zondag 22 februari 2009

Carne Vale



Karnaval.. eh...., of was het Carneval van ‘Carne vale’ (Latijnse carne vale (=vlees, vaarwel) of van het Italiaanse ‘carne levare’ (=opruimen van het vlees).
Geen carnavalsvereniging respecteert de roots van het feest meer. Hoe ver staat het af van het werkelijke feest. Vroeger drie dagen, met een laatste trieste nuchterzatte contemplatie-afdronk op dinsdagavond.En de volgende morgen, op Aswoensdag ’s morgens naar de eerste Vroegmisse om uw askruiske, waar ge mee naar uw werk ging…
De as waarmee het askruisje wordt 'geschreven', is gemaakt van palmtakjes die vorig jaar werden uitgedeeld op palmzondag. Ze werden verbrand, en de as ervan wordt op Aswoensdag gebruikt.
En dan (de Islamieten kopieerden het van ons) een ramadan van 40 dagen, tot de lente als een bloesemknop openbarstte op Paaszondag, en wij in een schoon, nieuw fleurig kleedje (maar meestal zelf gemaakt door mijn mama) fier naar de Hoogmisse gingen. 40 Vasten- en onthoudingsdagen. Wat dat laatste betreft, begreep ik eerst niet waar dat over ging, tot mijn pa, hij had zoals elke man een zwak karakter, halverwege de Vasten tegen ma zie: “En nu is het miljaardedjuu genoeg geweest ! Allez ! Naar boven gij !” En zij glunderend verontschuldigd mededeelde: “Pappa is zeer moe, wij zullen effkens rusten…”
Blijkbaar waren wij katholieken iets consequenter dan de Hollandse protest-tantes, en begrepen dat sober omgaan met ‘vlees’ op beide lakens (tafellaken en beddelaken) onhaalbaar was…

In die vooruitloop van die Vastentijd, tijdens welke geen enkele zottekar meer in een optocht gaan mag, nemen wij vandaag afscheid van het gulle leven. Zeer rijkelijk, maar met de goedkope ingrediënten. Voorgerechtje vegetarische Guacamole van een avocado, spotgoedkoop, nog over van vorige week van de Lidl, als volgt:

Ingrediënten:
1 avocado, 1 gepelde verse tomaat, een halve geperste teen look: alles fijn hakken en toevoegen grof gemalen peper, fijne zwarte peper en een paar druppels milde tabasco (groen), sap van een halve citroen, grof zeezout van de Gerande (spotgoedkoop bij Delhaize); ik maak niet de dipsaus voor nacho’s maar dus grover. Zie prentje.

Dan kreeft met garnaalroomsaus. Chique ? Welneen ! Wie oplette kon voor € 5,40 voor de Kerst Canadese baby-kreeftjes kopen bij de Lidl. En nog steeds zijn er goede Hollandse garnalen voor slecht € 2,99 per doosje. Lidl, de enige die de strijd met Wouter Bos aan durft te gaan. We maken een roux (boter, bloem, melk) met een beetje visbouillon (van een tabletje), met een beetje witte wijn en wat zwarte peper en room en geraspte kaas. Daar gaan de afgedroogde garnaaltjes door. We hadden dus al een visbouillon gemaakt, en vergeet niet daar wat vers selderijblad in te doen. Bij de Lidl koopt ge een potje selder, dat ge in leven kunt houden.

.. een baby-kreeftje ?

De kreeftjes zijn voorgekookt, en hebben natuurlijk niet die subtiele smaak van de Oosterscheldekreeft, vandaar de pimpsaus. Doe de kreeftjes in de kokende bouillon (geen zout ! De kreeftjes zijn ingevrozen in zout water !), die ge nadien niet hoeft te bewaren (te schraal) voor 3minuten. Dan in tweeën snijden (zie prentje) en dan in hun bakje onder de garnalen saus. Wat perselle er over dat het schoon toogt, et voilà, uw gerechtje is klaar. We schenken er een witte Picpoul de Pinet uit de Langedoc bij, van Delhaize.
Natuurlijk ! Ge hebt gelijk. Zo kunt ge alles lekker maken, Maar toch ! En of ge het gelooft of niet: totale kosten : 3 pakskes Gaulloises

Overigens vond ik venten en zangers vroeger die Gauloises rookte, een schorre mannelijke stem hadden en staande aan de ‘zinc’ (zinken toog) een calvados achterover sloegen, zoals Yves Montand veel sexier, dan die gasten achter die nu achter een ‘poussette’ lopen…

Uw Marieke, zeer zekers conservatief, en die nu eigelijk wel verwacht van de Lidl, dat ze daar eens een kwartier gratis mag winkelen voor al die reclame !