De plaatjes van vandaag:
Nieuwe aanwinsten kookboeken
Nieuwe aanwinsten kookboeken
Na die Tolstoy van gisteren, vandaag maar
Russische recepten
En "Russische"
Russisch ei
Het originele Franse recept heet Salade Olivier
Maar dat is de Russische variant van onze Huzarensalade
Kook kip en overjarige patrijs (Russisch: met hazelhoender) in kippenbouillon
Doe grofgesneden vastkokende aardappelen in kokend zout water en kook beetgaar
Kook doperwten beetgaar in licht gezouten water
Kook wat eieren hard
Laat alles afkoelen, haal af en uit en snij in heel kleine blokjes, behalve de doperwten natuurlijk, en het ei in schijfjes
Maak een salade van de gekookte ingrediënten behalve de eieren, wat geraspte ui en groene kruiden
Werk er mayonaise door
Breng op smaak met zout en witte peper
Decoreer met schijfjes ei, bestrooid met zoet paprikapoeder, en wat groene kruiden.
Ik geef u maar de titelpagina, want de omslag is geborduurd...
Die eerder genoemde Russische variant van onze Huzarensalade die noemen wij
Œuf à la russe
Nou ja, ik noem dat zo, u waarschijnlijk niet
Het is een oorspronkelijk Sint Petersburgs recept
Altijd met vis, maar zie de verwantschap met het vorige gerecht
Doe grofgesneden vastkokende aardappelen in kokend zout water en kook beetgaar
Kook wat eieren hard
Doe stukjes worteltjes in kokende groentebouillon; voeg stukjes haricots verts toe en weer even laten champignons
Voeg als alles gaar is stukjes groene paprika toe, haal van het vuur, laat even staan en giet dan af
Kook doperwten beetgaar in licht gezouten water
Laat alles afkoelen, haal af en uit en snij in heel blokjes behalve weer de doperwten natuurlijk, en het ei nu in tweeën
Week uitgelekte ansjovisfilets (uit zout) in melk
Maak een salade van alles behalve de eieren, met ook gesnipperde ui, kappertjes, p/z, iets olie en wat Aceto Balsamico
Leg op slabladeren en bestrijk met mayonaise
Beleg met de halve eieren, de in de lengte in tweeën gesneden ansjovisfilets, garnalen, gerookte heilbot en halve kerstomaatjes
Bestrooi met gehakte verse dille
Dit is de Kleine van de vorige, zelfde auteur
De vorige is het kookboek van de Vlissingse Huishoudschool (1949)
Dit is het kookboek van de Arnhemse Huishoudschool (1955)
Dit is het kookboek van de Arnhemse Huishoudschool (1955)
In Œuf à la russe gebruik je wortel, in Russisch ei nooit (Paul de Leeuw doet het wel en die is dan ook niet voor niets jurylid bij Mangiare...) (Braakhekke die wist het wél) (Restaurant Rijsel en Het Haagse Kookboek doen het ook fout)
In Russisch ei kan je knolselderij gebruiken, in Œuf à la russe nooit
Op Œuf à la russe hoort eigenlijk kaviaar
Kaviaar op Russisch ei is patserseten
En wat is nou precies Huzarensalade?
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Ook niks wortel
Heel mooi!
Labskaus, ook met zoutevis
Meringetaart
Rusland
Klop acht eiwitten met 16 afgestreken soeplepels suiker heel stijf
Vet een ovenschotel van ongeveer 35 x 20 Cm in, beleg met bakpapier, vet dat in en bestrooi met bloem
Sort het eiwit op het bakpapier, strijk glad en bak twee uur op 90 graden
Laat afkoelen in de oven
Klop een kwart liter room stijf met vier afgestreken soeplepels poedersuiker
Laat opstijven in de koelkast
Stort de meringue op het werkblad en snij over het plat in twee gelijke delen
De onderste helft is nu dus tweezijdig plat, de bovenste niet
Verdeel de slagroom over de onderste helft en leg er de bovenste helft op met de platte kant daarvan boven
Bestrooi met poedersuiker en brand daar met een heet ijzer een ruitenpatroon in
Koel goed vóór het serveren.
(Later vond ik de originele versie; stukken beter...)
Montagne Russe
Russische berg
Een oeroud gerecht
Maak soesjes voor zoete vulling
Vul de helft van de soesjes met stevige slagroom en de andere helft met Crème anglaise (dus niet proleterig de ene helft met geel en de andere helft met bruin)
Leg wat soesjes in een cirkel (een gevulde cirkel wel te verstaan), daarop een wat kleinere cirkel enzovoorts, steeds de twee soorten wisselend
Bemetsel met stijfgeklopt eiwit en bestrijk met chocolade-saus
De niet té warme saus stijft op en maakt de constructie stabiel
Koel goed
Flut van een Amerikaanse aanstellerige trut