zaterdag 3 februari 2018

Knoedels (4)



Inkoop weer

Morita pepers
Net als Chipotle gerookte Japapeño, maar minder gerookt



Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links hier in een nieuw venster)

De eerste drie afleveringen theorie, vandaag praktijk
(Ik behandel enkele recepten waarvan ik de theorie al besprak, maar niet het "echte recept")



Masa harina van blauwe mais
Ik kon de foto niet echt scherp krijgen met het kutweer van deze dagen
(Uhh, zonder flitser die terugkaatst op de pot)
Maar de kleur op de foto klopt precies
Blauwe mais zie hier
Gaan we tortilla's van maken!


Knoedels van bakbanaan


Pureer "zwarte" bakbanaan en maak er met rood maismeel (geen Masa harina!) deeg van, met wat zout en cayennepeper erdoor, en ook bakpoeder
Voeg eventueel water toe
Kneed goed door en laat een uur rusten

Maak er kleine balletjes van en kook die gaar in bouillon

Of laat ze gaarworden in de soep waarin ze gegeten worden

Je kan ze ook frituren, maar blancheer ze dan eerst zodat het bakpoeder kan werken (frituur je ze, dan verhindert de dan ontstane korst het rijzen)



Nopalitos
Cactusblaadjes-strips
(We zijn wel van de Mexicano vandaag...)


Tsjechische noedels


Meng 120 gram bloem met een ei, kneed er 50 gram boter door en maak er een deeg van met drie eetlepels melk en wat zout
Werk er indien nodig wat meer bloem door

Maak er bolletjes van en laat die een minuut of vijf in kokende soep garen

Simpel en heerlijk; bedenk dat het ei wel cruciaal is



Prut van groene en van zwarte olijven
In Turkije vindt  je dat ook, en vreemd genoeg nooit in Turkse winkels hier


Ik gaf eerder een algemeen recept voor knoedels, en we kookten ze enkel

Uit de oven nu


Leg gekookte noedels in een ingevette ovenschotel

Giet er tomatensaus over

Bestrooi met versgeraspte Parmezaan of andere kaas

Gratineer bij ongeveer 170 graden



Mooi spul!
Zoetzuur paprikapoeder


Dat algemeen recept was voor enkel-bloem knoedels

Gnocci de patate nu


Kook aardappelen juist gaar, laat ze goed uitlekken, en pureer

Doe in een doek en knijp er zoveel mogelijk vocht uit

Maak er met bloem deeg van (vereist meer bloem dan je denkt, maar hoe minder bloem hoe lekkerder, vergeet dat nooit bij knoedels...)

Serveer met gerookte kip en groene asperges
Of met paddo-roomsaus waarin flink ui en knof, bij kalfsvlees



Rode wijnjam!