zaterdag 21 februari 2015

Turkije (1)



(Dat eten was altijd "buffet", maar bijna altijd heel goed)
(En u weet hoe kritisch ik ben)



Culinair eerst maar


Dat gaat vóór cultuur, toch?!

Ja, culi komt vóór cult...

Trouwens, eigenlijk is dit Turkije 2, want voor mijn vertrek schreef ik a waar ik naar op zoek zou gaan daar; zie  hier (alle links hier in een nieuw venster)


De reis (culturele rondreis) was prima, het publiek was prima (wel wat landingklappers maar daar had je verder geen last van) en het eten was uitstekend.
Als er iets van het eten te zeggen viel, dan was dat dat ze "vandaag bij het ontbijt geen suçuk" hadden, maar daar valt mee te leven.


Ik had voor onderweg vier broodjes gemaakt, alle vier met flink waterkers.

* Ciabatta'tje met gerookte zalm en gele ui
* Bruin pistolet'je met gebakken ei, ansjovis en witte peper
* Idem met Remeker kaas, tomaat en zwarte peper
* Donkerbruin pistolet'je met fraaie knof-salami en zoete ui


Schiphol

Glas wijn € 6,50, en een bediening van een traagheid...

TV daar, journaal, vliegeramp
En het was vrijdag de 13e...


In het vliegtuig Turkse Merlot, merk Angora (dat klinkt vreemd maar het is de oude naam van Ankara, en daar in de buurt wordt veel wijn gemaakt)

Prima spul, maar zoals de meeste Turkse wijnen aan de zware kant.

Net zoals het eten: prima van smaak hoor, maar altijd fors van smaak en erg weinig finesse.



(Foto's vandaag uit dit hotel hier)
(Ürgüp ligt in Cappadocië; heel interessant)
(Kom ik op terug!)


Het ontbijt altijd met olijven en veel groen

Daarnaast bonen of pasta of rijst, alles dikwijls iets pikant (uitstekend!)

Altijd gebakken aardappelen, maar die zijn niet echt lekker
Ze doen denken aan die Ras friet, krokant korstje met pulp erin

En bijna altijd dus die gebakken stukjes Suçuk met veel knof en lekker pikant


Een café in Istanbul

Etende baarden, onderwijl (tussen de happen door dus) waterpijp blazend

Moskee-gejank op de achtergrond


Ik kocht in de Egyptische bazaar, ook wel de Kruidenbazaar (Istanbul), een enorme rits gedroogde rode mini-paprika'tjes (€ 3,-)

Die zijn uitgehaald en dan gedroogd.
Dat week je en vul je met rijst: dolmas.
Ze moeten in de olie, maar blijkbaar een dag of vijf en niet meer.

Zie ze hier (alle links hier in een nieuw venster)
Rechts en links ervan idem aubergine

Zie ze groen, vers, hier


O ja, als je het pakket middageten niet nam, en je wilde toch eens mee-eten, dan zou dat € 18,- kosten.
Waar halen ze het vandaan, in een land 50 lira te vragen als je overal voor 5 kunt eten...




Veel restaurants en winkels: geen alcohol

In hotels is het nooit een probleem, maar het is wel duur. Accijns, vooral de laatste jaren.

€ 4,- de fles wijn is de prijs van het goedkoopste bocht.
€ 6,50 en hoger is drinkbaar. Dit zijn winkelprijzen, áls je een winkel vindt.

Hotel: vanaf € 4,-/glas (Sheraton € 24,-)


Erg lekkere salades bij ontbijt en diner

Biet op een soort die ik (naast met haring) wél lekker vind

Erg lekkere heel dunne vrij lange niet al te hete ingemaakte pepers

Erg lekkere ingemaakte groene amandelen (ik kan geen plaatje van ingemaakte vinden, maar zie ze vers hier)


Ze maken ook lekkere risotto's, gestoofde kip gevuld met groenten, en ze hebben een soort Crema catalana, warme Crème brulée zeg maar

Daar zit vrij weinig rijst in trouwens


Gedroogde yoghurt

Bij het ontbijt, als een soort kaas

Vreemde vezelige structuur

Zuur...


