dinsdag 17 februari 2009

Vanalles




Schoot me te binnen. Wat algemeen beschouwd wordt als de beste wijn ter wereld, dat is Petrus. Niet Château Petrus maar Petrus. Pomerol, dus vanaf Margaux naar de overkant van de Gironde, St. Emilion, en dan naar boven.
Classificatie van Petrus: geen. De Pomerol kent geen classificatie.



En nog wat: appellation Margaux, waar ik zit, mag dan goede wijn zijn, Pauillac, iets noordelijker, is beter.



Cartoon ooit in de Herald Tribune, vette president commissaris komt thuis in een kasteel van een huis, vraagt zijn vrouw wat ie gegeten heeft, zegt ie kregel “Ik heb gegeten wat ik elke dag eet! Een dubbele hamburger met een magnum Lafitte-Rotschild!”

Correctie op dat Aga verhaal van gisteren. Stoven doe je dus in de oven, maar je kan daarin dus ook een gebonden saus zetten; oven hermetisch gesloten. Maar het blijven technieken die ik niet beheers.



Aardig. Broodpudding mag je hier geen pudding noemen “want dat wordt van oud brood brood gemaakt en dat mag je niet verhandelen”. Flan dan dus maar, soort stevige vla.
Maakte zondag flan met kastanjepuree.
Foto vergeten.

Recept
Kwartels met vijgen; erg lekker. Tunesië.
Gedroogde vijgen in kokend water leggen, en als het weer kookt wegzetten met een deksel erop.
De volgende dag kwartels vullen met een tot een worstje gerolde en iets kapotgedrukte droge vijg zonder het steeltje (niet diegepocheerde dus), aanbraden in olijfolie en dan pocheren in kokende gevogeltebouillon.
Op het laatst de gepocheerde vijgen erbij zonder het weekwater.
Pas op met die gepocheerde vijgen want die zijn van binnen gloeiend heet.



Kwartel (die ik hier regelmatig voor de wagen heb maar die de jagers tot nog toe niet meebrachten

Gisteren noemde ik kort “Cru Bourgois”. Wat blijkt? Dat is in 2003 –weer- ingesteld, in 2007 afgeschaft ivm. onregelmatigheden bij de jurering en nu wordt het weer ingevoerd. Voor het eind van het jaar heeft Veritas alles geproefd etc.
Van de Crus Bourgois ken ik alleen Sénéjac (search the blog) en Monbrison, hieronder. Op beide heb ik gewoond trouwens.



Australië: 80 wijnhuizen met brandschade, enkele weken voor de oogst. Grote droogte.
Ter vergelijking: Australië 170.000 Ha., Bordelais 120.000.



Gisteren die rare pasta, Mafaldine, met paprika en St. Nectaire dus.



Gebruikte gepekelde gedroogde (door mij) ansjovis als zout en espelette peper als peper.



En als olie die rode olie van laatst.



Kwal (Eetclub)