dinsdag 5 mei 2015

Etentje




Poolse zult


Je hebt Duitse zult (grove stukken, weinig gelei, dikwijls rund, wordt ook warm gegeten met aardappelen (Sülze); Turks heb je het ook.

Dit Poolse is varken, fijner, ook heel weinig gelei
In de etiket-vertaling heet het Adelijk (bedoeld is edel) vlees

Enorm lekker, en wat er zoals inzat kan ik niet vertellen want ik lees geen Pools (zwaklullen op TV zeggen Mijn Pools is niet zo goed)

Eronder speltbrood voor een van de aanwezigen

Links vinaigrette van Macadamia-olie, dadel-azijn en limoensap (notenolie heeft meer zuur nodig, maar gebruik normaal- of weinig-zure azijn + respectievelijk citroen- of limoensap)

Links daarvan Swiss chard, AH. Chard is snijbiet, maar dat is dit zeker niet.
Donkere sla, prima, en groene blaadjes die wel heel erg pikant waren (voor de kinderen, en zelfs voor sommige volwassenen)...




Pommes Anna


Dit hierboven had wat platgedrukt moeten worden, maar ja...

Je kookt, twee kinderen waarvan de ene steeds iets van op de computer moet weten (Waar zit het gummetje? Dat heb je niet in PhotoFiltre, dus dan moet je "schilderen" met de achtergrondkleur) en de andere moet je in de gaten houden, dat ie je boekhouding niet overhoop haalt, dus dat schiet niet op...

Die Pommes Anna, daar had ik z/p vergeten

De Cevapcici had ik te lang laten staan, te droog (maar smaak perfect!)

Snij de geschilde aardappelen op de mandoline, op 3 millimeter.
Leg een enkele laag, dakpansgewijs in het rond werkend, in een beboterde ovenschaal.
Kwast in met gesmolten boter, bestrooi met iets witte peper en zout, en beleg met de volgende laag.
Enzovoorts.

Bak op 190 graden tot mooi bruin.



Zwarte olijven erbij (tomatensaus komt nog)
En stripjes "zwarte" japapeño


Tomatensaus met witte wijn


Olijfolie, spekblokjes...
Ui en even later knoflook erbij...
Grof gesneden heel rijpe tomaten erbij (als de tomaten niet aan de plant gerijpt zijn, dan ook wat suiker erbij)...

In het midden op de kale bodem van de pan tomatenpuree bakken.
Tomatenblokjes uit een pak erbij en groene kruiden...

Chinese witte wijn erbij of droge witte wijn met een scheut medium sherry, een of twee kippenbouillon-blokjes en peper.

Na een tijdje de saus proeven; de tomaten niet prakken dus.
Stukjes droge zwarte olijven erdoor.




Ćevapčići

[tsewaptsjietsie]


1 op 1 op 1 schaapsgehakt (of lams, maar schaap is veel beter), varkens en runds mengen.
Als het op stokjes wordt gegrild, dan eiwit erdoor.
Altijd mild paprikapoeder erdoor, zout, zwarte peper, en knoflook.
Eventueel cayennepeper erdoor.

Vorm tot worstjes als het op stokjes gaat, en anders tot balletjes.

Bak in olijfolie met wat reuzel, of gril.

(Schaap is te sterk om puur te eten, en daarom eet je het zo)





Vijgen met tijm

Neem een pond gedroogde vijgen. De vijgen moeten heel zijn. Neem liefst die kleine "wilde" vijgen, of anders "witte" vijgen uit de Turkse winkel.

Knip de steeltjes van de vijgen en doe dat niet te krap, zodat de vijg iets "open" gaat.
Doe de vijgen in een smalle hoge pan (zodat ze beter onder staan) en voeg twee koppen rode wijn, drie soeplepels honing en twee of drie takjes tijm toe. Voeg wat water toe als de vijgen niet onder staan.

Breng heel erg langzaam aan de kook, en roer regelmatig om.
Laat een uur heel zachtjes sudderen en roer regelmatig voorzichtig om. Voeg heet water toe indien nodig (als de vijgen niet meer onder staan).

Schep de vijgen uit de pan en giet het druipvocht ervan na enkele minuten terug in de pan.
Kook de wijn in tot stroperig.

Leg de vijgen op een mooie schaal, dicht tegen elkaar en niet op elkaar.
Giet de stroop over de vijgen.

Serveer lauw of gekoeld, met koekjes (sprits!).


  
Dit is het in rum wekende fruit


Stol

Dat maakte ik ook, samen met een meisje van 6½ jaar (dat wat meer aandacht voor Puk en Muk had)

Weeg af 125 gram rozijnen, 50 gram sukade en 50 gram gekonfijte sinaasappelschilletjes.
Snij de schilletjes in blokjes zo groot als de sukade.

Meng alles, doe in een afsluitbare pot en giet er 50 cc bruine rum bij.

Sluit de pot af, schud goed om en laat twee dagen staan, regelmatig omschuddend.

Als de rum helemaal is opgenomen kan er wat meer bij.




500 gram patisserie-bloem (of patentbloem) in een grote schaal doen.
Er een kuil in maken, daarin 40 gram verse gist brokkelen, of 14 gram (twee zakjes) gedroogde gist strooien.

50 cc lauwe melk erover (maak 165 cc melk lauwwarm) en 10 gram suiker. 10 minuten laten staan; gebruik je gedroogde gist dan 20 minuten.

150 gram boter in kleine stukjes over de rand van de bloem verdelen, 90 gram suiker, wat zout, een eigeel en een theelepel koekkruiden.

115 cc lauwe melk erbij (de rest dus), en met deeghaken alles goed door elkaar werken. Voeg halverwege het geweekte fruit toe.

Afdekken en op een warme plek een uur laten rijzen.

Zet de oven op 190 graden.

Vorm de Stol en leg afgedekt een half uur op een bakblik, op een warme plek.

Bak de Stol tussen drie kwartier en een uur.

30 gram boter smelten en daarmee de Stol inkwasten.
Bestrooien met poedersuiker.

Het brood rijst niet zo enorm, omdat het vet deeg is, zoet pie-deeg zeg maar.
Maar dat maakt niet uit, dat is juist mooi.



Het deeg
(Ik had het fruit toen nog vergeten)


Ik gaf de stol mee, en mailde later Ik vergat de stol in te kwasten met gesmolten boter, en dan + poedersuiker...

H antwoordde Nou E is anders helemaal verliefd op haar zelfgemaakte brood.

Ze holde vanochtend naar beneden en daarna weer omhoog om te vertellen hoe heeeeerlijk het was en bij de lunch weer.

Ik geloof dat het niet zo erg is dus...



Uhh, iets lomp gevormd...

 
Koekkruiden


4 delen kardamom en idem kaneel, vers gemalen.
2 delen gemberpoeder.
1 deel kruidnagel, 1 deel nootmuskaat, 1 deel witte peper.
Een half deel venkelzaad en een half deel versgemalen korianderzaad.

Maak dit mengsel in het voren, maar zonder kruidnagel. De kruidnagel altijd op het laatste moment versgemalen toevoegen.


(Ik had een super-score gisteren, met Anne Frank. Perfect! Mooi!)

(Anne Frank the Musical, dat bestaat Godverdomme. Zie hier. Dat soort volk, die dat produceert, dat volk moet gewoon doodgeslagen worden. Met Van Ellende erbij.)