Wijn van de (daar gaat ie:) Öküzgözü druif is uitstekend (maar: zwaar ook) (en vrij duur)

En naast Angora is Velvet een goed merk

(Ik bestelde ergens wijn. "Hoeveel flessen?")


Je ziet overal teksten als avukat, jinekolog en fizyoterapist

Kanyak: cognac

Antrikotlu: dat mag u raden





Het brood is dikwijls erg goed

Je krijgt enorm smerige zoete shit-broodjes voorgeschoteld, maar ook mooi bruin brood (sneden precies zoals hier en prima van smaak)

Daarnaast heel mooi pain bis (grauw brood), wat bijna altijd echt vloerbrood is
Vlak boven de bodem prima gebakken, dus geen AH "vloerbrood"

Een keer ergens was het nog steeds echt vloerbrood, maar te snel in de oven geschoten nadat ander brood eruit was gehaald

Prima brood al met al!


Inkopen

Overal verkopen ze "Turkse saffraan"
Goudsbloem

Ik kocht een potje (€ 2,-) en ik vraag me af wat je ermee doet.
Kleurt het?
Het ruikt naar niks à viezig

Turkse zwarte thee
Prima spul
Je maakt het te sterk, zo houd je het warm, je serveert het met heet water


Wijn

Ik dronk ergens een Turkse Cabernet Sauvignon, en die was enorm zwaar

Dronk ergens een witte Angora en die was werkelijk heel erg lekker




Turks fruit

Proefde niet al te zoete lokum

Witte met pistache, bruine met hazelnoten
Prima spul, vooral de witte


Salep

Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)

Een heel vies drankje, maar het pure spul is erg lekker
IJs ermee kan lekker zijn en ik at er prima pudding van

Maar ik wilde dus pure salep, niet dat vieze drankje-poeder, en dat was niet te vinden
Blijkbaar is de plant zowat uitgeroeid en nu zwaar beschermd


Inkopen

Mistika (hars van de pistachtboom; zie hier)
Mahlab (kernen van pitjes van wilde kersen)
Biber urfa ("zwarte" rode pepers)
Hele dunne heel lange ingemaakte groene pepertjes, heel fris en niet te heet
Mosterd! Hardal
Mooie pasta voor in soep, Boncuk ("kralen"; in Italië heet dat Ditalini, vingertjes, zie hier)
Twee olijvenpasta, van zwarte en van groene, eindelijk gevonden
Kleine olijfjes met rode peper


Volgende aflevering zie hier




Wat een Volkskrant-gelul weer...


"Ga naar volkskrant.nl/hetnieuwenormaal en vul daar uw beste idee in"
(Klik hier)

Daar kan je helemaal nergens niks invullen! de ontzagwekkende digitaalmongolen... (Ik had willen schrijven "Pas op! Kan sporen van eetbare Peruaanse klei bevatten!", zie hier)


En nog zo wat, ook Volkskrant.
Witteman en nog zo'n figuur vandaag (Onno Kleyn, nomen est omen) (Witteman is culinair prima hoor, maar de rest bij de Volkskrant deugt niet) over die kaastest.

Allemaal uiterst correct, die kaas van Milner is enorme shit (ik moest een tijdje magere kaas eten, en proefde nog nimmer zulk strokarton)

Maar ja, kijk.
"een tiental kaasfanatieke smaakjournalisten van Parool, Trouw, Dagblad van het Noorden, NRC, Keuringsdienst van Waarde en de Volkskrant" Dat is natuurlijk grote flauwekul.
Je hebt Witteman en die vrouw van Trouw, en de rest zijn zwak-malloten.

En "Dagblad van het Noorden", dat zijn Hermus en Zandstra.
Grotere culinaire boerepummels zijn nog nooit uit de klei getrokken, gristus...