zondag 15 februari 2015

Landen: Portugal




oftewel in het Portugees

Portugal


Ik zit een week in Turkije, een land waarvan ik de keuken niet goed ken, omdat ik er enkel kort in Istanbul was, en in wat kustplaatsen, maar dat was werkend op een cruise-schip.

Elke dag een automatisch gepost verhaaltje.
Steeds een land waarvan ik de keuken goed ken en waardeer. Ik geef steeds een "drie gangen keuzemenu", wat ik zou maken als eerbetoon aan de keuken van dat land.
Eén voor- en één hoofd- en één nagerecht schrijf ik uit (+ foto), op de rest kan je een Google doen op de locale naam voorafgegaan door "recipe"; zo krijg je Engelse recepten, en de aanhalingstekens voorkomen dat je wordt gevraagd of je toch niet receta of recette of ricetta of Rezept of... bedoelt.

Voor de andere afleveringen zie het archief links.


Voorgerechten

Sopa de castanhas e feijão branco
Kastanjesoep met witte bonen
Zoek in dit blog op kastanjes bonen

Lampreia em molho de tomate
Zie het recept

Caldo verde com chouriço e linguiça
Palmkoolsoep met chorizo en rookworst
Zoek in het bolg op caldo verde


Lamprei in tomatensaus

Kan ook met aal, prik, "zeepaling" (haai)...
Snijd de uitgehaalde vis in moten (haai zonder vel), was ze, dep droog, haal door bloem en bak rondom aan in olijfolie.
Giet wat olie af, giet er tomatensaus bij en stoof gaar.




Hoofdgerechten

Ovos com cogumelos
Eieren met paddestoelen (en rijst)

Bacalhao à Gomes da Sa
Zoutevis met aardappelen en uien uit de oven

Frango no espeto
Zie het recept


Kip aan het spit

Die kip vullen met een fikse bos peterselie, met daarin gestoken een stuk hamvet.
Op het spit, opbinden, inwrijven met een mengsel van olijfolie en vinha d'alhos, half uur.
Inwrijven en half uur twee keer herhalen.

Vinha d'alhos
Wijn van knoflook

Meng in een blender een grof gehakte ui met drie knoflooktenen, twee glazen droge witte wijn (die eerst zachtjes getrokken heeft met twee laurierbladeren) en weer is afgekoeld.
Voeg ook twee eetlepels witte wijnazijn azijn toe, wat Worcestershire en een kleingesneden niet te heet pepertje.




Nagerechten (en zo)

Licor de leite
Zie het recept

Doce de tomate
Tomatenjam
Eet op kaasblokjes

Tocino do céu
Spek uit de hemel, amandeltaart


Melk-likeur
Smaakt naar Rivella

Doe in een pot met wijde opening: een kilo suiker, een liter alcohol (minimaal 36%), een in de lengte gesplitst vanille-stokje, 60 gram geraspte bittere chocolade en twee halve citroenen in schijven.
Roer met een houten lepel en laat zoveel mogelijk suiker oplossen.
Voeg een liter rauwe volle melk toe en roer weer goed om.
Dek af en laat 12 dagen op een koele plek staan; roer elke dag goed om.
Gooi door een vergiet en filter daarna door koffie-filters.
Bottel en laat vier maanden staan op een koele donkere plek.