dinsdag 26 maart 2013

Leffe



Koken met Leffe

Daar had ik het al eens over.
Dat ik ooit als niet-bierdrinker (maar wel bier-koker) niet wist dat je blonde en donkere Leffe hebt. En dat ik H een recept aansmeerde van gehaktballetjes in Leffe, ik bedoelend met donkere, zij het makend met blonde, en dus bitter.

Lezend in dit boek zie je dat ook: aan blonde komt dikwijls wat zoets van pas, of je doet er iets mee waarmee dat niet zo nodig is.

Scampi's / bruine Leffe.
Eendeborst / blonde Leffe / honing.
Kwartel idem.

Maar een mouclade (zie hier; alle links hier in een nieuw venster) met blonde zonder iets zoets. Maar wel met flink room!

En er staat ook een uiensoep in (zie verderop) zonder Leffe, maar "Serveer met Leffe".
Ja, zo kan ik het ook...

Een gerecht waarin blonde maar niks zoets, ook begrijpelijk: marineer kip in blonde en laat uitlekken.


Nog wat inkopen van vrijdag.
Voor verjaardagsborrel.
Links Turkse dolmas van heel kleine paprika'tjes.
Rechts Bulgaarse van heel kleine courgetjes.

Wat gaan we maken met die Leffe?

* Kiprolletjes met witlof erin, met bruine Leffe
Witlof bakken en in dunne kipfilets wikkelen.
Het aanbaksel van het witlof-in-kip-bakken deglaceer je met Leffe, en dan ga je dat inkoken met mosterd en bessengelei.

* Kwartels met blonde Leffe
Wortel, prei, selderij bakken, en stoven met het bier, inkoken.
Kwartels met de groenten (zonder het vocht) vullen, oven.
Honing bij de bier-rest en wat boter door die saus.

* Die mouclade met blonde Leffe
Boter, sjalot, kerrie.
Bier, mosselen, room (weer bij blond!).

* Uiensoep
Uiensoep met bouillon maken.
Blokjes in de oven geroosterde ontbijtkoek (Franse echte pain d'épices dan natuurlijk, of gebruik Deventer) en idem blokjes Beaufort in kommen.
Wat truffelolie erover.
Soep erbij.
"Serveer met Leffe Blonde".
Ja, dus, zo kan ik het ook...

* Kaasfondue
Met blonde Leffe, jenever en verder het bekende spul.
Met "stevige kaas bijvoorbeeld Nazareth".
Huhh? Maar zie hier.

* Ossenstaart met bruine Leffe
Marineren in het bier.
Uitlekken, bruinen.
Met sjalotten, knof, tijm, laurier, z/p en verse bruine stoven.


Jumbo