maandag 23 februari 2015

Turkije (3)



Cappadocië
Ongeveer het midden van Anatolië, het Aziatische deel van Turkije
Over die rare rotsen zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Dit en de twee volgende is omgeving Ürgüp

Kamelen hebben daar altijd al gezeten, want de zijderoute kwam er langs



Broodgerechten

Ja, want we zijn nou aan de lunch toe...


(Eerste aflevering zie hier)


Lahmacun

"Turkse pizza"


Je ziet altijd vanaf de straat vrouwen in restaurants (ze zitten altijd vlak bij het raam) lahmacun maken.
Zie hier maar zet het geluid uit!


Maak gistdeeg, en begin met gist, wat suiker en lauw water.
Maak er deeg van met 00 bloem.
Laat rijzen in een met olijfolie ingevette kom, onder een doek. Het moet verdubbelen (± 1 uur).

Balletjes (1 balletje is van een halve kop bloem is een lahmacun), op bestoven bakplaat laten rijzen onder een doek, ± drie kwartier.

Kom, olijfolie, tomatenpuree, peterselie, cayenne (gebruik liefst zwarte vlokken, Urfa), komijn, zoet paprikapoeder en iets kaneel.
Meng goed.

Werk er half lams half rundergehakt door (25 gram vlees per lahmacun is genoeg), gehakte ui, idem knof en tomaat, en zout.

Van de bal een grote ovaal maken, laagje vulling er op, en bakken.



Dat is van binnen helemaal uitgehakt, zachte tufsteen
Zie die raampjes



Elke streek heeft zijn lahmacun specialiteit


In Konya heb je Etli ekmek

Ekmek: brood

Rundergehakt, en groene pepers er op vóór het bakken

Door het deeg gaat wat eigeel, en door de vulling rode en groene paprika, en óók zwarte peper

Randen met eigeel inkwasten

Zie hier en hier



Kiymali ekmek

Zie hier en je begrijpt de essentie oftewel het verschil

Door het deeg wat boter, en half water half melk

Vulling als hierboven, met lams, en ook wat tomatenpuree




Börek

Ook Burek

Dat zijn meestal filodeeg-rolletjes (sigara!) met een vulling, zie hier
Filodeeg of Yufka
Olie of boter tussen de lagen natuurlijk, en ook inkwasten als ze opgerold zijn

Kan ook pastei-achtiger zijn (Saray), zie hier

Kan zelfs van gistdeeg, zie hier

Hoe dan ook, de vulling zit er altijd ín, en die sigaren en die gistdeegbroodjes worden ook wel gekookt

Vulling
Feta, aardappel, peterselie
Soms vlees of worst
Spinazie, brandnetel, prei, courget, doperwten...
Altijd zwarte peper
Joods: pastirma en groene paprika

Er bestaan ook zoete, gevuld met custard of zo



Cavusin


Pide

Dat kan van alles zijn

Op de eerste plaats natuurlijk Pita, waarmee je spul opspatelt, zie hier met lams-stoofvlees

Of waarmee je een soort wrap maakt, met kebab erin of falafel, en groenten...
Zie hier
Dan bak je ze zo (hoge temperatuur) dat ze opbollen en je er een soort zak van kan maken

Verder ook iets wat op Etli ekmek lijkt, en dingen die op lahmacun lijken

Die laatste dat is met kaas of vlees (ook worst of gedroogd rundvlees) en groenten



Manti

Dat komt uit China, via de Oeigoeren

Zie hier

Wonton

Frituren, bakken, stomen (niet in Turkije), koken...

Vulling zie alle vorige dingen + kikkererwten, maar serveer met yoghurt-knof saus, en sumak erover of munt erbij

De mooiste heten Kayseri mantisi (uit Kayseri), zie hier en het recept zie hier




Openlucht-museum Göreme
Veel kerken (schuilkerken; weer die tufsteen) van de Christenen in de Romeinse tijd
Veel muurschilderingen


Tirit

Dat is een van die gerechten waarmee je oud geworden gistdeeg-brood eet

Vergelijk met Migas de pastor, La soupe, Sopas mallorquinas, de oorspronkelijke Waterzooi...
Elk land heeft zo'n gerecht

Dat leg je geroosterd in stukken op borden, en je giet er flink tomatensaus over of flink bouillon (liefst van ingewanden).
En nog veel meer; kip, groenten...
Wat ook gedaan wordt: flink bouillon, en dan nog ietsje pikante tomatensaus erover

Snij het brood liefst eerst in stukken en rooster die in de oven

Maak tomatensaus met olijfolie, ui, knof, zwarte peper, chilivlokken, zout

Olijfolie, kip (of...), peper...

Door de saus

Brood op borden etc.

Zie hier

Je kan ook de kip weglaten, kaas door de saus, yoghurt er over

Met stukjes gebakken Suçuk moet het ook enorm lekker zijn...




