dinsdag 10 juni 2008

DEDIKKEVANDAM (G)


Ik becommentariëer het hier van letter tot letter.
Omissies meld ik alleen maar als ik ze essentiëel vind (nee, laat ik dit afzwakken. Wat ík erbij gezet zou hebben). Niet tussen haakjes: fout.

Garnaal
(De naamsverwarring wordt nog erger als je weet dat langoustines niet hetzelfde is als langostinos...)



Langoustines



Langostinos

("aan de kromme kant" het darmkanaal eruit snijden: beide kanten zijn even krom.)
(En of dit het darmkanaal is, dat betwijfel ik. Dat zwarte sliertje is eerder het ruggemerg.)

(Hij heeft het hier ook over garnalenkroketten.
De essentie van goede garnalenkroketen is: béchamel maken met bouillon van gehakte omgepelde garnalen, en dan gepelde door het deeg.)

Gazpacho, koude soep
(Daar ontbreekt de super klassieke vichysoise, Franse koude aardappel-preisoep.
Hier (alle links in nieuw venster).



Geep
(Nee, het lekkerste is gegrild. Zie dit blog hier)

Gehakt
(HOH: probeer eens 1/2 rund 1/2 lams.)

Geit
Kop, in de lengte gespleten, in de oven en dan de hersenen eruit lepelen.
Zo gaat dat niet in zuid Europa. Hersenen gebakken of in deeg gefrituurd; kop zonder hersenen en zonder tong in de oven met veel olijfolie, knof en zeezout. Search dit blog op geitekop, zo geschreven.

Glaswerk
(Wijn laat je ook walsen om het "tranen" te zien. Dat tranen is heel belangrijk. Les Graviers (Margaux) traant niet, Tour Coton (pal ernaast) traant wel, zelfs de niet-Margaux, de Haute Médoc van dat huis. (Beide huizen uit Arsac, waarvan een deel Margaux is.)
(En dat glas-servies van die "beroemde architect" is van K.P.C. de Bazel.)



Goudbes
Kaapse Bes, Physalis.
(Je hebt ook een soort, sterk verwant aan ons Lampionne-plantje (in groene gemberpot op stillevens!) wat gedroogd-gemalen in kerrie wordt gebruikt. Voor het bittere.)

"Tamarillo is een naaste verwant".
Hmm. In de familie wel ja, maar eerder verwant met de aubergine.

(Goudbes-ijs: prima idee!)

Grapefruit
(Daar had bijgekund dat je het niet mag eten, ook niet sap drinken, als je medicijnen slijkt. Heel wat medicijnen, o.a. Cholesterol-pillen. Die binnen het publiek van DEDIKKE en dit blog wel veel geslikt zullen worden...)

Griekenland
Trachana, pasta in de vorm ven grote rijstkorrels, zeg maar, is niet typisch Grieks. Elke Turk kent het,
En je gebruikt het om op het laatst dunne sauzen te binden. Net als bij Gazpacho Manchego hier onder Lamsvet.

Gries
Daar had polenta bij moeten staan.