woensdag 28 september 2016

Pompoen!




Voor Felix Wilbrink


Want A] die is, sinds Sylvia Witteman culinair stilviel, veruit de beste culischrijver van Nederland
en B] hij vroeg vandaag om pompoenrecepten

Tijd voor een pompoen recapitulatie!


Ik besprak hier nog niet zo lang geleden een pompoen kookboek

Zie hier (alle links openen hier in een nieuw venster)
Heel aardige tips als je wat scrollt naar De Pompoen en daaronder Wat gaan we maken



Dit is Zuid-Amerikaans spul


En ik gaf een tijdje geleden pompoenrecepten

Zie hier

Pumpkin bread, en twee Bulgaarse pompoen recepten



Heel lang geleden, toen ik hier nog niet aan vormgeving deed, schreef ik over Het lekkerste met pompoen

Zie hier

Weer dat pumpkinbread, maar ook mijn -vind ik nog steeds- perfecte pompoensoeprecept

En als toegift daar een link naar pompoen gestoofd met rundvlees




Pompoen gebakken of uit de oven

Zie hier en scroll weer wat

("Alweer dat pumpkinbread!" -"Jawel, maar dat is zo enorm lekker... Dat licht zure, ach ach ach ach ach... Met zoete boter, o jee o jee o jee... Sjongejonge...")



Dubbele pompoenbouillon

Heel erg lekker

Voor het basisvocht zie de pompoenbrood recepten

Kook het goed in met wat ui, knoflook en komijn
Proef op p/z

Simpel. Maar lekker!!!!!!!!!




Ik heb nog zoveel...

Gepekelde Turkse baby-pompoentjes

Dolmas van Turkse baby-pompoentjes

Knoedels van pompoen




Groenten-ravioli

Maak de vulling voor de ravioli door een mengsel te maken van vier delen Ricotta, een deel Parmezaan, drie delen gepureerde goed uitgelekte of uitgeknepen of uitgedrukte groenten, twee delen geroosterde broodkruimels en p/z.

Gebruik bijvoorbeeld pompoen
Kruid dan met kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en wat salie of korianderblad



Stoofvlees met pompoen

Je gebruikt runderlappen, ontbijtspek en stukken pompoen
Zorg dat dat stapeltjes zijn, vlees, spek, pompoen, want anders krijg je het de schaal niet uit zonder er een enorme zooi van te maken.

De runderlappen kleiner snijden, en ook op het plat doormidden. Pompoen schillen en plakken dikte vlees.
Schaal vet, spek, peper (het spek en de bouillon zijn zout), soepgroenten, oregano, knof, ui, peterselie (zit niet in soepgroenten), pompoen, spek etc.

Bouillon en rode wijn erbij. In de oven met alufolie erop.
2 uur 180° en dan 10 minuten zonder alu.




Gezouten varkensstaart met pompoen
Suriname

Zoute varkensstaart moet altijd ontzouten worden, omdat het tot in de kern gezouten is.

De beste manier om de varkensstaarten te ontzouten is ze gedurende zeven minuten  in een gesloten pan aan de kook te brengen.
Daarna het water verversen en opnieuw aan de kook brengen tot het genoeg ontzout is.

Uien snijden en met een paar teentjes knof bakken, een kleingesneden tomaat erbij en de varkensstaart.
Wat zwarte peper erbij.
Nog vijf minuten laten stoven in een gesloten pan met pompoen erbij.


Fufu met pompoen...




Pompoenpitten

Bak pompoenpitten snel op hoog vuur en omroerend in wat sesamolie

Serveer ze met gomasio (zeezout/sesammengsel; koop liefst ongemalen in molentje)



(Ik zie in mijn statistics dat Google allemaal nep bezoeken uit Litouen of hoe schrijf je dat tegenhoudt sinds gisteren. Goh! Interessant! Zou Jan Voos daar achter zitten? Of Thierry Bouquet? Of Onno Minuscuul? Hamersmaak? Je weet het maar niet... Van mislukt volk kan je alles verwachten...)