Papara

Ook zoiets

In principe blokjes geroosterd oud brood opwarmen in melk (of desnoods water)

Christenen gieten er wat gesmolten reuzel over, islamieten kayma, Turkse zure room, of je kan er een klont boter in doen

Roer eventueel tot pap

Kinder-ontbijt

Zie hier


Beshbarmak

Nomadische Aziatische Turken

Bouillon van schapenkop, schouder etc, en die kop er in laten

Vlees er in koken

Semmelklöße maken van oud brood, en die er in koken

The sheep's head is put before the most honored guest, usually the eldest one. This person cuts the bits and parts from the head and offers them to the other guests at the table. The younger adults often receive the bones of the legs and shoulders. Boys are given the sheep's ear with wishes to be careful; girls get the palate so as to be diligent. The most respected guests are treated to gammon and shank. A young bride receives the brisket; however, married women are given the neck bones. Children are given the kidneys and heart, which are supposed to help them mature, but not sheep's brain, because it is believed to make them weak-willed. Knuckle is never served to a young girl, because of the belief that it will cause her to remain an old maid.

Wiki




Mayali ekmek

Dat is gewoon "Turks brood"

Als je goeie hebt, dan heeft dat een diepe smaak. Waarom? Omdat er griesmeel in zit.

Maak het van half of 1/3 00 bloem en de rest gewone bloem, geen patentbloem
Liefst ongebleekte bloem, dat smaakt echt veel beter

Gist, half om half tarwegries en bloem (dat mengsel!), zout, olijfolie, eierdooier

De truc: lang laten rijzen, heel snel bakken

Eventueel sesamzaad erover


Zeytinli ekmek

Olijvenbrood

Gebruik half patisseriebloem, half gewone bloem

Gist, lauw water...
Bloem...
Laat goed rijzen

Kneed ontpitte zwarte olijven, gehakte ui en zout (maar niet teveel of niks als de olijven zout zijn) door het deeg

Laat weer goed rijzen

Kneden, broden vormen en laat weer goed rijzen

Bak minimaal een half uur in een oven op 200°


[Ik vond nog ansjovisbrood. Zwarte Zee-kust. "Gezouten vis ontzouten (ze zouten ze daar in zijn geheel, dus na het ontzouten kop er af en graat er uit), hakken met sjalot en knof, en door maismeel kneden". Met ook water erdoor mag ik aannemen, en gist, want het wordt "als conventioneel brood gevormd".]


Volgende aflevering zie hier



Iemand vroeg "Waarom zou dit de Liefdesvallei heten"
Godsammekrake...


Kunt u zich dit hier nog herinneren?

Daar is ook een Nederlandse vermoord, Carina Thuijs (Doetinchem, 1971), studente aan de Universiteit van Leiden


Wiki

The assault took eight hours without a single intervention by the police, military or fire department

Er zijn 37 mensen vermoord, waaronder kinderen


De Nederlandse Wiki is wat gekleurder (gelukkig)

Er waren militante extremisten uit naburige steden die onderdak kregen bij verblijfshuizen van de gemeente, bij ultranationalistische verblijfshaarden en aan moskeeën gelieerde verblijfshuizen. Om de gevoelens op te zwepen werden er manifesten, geschriften en oproepen verdeeld onder de bevolking van Sivas.
In een van de pamfletten wordt er gerept over de "imperialistische ongelovigen" en de "hond Salman Rushdie"...

Delen van het hotel worden in brand gezet. Voor het hotel zijn er leuzen als "brand de ongelovigen" te horen. Velen maken een grijze-wolfteken met hun vingers.

Sommige leden van de politie weten verdere lynchpraktijken te voorkomen. Daarbij roepen de moslimfundamentalisten: "We verbranden vrouwen, meisjes, jonge meisjes. Ze hebben de sema gedanst. We verbranden! Branden zullen jullie, hoeren!".

De politie liet de islamitische menigte volledig haar gang gaan en wachtte geduldig af tot het drama zich voltrokken had. De brandweer kwam pas in actie toen het vuur zich zo goed als gedoofd had.
Het Hof voor de Staatsveiligheid in Ankara verklaarde later, dat "de menigte de brandweer bij het blussen hinderde".

Ook werden er steunbetuigingen en bezoeken van medeleven gebracht aan de opgepakte daders door verschillende rechtse ministers en partijleden.




Het ging hier om soennitische belegeraars van Turkse sjiieten, en "Turkse sjiieten" vereist enige uitleg.
Dat zijn Alevieten, zie hier.

Het verschil met sjiieten? Alevieten gaan niet naar de moskee. We waren in een alevietisch dorp, niks moskee. Waarom niet? Een van hun voorgangers is in een moskee vermoord.

Weer wat geleerd...
Ik daar en jullie hier...


Wenn hinten, weit, in der Türkei
Die Völker aufeinander schlagen

Goethe, Faust