zondag 10 maart 2013

De Dikke in Elsevier



Deze en de andere foto's hier: Leer, Ost Friesland

De Dikke in Elsevier dus

Johannes van Dam, en zijn Elsevier columns.
Dank PJ.

Aardappel

De Consumentenbond test 12 stamppotten, en een van AH eindigt als 11.
Maar wat betekent dat nou? Waar gaat het over? Lekker? Niet te zout? Goedkoop?
Slechts één van de criteria wordt genoemd. De verhouding aardappel-boerenkool. Dat wordt gemeten aan de hand van wat de Gezondsheidsraad daarvan vindt. Maar lazer op met je Gezondsheidraad en vertel of het lekker is of niet!

Volgt gezeur over dat aardappel eigenlijk als groente beschouwd moet worden. "In de meeste landen hoort de aardappel bij de groenten". Nou, dat moeten ze dan daar maar weten.
Aardappelen zijn "meer groente" dan pasta of rijst, zeker. Maar so what?

Volgt hoeveel milligram vitamine C er in zit, rauw en gekookt. Man, ga gauw bij Foodlog werken...

"Het draait in Nederland niet om de aardappel maar om de vette jus die erover gaat."
Kwaakhoofd.


Zo kan Leer er ook uitzien. 
En vanaf 7 uur 's morgens tot 12 uur kan je hier ontbijten.
Onbeperkt tig vleeswaren, kazen, salades, fruit, broodjes, koffie en thee, yoghurt etc.
Voor € 6,70 pp.
Uhh, alles perfecte kwaliteit natuurlijk...

"Bewust zout"

Tafelzout van AkzoNobel.
"Die strooibusjes hebben twee openingen, één voor strooien, waar al behoorlijk wat van het fijne, van antiklontermiddelen voorzien, spul uitkomt, en een met een groter gat, dat voldoende is tijdens gebruik voor het koken."

Goh!
Zo leer je nog eens wat!

(Mijn busjes hebben trouwens drie openingen, maar goed.)

En in Jozo Bewust zit kaliumzout "wat gevaarlijk is voor nierpatiënten".
Gewoon zout niet dan?
En of de normale nierpatiënt dat allemaal niet weet...

En of kaliumzout zo iets geheimzinnigs is.
Het zit voor 0,6% op de rest van het zout in zowat alle vleeswaren.
Verplicht...


Snuifdoosjes in het Heimatmuseum.
Volgens mij zijn het lodderein doosjes.
L'eau de Reine...
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

Paard

"Voedingsprofessor Martijn Katan deed nogal wat stof opwaaien door kroketten boven kaas te prefereren, onder meer omdat die veelal met paardenvlees waren gevuld."

Wat is dit nou allemaal voor vaag gelul?
Waarom kan je beter kaas dan paardenvlees eten? Kaas, zeker in kaaskroketten, is super vet.
En bij welke minder bedeelden deed dat stof opwaaien?
En nooit gehoord van rundvleeskroketten? Kalfskroketten? Garnalenkroketten? Linzenkroketten? Bami- en nasiballen? Aardappelkroketten?
Trouwens, so what dat er paardenvlees in zit?

"Overigens hebben paarden geen gespleten hoeven en herkauwen zij niet, en zijn ze daarom ook verboden voor moslims en joden."
Ontzagwekkende klets. Paard is niet kosher maar zeker wel halal.
Je moet daarnaast de joodse en de islamitische spijswetten niet over een kam scheren. Joden mogen bijvoorbeeld geen kameel eten, islamieten wel.

"Een ander saillant feit is dat de consumptie van het goedkope paardenvlees vroeger duidde op armoede."
Zo werkt dat niet.
Paardenvlees was (en is, maar dat heeft andere redenen) goedkoper produceerbaar en werd dus door armen gegeten ipv duurder rundvlees. En dus, dús, aten de rijken rundvlees.

Kan iemand niet ff een paar kroketten in die man z'n waffel stoppen?


Spanje

The Food of Spain van Roden is gelauwerd. Prima.
Maar wat in dat boek staat heeft gene ene en gene enkele flikker of wat dan ook maar te maken met "creatieve meesters als Ferran Adrià, Juan Maria Arzak en Martín Berasategui" zoals wordt gesuggereerd.
Die enorme nep-flauwekul van dat moleculair koken van Adrià, of dat onzinnige gekloot van Arzak met 38 ingrediënten in één sausje vergelijken met een simpele knoflooksoep of met een tortilla de patatas, how stupid can one get...
Of die Berasategui: "The menu comprises of 13 tiny, neatly presented dishes and foams, jellies and spherified balls", flikker op en geef me een bord linzen met ham...

En nee, je vindt van die tiepo's niks terug in dat boek, nee, dat klopt natuurlijk. Die zaten nog op de lagere school toen dat boek verscheen. Maar leg dan die link ook niet, NB als pièce de résistance aan het begin van het artikel.

En dat de Spaanse keuken vooral zijn wortels heeft in de Joodse en in de Moorse keuken, dat is gekwaak. Waar komt dat varken waarover je struikelt dan vandaan?

En als je de joden en de moren noemt, dan moet je ook de zigeuners noemen. Dat werd allemaal op een hoop gegooid. Al die families GonzalEZ, FernandEZ, JiménEZ...

"Boeren maakten al op het veld groenten op een grillplaat gaar".
De gemiddelde Spaanse boer valt gierend van z'n muilezel, als ie dit leest...


Sülze.
Geen gelul.