Vandaag de kazen van de laatste weken
Cashel Blue
Ierland
Vondsten, alwéér
Ja, want zie gisteren én eergisteren, en ook nog morgen, en dan ben ik er zowat doorheen
Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Onderaan op elke aflevering een link naar de volgende
Kan je dagen mee zoet zijn
Dat is nog eens wat anders dan die Yvet Retteketet
Lomboks Kookboek
Lombok is een multi culti wijk in Utrecht
Lees: Marokkanen en Turken voornamelijk
Mosselen in bier
Zeeland
(Zie gisteren!)
Mosselen in wat water met ui, prei, wortel, selderijknol en p/z twee minuten koken (ik paste het iets klungelige recept wat aan)
Afgieten, Palm of Hoegaarden erbij
Aan de kook, zachtjes pruttelen even
Met knof- en mosterdsaus
Grubelagret
Grot gerijpt betekent dat in het Deens
Tilsit achtig
Freud on Food
Clement Freud, broer van de schilder en kleinzoon van de Weense kwakzalver
Of: de Freud die wél verstand van koken heeft
Mosselsoep
Boter, ui, bouquet garni, z/p en dan wat later cider en water (ik zou zeggen en bouillon)
De mosselen erin openen, ik bedoel. breng aan de kook mét de mosselen
Mosselen eruit, koelen, uit de schelp, in een soepterrine in een forse scheut cognac en zo in een lage oven
Zeef de bouillon, saffraan erbij en citroensap
Eigeel door room kloppen en daarmee binden
In de soeptrien
Oostendse gebakken mosselen
Gepaneerd gebakken maar gebakken in de pan ("Oneindig veel beter")
In half boter half olie
Door ei wat witte wijnazijn geklopt, daardoor halen en dan paneermeel
Met gefrituurde peterselie en met Sauce tartare
Moules marinières
Droge cider, grof zeezout, geplette peperkorrels, citroensap, sjalot
Open daarin de mosselen
Zeef de kookvloeistof
Klop 30 gram bloem door 250 ml melk met daarin opgelost 100 gram boter en flink gehakte peterselie
Aan de kook en 10 minuten borrelen
Mosselen uithalen, op schelp op schaal
Saus erover
Met Guinness
Limburgse kaas
Gastronomisch Bommelboek
Coquilles de moules
Wat rode bordeaux, wat gesnipperde sjalot, wijn langzaam wegkoken
Peterselie, boter, geperste knof; goed kloppen
Z/p
Room erdoor en gekookte mosselen
Warm, in schelpen
Met "warm knappend stokbrood"
Mosselsoep
Weer een
Boter, wortel, prei, peterselie, selderijblad, tijm...
Tomatenpuree...
Witte wijn...
Mosselen openen, uit de pan, koelen, uithalen
Vocht zeven en daarmee met de groenten soep maken
Dunne roux, eigeel erdoor, langzaam soep erbij
Met mosselen
P/z, citroensap, kerrie
Munster
Koken aan Boord
Ook een boekje voor jachtjesvolk, maar deze hebben wat kleinere scheepjes dus die koken aan boord en die gaan niet zoals die van gisteren in die restaurants aan dat water eten
Mosselsalade
Kook schijven selderijknol, koel, snij in dobbelstenen, koel goed
Maak een salade met gekookte mosselen
Saus van mayo, room,"tomatenpuree of mosterd", citroen, z/p
Mosselsalade
Nog een
Gekookte mosselen, vinaigrette, gehakte sjalot, gehakte bieslook en/of dragon en/of selderijblad
Laat gekoeld marineren
Moules à la crème
Open de mosselen in boter, wat witte wijnazijn en peterselie
Uithalen, room erdoor en eigeel
Serveer met rijst
Pico
Oorspronkelijk Azoren, nu Frankrijk
Complete American Cookbook
1952
Mosselchowder
Net als clamchowder
Open ze, zeef het vocht, uithalen en in stukjes snijden
Spekjes...
Uien...
Mosselvocht, water eventueel (bouillon dan dus), laurier, bleekselderij, wortel, tomatenpuree, 10 minuten sudderen
Aardappelblokjes, peper, tijm, cayenne, 10 minuten
Mosselen erbij en binden met een roux waardoor wat van de soep
Of: geen tomaat, wel room op het eind
Mosselsoep met dille
Bouillon, blokjes aardappel, dille, peper, geraspte ui, sudderen tot de aardappel gaar is
Melk, room met bloem erdoor geklopt...
Gekookte mosselen
Proef op zout
Vacherin fribourgeois
Zie de volgende aflevering hier