zaterdag 7 februari 2009

Hondjenz


Boodschappen gisteren. 5 liter Pays d’Oc betere kwaliteit (12 ipv. 8 per 5 liter) en is inderdaad prima, 2 kleintjes wit, een fles Poire William, 6 halve liters houdbare melk, 4 forse potjes yoghurt, 2 forse tomaten, bonenkruid, rozemarijn, dragon, 2 katvissen en een zeef van mooie kwaliteit (handvat = dubbele stalen stang) 32 Eu. Bij ons richting 50 schat ik.



Katvis, ik schreef dat meen ik al eens, moet je aan de binnenkant “in de lengte” insnijden t/m. De rand om hem plat te kunnen krijgen. Kort op de bakplaat waarop wat grof zout, draaien, weer kort. Moet niet helemaal gaar zijn want dan wordt het taai en is de fijne smaak weg. Kop en tentakels voor de, inderdaad, kat.
Serveren met alliolio of zoiets in het Catalaans: olijfolie, fijngehakte knof en peterselie, een paar uur, regelmatig omkloppen ivm. de anaerobe bacteriën.



Heet dat ook niet sepia? [ja] Hoe dan ook, het is geen catfish, dat is een soort meerval, alhoewel dat in het Nederlands ook wel katvis genoemd wordt.
En heb ik een bakplaat? Nee, maar wel de oude platte pannekoekenpan van de bakkerij. Vloekende pannekoeken bakkende winkelmeisjes, nieuwe pan gekocht.
Die pannekoeken werden nog tot gisteren gebakken en die Drie Koningendingen de hele maand januari. Binnenkort Vette Dinsdag, de laatste dag van carnaval. Dan worden er Merveilles, prachtigen, gemaakt: taartdeeg, plat rollen, ruiten snijden, frituren, suiker erop.



Catfish

Pinnen, boodschappen, fysio, kroeg. Hondje van de kroeg werd achter de tap gehouden met een krat, nu met een 30 liter vat. Ik zeg “Daar gaat ie in een of twee weken overheen”. Edoch.



Staat verkeerd, maar goed.

In de kroeg, ik zeg dat ik katvis heb gekocht, seiche, lbakplaat verhaal, levendige discussie, gebakken in olie, Provencaals (search the blog), in witte wijn, met tomaten en wat het verschil was tussen met tomaten en Provencaals daar kwamen ze niet uit. Interessante dingen: gevuld met varkens- of kalfsvlees en ui, peterselie en eigeel. Dat eigeel dat klopt wel; inktvis Marseillaise is gevuld met broodkruim, de vinnen en tentakels, witte wijn en eigeel.




Zoutevis-wassters

Vraag. Vond een notitie van een gedicht, kent iemand dat? Nu het sneller scheemren gaat / Donkerte verdiept, / Heer wees mijn toeverlaat.



Die gedroogde haringen dat wordt gendarmes genoemd, schreef ik laatst. Maar dat zijn kleine en verkocht per twee en ze zijn raide, stram recht, allebei net als gendarmes.

O, en die mihoen hier, die is net als vroeger bij ons. Pijlsnel gaar en mooi glazig. Is van –deels- katjang hidjau meel, die kleine groene erwtjes waar je taugé van maakt. Bij ons van rijstmeel?



At het bij bebotok, wat op Lombok, met geitenvlees, dan dus bèhbuttok heet.
Koolbladeren blancheren, HOH aanmaken met ui, knof, gember (alles zeer fijn), fijngewreven kruidnagelkopjes, nootmuskaat, komijn, kardemom, geraspte cocos (waar ik een cocosnoot voor moest kopen), sambal en ketjap asin.
Bladeren vullen, pakketjes met de “open” kant redelijk fors aandrukken, aanbakken in pindaolie, ketjap asin en rijstwijn (droge witte wijn dus) erbij en gaarstoven.



Pakketjes eerst op de open kant aanbakken. Op deze manier gemaakt geen gekloot met touwtjes; ze blijven perfect onbeweeglijk liggen. (Zijn die sinaasappels zoet meneer? Mevrouw, u ziet toch hoe braaf ze in die kist liggen...)

In oost Spanje maken ze ook zoiets, bellotas, en in Duitsland met rode kool en koriander.

PJ. N’avoir que ses yeux pour pleurer, met lege handen achterblijven?

Prettig weekend!