Abondance
(Die korst en die verkleuring, dat hoort zo hoor)
Een Duits buffet
Dat was ter gelegenheid van een "Duitse" kerstmarkt eind 2013
Werd door de gemeente aangeboden aan de deelnemers, de vrijwilligers en de raadsleden
Koude kant
Toastjes met spread van blauwschimmelkaas
Dat is oorspronkelijk Oostenrijks, Gorgonzola Butter passiert
Crackers met gerookte forel en mierikswortelsaus
Erg Duits; Forelle mit Kren
Ze eten mierikswortel ook bij koude rundertong
Oberlander zuurdesembrood met Oost-Friese kaas
Die kaas, dat is met al die kleine gaatjes, een soort Tilsit
Paderborner brood met boter en Schwarzwalder Schinken
Die kleur, dat kan zo, maar ietsje geler was mooier geweest
Vermijd bleek-witte!
Soep
Kaassoep
Eigenlijk dunne kaasfondue
Groentensoep met witte vis en rookspek
Eigenlijk is dat Deens
Erg lekker
Spekjes bakken, ui en knof en groenten...
Vis er in pocheren
Oost-Friese aardappelsoep met bacon
Ik was een paar dagen in Leer geweest en daar had ik een Oost-Fries kookboek gekocht etc.
Oude Cantal
Groenten
Snijbonen met eiersaus
Heel erg Duits
De bonen in sepjes gesneden
Die saus is met vrij veel boter en citroen; koud gegeten
Je eet het ook bij artisjokken, asperges, garnalen, jakobsschelpen, gerookte zalm, gegrilde vis
Rode kool met koriander
Ook weer heel erg Duits
En niks appel, wel redelijk wat appelazijn
Worteltjes met gerookte ham
Ter plekke als "Duits" verzonnen
Caprino, geitenkaas, uit Puglia
Aardappelen
(Pasta en rijst wilden ze niet...)
Gebakken aardappelen met rookspekjes, uien en peterselie
Kan niet missen bij een Duits buffet
In Luxemburg (Speckgrompeln) zonder uien maar met tuinbonen (Gaardebounen) nationaalgerecht
Puree met peren
Himmel und Eerde heet dat (hoewel dat ook gewone hete bliksem kan zijn)
Gestoomde aardappelen
Enorm lekker met Roseval
Gesmolten boter erbij op een comfoortje...
Vis
(Voor vego's hadden we op afroep gefrituurde tofu met pindasaus of Balinese eieren in ketjap ("Pikant!") of kaassaus, alles met mie of rijst)
Zwart roggebrood met garnalen en roerei
Krabbenbrot heet dat
Ook weer Oost-Fries
Pasta met gerookte haring, prei en crème fraiche
Als dat Duits is dan vreet ik een bezem, maar niemand zei er wat van
Kabeljauw met mais en tomatensaus
Dat is in zoverre Duits dat ze het met riviervis eten
Tomme de Savoie
Vlees
Gehaktbrood met ansjovis; kappertjessaus
Dat moet eigenlijk met gehaktballetjes, Königsberger Klöpse
Schopenhauer was er gek op
Varkenshaas met gewelde pruimen
Dat is typisch iets uit de omgeving van Bentheim
Kippebouten gestoofd in droge Duitse witte wijn, met champignons
"Duits"
Bels dus...
Kalfsschnitzels met mosterd-roomsaus
Kan niet missen...
Beiers, maar ik maak het nooit met Süßsenf; met Löwensenf!
Tynjetaler
Heb ik in het buitenland altijd erg veel succes mee
Nagerechten
Appelpudding met rum-wijngelei
Erg Duits en erg lekker
In feite is het taart
Puddingtaart...
Kwarkpudding met gedroogde pruimen
Eigenlijk is dat kwarktaart
De pruimen aangemaakt als Holsteiner Pfleumenmus
Spaghetti-ijs
Hahahahahaha!
"Spaghetti" van ijs, "tomatensaus" van aardbeien, "Parmezaanse kaas" van kokos of witte chocolade
Een Duitse 60er jaren hit
Charolais
Je hebt ook heel grote, relatief breder, die ze heel oud laten worden
Doe moeten ze dan met grote krammen tegen ineenstorting behoeden