woensdag 20 maart 2013

DEDIKKEVANDAM (T)


Tabasco
"De Tabasco peper wordt alleen verbouwd bij [de familie] McIlhenny". Klets. Zie Louisiana Gold. Betere ook nog, en al helemaal de groene.
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

"Tabasco laat die andere merken ver achter zich". Klets.
Zie de reacties in het Westland Peppers blog en in dit blog, aangaande die Louisiana Gold.

En groene Tabasco wordt niet van jalapeño gemaakt, maar van groene Tabasco pepers én jalapeño.
(Louisiana Gold maakt wel saus van enkel jalapeño, naast gewone groene, van pepers zoals hierboven.)

Tapas.
De Spaanse eettijden verschillen van de bv. Nederlandse. Voornamelijk komt dat door de siësta. En dus is dat gat tussen lunch en avondeten niet de verklaring van die tapas.
Tapas is veeleer gezellig kletsen, drinken én eten. En daarnaast is het klassieke Spaanse avondeten uiterst licht.
En daarnaast gaan klassieke Spanjolen om een uur of vijf "merendar", een uitgebreider maaltijd dan het avondeten... Je hebt zelfs speciale merenderos. Een vriend van mij heeft er een in Huesca, El Temple.

Tomaat
Je kan gedroogde tomaat uitstekend in olie leggen zonder van te voren te weken, afgezien dat weken = water, en daar houdt olie niet van.
Droog erin geeft een perfect resultaat als je een jaar geduld hebt.
En wat doe je dus? Als je aan een pot begint, dan begin je al meteen een nieuwe te maken...

Tonijn
"Skipjack heeft donker vlees". Klets.
Dat is juist die white tuna die in blikjes tonijn zit!

Truffel
Waar is het verschil tussen zomer- en wintertruffel?

(Tuinboon: vermeld ook de klassieke gedroogde. Mollebonen of ook wel paardebonen. En natuurlijk in het Midden Oosten foul.)