woensdag 18 februari 2009

En nog eens vanalles


Zie post gisteren, foto’s pasta, die ik vergat.

Aanbod van de week. Ik meldde het maandag want vergeten, en het wisselt op dinsdag.
Hoe dan ook: een kilo bananen (“Guadeloupe!” = Frankrijk) een Eu.
Je vraagt je trouwens af hoe ze spul Guadeloupe uit kunnen krijgen want de hele hap staat daar in de hens.



Miss Guadeloupe

Muizenplaag hier. Je zet een klem, gaat achter de computer zitten, pats. Muis door de plee, opnieuw die klem, binnen een kwartier pats. Enzovoorts. En dat al acht dagen.



Gisteren vanille-ijs gegeten met die frambozen op marc. Heerlijk.



Vanmorgen broodjes gemaakt voor de winkel. Eindelijk heb ik het ze in de kop kunnen frotten dat die broodjes niet super smal moeten zijn.
Broodjes met gerookte forel, mierikswortel, kappertjes en met Emmentaler, pesto, augurk, tomaat.



Recept
Paprika, gevuld met klipvis of stokvis, een beroemd Spaans gerecht.
Hoort met klipvis/bacalao/bakkeljauw.
Week klipvis of stokvis, een dag van te voren voor zoutevis, enkele dagen voor stokvis; als het water van de stokvis begint te stinken: verversen..
Neem paprika uit blik want vers zijn de benodigde driehoekige paprika`tjes ("Piquillo") hier niet te krijgen.
Laat uitlekken, verwijder het vel en de graten en hak de vis fijn.
Maak béchamel, werk daar de vis door, laat aan de kook komen en laat 10 minuten zacht doorkoken, regelmatig roerend.
Laat koelen.
Laat de paprika uitlekken, bewaar het vocht, en leg mooie onbeschadigde exemplaren apart.
Vul deze met de vissaus, haal ze door bloem en door losgeklopt ei en bak ze (niet teveel tegelijk) aan elke kant mooi bruin in een flinke laag hete olijfolie.
Laat ze uitlekken en leg ze in een ingevette ovenschotel.
Pureer enkele beschadigde paprika`s met het vocht uit het blik en met tomatensaus.
Werk er nog wat room door, proef op zout en peper en giet rond de paprika`s in de ovenschaal.
Bak 15 minuten in de oven op 180 graden.



Vanavond lamsstoofvlees (schouder) in Guinness, met oa. die witte wortel van laatst.
Volgens mij stoven ze in Ierland rundvlees in Guinness maar goed. [Nee, ook met lam; zie hieronder]



Recepten met Guinness (nieuw venster)

Die taarten wilden ze weggooien omdat het deeg iets zacht was geworden. Hoho. Punten en in de vriezer.



Vrijdag de bieb weer open en gaan we verder.