vrijdag 17 juli 2009

15-07


Eerst maar een recept.
Runderbouillon uit Rome
Was runderbotten en een hambot en zet ze op met flink koud water, samen met rundersoepvlees en wat stukken soepkip.
Als het water kookt afschuimen en gesneden wortel toevoegen, idem ui, prei en knolselderij.
Voeg ook zout en peper toe. Laat op laag vuur trekken tot de bouillon goed is en het vlees gaar.
Verwijder de botten, snijd het vlees klein, breng aan de kook, klop er flink ei door, proef op zout en serveer met Parmezaanse kaas.



De Duin van Pilat, ook wel Pila of Pyla. Dank voor deze en later volgende foto’s PJ.

Gisteren.
Boterboontjes (heten ze geloof ik; die gele) snijden en een tijdje in water leggen. Koken, koud spoelen.
Aardappelpuree maken met nootmuskaat, peper, zout, melk en boter.
Boter, flink ui bakken met knof, mosterdzaad (net als gisteren, ter vergelijking) korianderzaad en piment.
Alles mengen, ovenschotel, bloedworst in de lengte doorgesneden erop, alles bestrijken met gesmolten boter, paneermeel, oven.



Drink nu Vin du pais du comté tolosan (na de eerste hoofdletter, V, zetten Fransen geen hoofdletters meer.) Prima te drinken, ietwat vreemd onbekend smaakje, moet ik nog achter komen.
Tolosan: Toulouse?

PJ. Avaler des couleuvres [denk aan Spaans culebra], je laten beledigen zonder weerwoord te geven.
En duimen draaien is hier hakken, talons draaien.



Ch. d’Issan.
Vergat, PJ, waarom je me die stuurde.