vrijdag 3 juli 2009

02-07


PJ. Die Compostellaroute gaat inderdaad, en dat kan natuurlijk ook niet anders, door de Gers, door hoofdstad Auch. Uitspraak ausj, Zoals Brach is brasj.
Cathedrale Ste. Marie, een van de jongste kathedralen van Frankrijk, 16e – 17e eeuw.
Trouwens in de Gers (uitspraak zoals je het schrijft; Gerard Reve: “Vlaams is meer zoals het wordt uitgesproken”) komen ook twee routes bij elkaar, in Auch mag ik aannemen. De route uit Arles (???) en die uit Le Puy. Die laatste komt de Gers in in het noorden, langs het riviertje de Arrats.Cathedrale Ste. Marie en de Tour d’Armagnac

Vergat nog steeds wat PJ. Karel van het Reve heeft het met grote regelmaat over het feit dat gezegdes in het Nederlands, maar niet in andere talen (als je tenminste niet overdrijft), een oubollig effect hebben. Hij had het ook regelmatig over vertalingen naar het Nederlands waarin gezegdes ingeschoven worden, terwijl ze niet in de oorspronkelijke tekst staan. Om de tekst “populairder” te maken.
Maar daar gaat het me nu niet om.
Waarom wordt een Nederlandse tekst oubollig als je er “deed hem de das om”, “poetste de plaat”, “schrok zich een hoedje” etc. instopt.
Ik weet het niet. Maar wat ik wel weet dat is dat het in een Franse krant niet oubollig overkomt omdat het dagelijkse kost is. En niet in een Nederlandse krant.
95% van alle gezegdes etc. die ik je aanreikte komt uit de SudOuest...Eetclub, Thais

Lees trouwens regelmatig over het Protestantisme in de Sud-Ouest. Interessant maar voert hier iets te ver.

Recept
Rode kool like waw man
Bak in een stoofpan ui en fijngesneden rode kool aan in boter.
Kruid met kruidnagel, laurier, foelie, zwarte peper, cardamom (gebroken), jeneverbessen (gespleten), flink kaneel en wat zout.
Voeg water toe (of bouillon) en breng aan de kook.
Laat, met een deksel op de pan, een half uur sudderen.
Voeg stukken goudreinet toe en stoof de kool zowat gaar.
Proef op peper, zout en azijn.
Voeg bessendiksap toe en kook nog 10 minuten.Eetfilms. The fish fall in love.
Marokkaans of zo. Mooie film, draait om eten maar gaat er niet echt helemaal over. Kom ik op terug.