zaterdag 21 februari 2009

Architectuur en zo



Dit is een huisje in Le Pian. Zie die ruitvormige raampjes, typisch hier of misschien in de wijde omgeving.
Maar waar het me om gaat dat zijn die kleine (gezaagde) steen - grote idem - kleine etc. pilaar-achtige dingen in de linker gevel.


(Apotheek in ’t dorp; weer zo’n raampje)
Op hoeken komt dat natuurlijk erg veel voor, zie café Fraamklap gisteren. Ook rond ramen en deuren. Maar in een plat vlak, peiler onder de nokbalk bv., waarnaast je metselt met gehakte keien en cement en dat stuct of hoe schrijf je dat? En vooral: dat het in reliëf op de muur ligt.
Is al erg oud:


de doopkapel van de 13e eeuwse kerk in het dorp (Arsac, Médoc).

Die kerk:


Romaanse ingang met links ervan een (hier vroeg-)gotische. Komt meer voor en het fraaiste voorbeeld vind je in Albi:


Vergeet niet in Albi het Toulouse-Lautrec museum te bezoeken, alleen het pand al, en er “grijze” rosé te drinken en er entrecôte met aubergine en bloedworstsaus te eten. Search the blog op Albi.

Rest van de kerk loopt tot hoog gotisch


en renaissance met een vraagteken, want daar ben ik niet zo in thuis.


PJ. Être dans l’arrière-cuisine, ergens het fijne van weten. Met de opmerking dat de Franse uitdrukking niet erg vast is; kan ook bv. zijn Ik neem je mee naar de bijkeuken.

Vanavond eieren. Wilde die meurette van gisteren maken (meuren is stinken in het Uterechs) maar vond geen verse zilveruitjes.
Ei, paprika, maïs. We zien wel. We zullen zien zei de blinde. Dat heb ik uit Karel van het Reve, aangaande wie ik vandaag het volgende dacht. Hij schreef ooit dat hij, ik citeer uit het hoofd, geen Blueband (o ja, zo kwam ik er op Marieke!) of corned beef wilde kopen want dan moest hij zeggen, om begrepen te worden, bleuband en kornetbief. En dat kreeg hij niet uit de strot. Ik kocht nooit Blueband of corned beef maar ik heb wel hetzelfde met Marmite en Worcestershire. Marmiet, worcestershire, ik krijg het niet uit de strot. Of kreeg, want zowel de Marmite als de Worcestershire weet ik te staan bij Leclerc. Bij de pickalilly. Dit terzijde.


Dit wordt handel. Prachtig (oud) brood. Voor in de etalage, in de keuken, woonkamer...
Iemand geïnteresseerd? Inkoop nul, transport...

Vandaag broodjes tomatensaus, kaas, komkommer gemaakt en gerookte forel, mierikswortel, kappertjes. Morgen paté, abrikozenchutney en yoghurtsaus, geraspte kaas, tomaat, komkommer, ei.


Of in de slaapkamer.

Recept
Kool met aardappelen,. Colcannon, Ierland
Kook aardappelen in de schil.
Kook witte kool op hoog vuur in zo weinig mogelijk water gaar.
Pel de aardappelen, en maak er met melk, wat boter, nootmuskaat en zout puree van.
Meng daar de kool door.
Op borden scheppen, kuiltje in maken en daarin een klont boter.