zaterdag 25 juli 2009

24-07


Mooie acacia gezien, zie foto onder, tenminste het lijkt me een acacia.
Familie van de tamarinde / asem en van kruidje roermeniet. Van tamarinde bewegen de bladeren ook, althans ze gaan “dicht” als het donker wordt. Ongetwijfeld om dehydratie tegen te gaan.



Verderop een foto van een mij onbekende boom en een bloem idem. Misschien kan C. uitkomst bieden. C 1 want we hebben 2 C’s.

Schoot me in ene te binnen: kom al maanden in Bordeaux maar heb nog niet een Dogue de Bordeaux gezien.



Grote rel. Schietoefeningen vlakbij Marseille, 1.300 hectare bos afgebrand met tig huizen. Burgemeester: “dat ze de schade betalen en helpen de boel weer op orde te krijgen!”

Lees nu Thérèse Raquin van Zola. Meeslepend. Moet het af en toe neerleggen. Vrouw getrouwd met ’n lul, vriend, relatie, vriend vermoord lul, daarna alle twee jarenlang gekweld door ‘bezoeken” van het lijk, merken in ene dat ze elkaar willen ombrengen (gif / mes), drinken beiden het gif. Verlamde oma ziet dat allemaal...



Recept
Runderworst met paprika en ketjap
Bak runderworst half gaar in zonnebloemolie en haal ze uit de pan.
Bak in de pan ui en daarna knoflook en verse gember.
Kruid met koriander en iets sambal.
Maak er een sausje van met ketjap manis en iets ketjap asin.
Warm er blokjes rode paprika in op, en doe er dan schijfjes van de worst bij.
Laat doorwarmen tot de worst gaar is.
Serveer met rijst (inclusief de saus).



Nog een recept
Vlees in kokosmelk gestoofd; Rendang; Sumatra
Buffelvlees of dan dus maar runderstoofvlees rondom aanbraden met ui, knoflook en flink rode peper.
Kokosmelk erbij gieten en wat daoen salam erbij of desnoods laurier, en flink kerrie. Gember, laos en sereh kan er ook bij.
Kruid eventueel ook met djinten en/of gepofte geprakte kemiri, en ketoembar (alles bij de toko).
Het verdient aanbeveling het zo langzaam te stoven dat het 24 uur kan opstaan. De saus moet lobbig zijn.
Draadjesvlees gebruiken; dat lijkt op buffelvlees, waarvan zelfs de biefstukken draadjesvlees-achtig zijn.