dinsdag 10 februari 2009

Hier klopt iets niet




Heb een tweede post voor zaterdag. Waarschijnlijk zaterdag voordat ik naar de bieb ging een geschreven en daarna nog een. Nou ja.

In m’n koelkast zit middenrechts een stuk waar je spul bevriest. Legde daar per ongeluk champignons. Bevroren dus. Legde ze uit de koelkast, dacht “dat wordt pap”, ontdooit: perfect. Vanavond risotto met champignons bij de katvis van de “bakplaat”. Recept katvis gaf ik al, risotto, nou, dat weten jullie wel. Boter, rijst, witte wijn...



Nog wat over champignons. Las laatst een Nederlands culinair stukje waarin spake was over champignons de Paris, als aparte soort dan dus. Dat is onzin. Frans champignon = paddestoel; ch. de Paris = champignon.
Nou schiet het me te binnen dat ik hier nog nooit kastanjechampignons heb gezien.



Je hebt natuurlijk wel champignons en grotchampignons maar dat is dezelfde paddestoel maar anders (op steentjes, die grot) gekweekt.



Uhh, niet allemaal champignons gaan invriezen want min 1 is wat anders dan min 30.
Champignons teveel? Dunne schijfjes, naast elkaar op een rooster, warme plek, regelmatig draaien tot goed droog. Goed afgesloten pot. Lekkerder dan verse.



Goed kunnen koken is ervaring, kennis van zaken en durf. En met durf bedoel ik no guru, no teacher, no method. Zag iemand melkzwam zoeken, dook in de boeken, je kan ze niet drogen, meteen gedroogd, later geweekt, opgebakken met wat spekjes, rook, “Flamberen met Pernod!”, perfect.



En goed kunnen koken is natuurlijk ook een goede smaak hebben en er gevoel voor hebben, wat je niet kunt aanleren.
En goed kunnen koken is ook problemen kunnen oplossen. Interessant: groot probleem, je gaat het oplossen, je lost het op maar als je begint het op te lossen heb je geen flauw idee van wat je gaat doen.



Vanavond dus die katvis. Edoch, grof zout vergeten te kopen. Naar de kleine super in het dorp, laatste pak. “Iedereen vraagt deze week naar grof zout”.
Kocht ook maar vlees voor overmorgen want ik kom er toch al zo weinig. Heeft weinig en is duur; wijn die elders 2,10 kost is bij hem 2,70. Wilde lam, was er niet en kocht verse bloedworst met ui erin. Hebben ze in Spanje ook, omgeving Teruel. En in de buurt van Zaragoza hebben ze droge bloedworst met pijnboompitten, kaneel en suiker.



En de “bakplaat, want ik vond een van de oude pannekoekenpannen terug.

Die koolpakketjes van gisteren –meen ik- deden me denken aan andere pakketjes, gyozu. Japan. Niet te vet varkensgehakt, flink heel fijn gesneden knof en gember erdoor en wat zout, met half gaargekookte lasagnevellen (dus geen voorgekookt kopen) pakketjes maken, rondom aanbraden in pindaolie met wat sesamolie, laag vuur, scheut sojasaus, deksel en gaarstoven.



Gyozu en misosoep, gyozu voor het bakken in wafelvorm gedrukt

Ging vandaag lang bij D., die vent die me snoeien heeft geleerd. Bel ergens aan, ik zeg ik zoek iemand, D., die op Giscours werkt. Komt er een tiepe van de sofa omhoog, D.
Lange gesprekken over gedroogd fruit (zijn we alle twee gek op), eieren van loslopende kippen, chocoladetaart en ik weet niet wat.
Volgende zaterdag weer naar hem, dan is z’n Thaise schoonzoon er, ook een kookfreak.



Avondstemming...