlijk)
O ja!
Bijna vergeten!
Zie hier
Heil Trump!
En het was wel degelijk voller dan bij Obama!
Zie hier!