dinsdag 24 mei 2011

Vanallus maar weer


Op de eerste plaats: die tiepe die door de week vanaf 19.30 op radio 4 te horen is, is prima te pruimen (om 20.00 komt dat kwaakhoofd weer). Hij heeft het de hele week al over Debussy (ik mag Frankrijk maar geen geen Franse componisten) en toch stoort het me niet.



Was gisteren al kort in Groningen vanwege een afspraak en een Bieb onderzoekje, vandaag was ik er voor de markt en zo. Zeer productief.
Gisteren kocht ik voor de buurvrouw (omdat die vroeger, toen ze kind was, in de moestuin stonden) die meiknolletjes hierboven. Zelf ben ik daar niet erg gek op. Vertelde haar hoe ze te glaceren.

Recept
Meiknolletjes, geglaceerd (gekarameliseerd)
Schil de knollen en snijd ze in dobbelstenen.
Kook ze gaar in niet teveel water, met een flinke klont boter, wat zout en redelijk wat suiker.
Als het water verkookt is worden de blokjes gekarameliseerd in de suiker, terwijl de boter aanbranden voorkomt.
Kan ook met pastinaak of winterwortel.



Afrikaanse gerookte gezouten garnalen. Gambia, wat trouwens officieel The Gambia heet. Zijn fors groter dan die Indonesische, dus dat wordt deels ontzouten en bereiden als zoutevis of zo.

AH rode goedkope redelijk goede wijnen.
We hebben hier nu een volledige AH, en allerlei goedkope maar prima wijnen erbij dus nu. Je hebt er 4 rode, met allemaal een rood-wit etiket. La Fuente is vrij redelijk, Corbières en Vigneaux is niks, en Bouches du Rhône is prima. Ook een halve fles na een dag!
Wit keuren, daar ben ik nu mee bezig.
Wat ik allemaal voor jullie over hep! Wijn drinken en dat soort gedoe...

O, trouwens, die AH zit aan het eind van een winkelcentrum, enorm rolluik, wel 10+ meter breed bij 5 hoog, kwam dat vandaag in ene, toen de tent al open was, met enorm geraas naar beneden knallen. Als daar klanten onder hadden gestaan dan waren die nu ad patres.



Voor het eerst van het jaar kersen gekocht. Waren prima en zeer betaalbaar (1.95/pond). Heb dikwijls clafoutis gemaakt (search the blog) van pruimen. Misschien moet ik het toch maar eens van kersen maken. Wordt ook veel gedaan, nooit geproefd. Met Kirsch...

Drie links
Natuurkalender hier (alle links hier in een nieuw venster). Slecht gemaakt. Zonder www doet ie 't niet.
Hooikoorts van dezelfde organisatie hier ligt helemaal plat (hooikoorts?).
Splashteller hier.



Zie dit fantastische stilleven. Het lijkt wel een schilderij van, hoe heet die tiepe ook weer, die zo keurig die ouwe schoenen schildert en lappen en zo. Zo van dat je denkt Je kan beter een foto maken dat is minder gedoe.

Maar goed, ik zeg op de markt Als ik vraag wat die stokvis kost, krijg ik dan een hartaanval? Zegt die tiepe Misschien wel meneer... Maar goed, Ik hou me vast, Roept u maar. "50 Euro / kilo..." Ik zeg En wat kost die (mooie grote) vis dan wel? Ruim voor vier personen. Bleek € 14,- te zijn. Ik zeg Verkocht!

Bonotte hier.



Probleem.
Dit zijn Turkse groene / onrijpe mirabellen.
Wat doe je daarmee? Zelfs de verkopende (Tunesiër, dat wel) wist het niet. Uhh, iemand? Turken hier??

Uhh, die roti van AH van gisteren was niet slecht, maar dat je nou zegt echt lekker, nee. En de roti zelf was super droog en brak bij uitvouwen. En was gewoon een Hollands pannekoekje, niks roti.

We hadden het in ene over Buikorgel. Geen harmonica maar echt zo'n orgeltje.
Hier. Geen draailier, een echt orgeltje. De ene vrouw trouwens speelt een accordeon, de andere een trekzak, een "knoppen", een diatonische.
Ook hier.
Mooi hier. Zie hoe die z'n tempo manipuleert en zo. Heel goed, heel ingehouden.
Fraai hier.
En hier.
Uhh, Cranck Organ, ook wel Busker organ. Hier. Hahaha!!



Wow hier!!
En The William Tell Overture (huhh??) hier. Schitterend tiepe!
Old Comrades versie 2 hier.
Ook wel mooi "klarinet" hier.
O, animatie ook nog: hier.
Klassieker hier.

Draailier hadden we toch al gehad? Zoniet: meld mij!