woensdag 27 mei 2015

Monaco en Nice (2)



Grosjean
Die een grote mond had toen Verstappen op hem gereden was
Zelf de grootste brokkenpiloot die er ooit heeft rondgereden...
Zie hem hier (alle links hier in een nieuw venster)


Classificatie en race

Zie deel 1 gisteren

En zoals daar staat: het gaat over de keuken van Nice en de race van Monaco


Vandaag, in de ochtend, de Vrije training 3. Niks speciaals gebeurd.


Interviews

Hamilton (erg kort en kortaf in tegenstelling tot al de anderen; ze zijn overigens verplicht mee te werken), Hülkenberg, Maldonado, Massa, Bottas en Räikkönen (The Ice Man inderdaad, maar niet onsympathiek)


Tussen de middag Socca gegeten, een soort Farinata, zie het hier maar je krijgt er allerlei groenten bij,  recept zie hier
Het kan ook meer als borrelhap worden geserveerd, zie hier

Een ander peulvruchtengerecht daar is Panisse, zie hier
Ook van kikkererwtenmeel, maar gefrituurd of uit de oven.

Over borrelhapjes en lunch gesproken: de olijven van Nice zijn erg beroemd, zie hier (het is een AOC, en er wordt ook veel tapenade van gemaakt met ansjovis, kappertjes, knof, citroensap en Armagnac)

Ook een mooi lunchgerecht: Raviolis niçois, zie hier en idem Gnocchi niçois, zie hier



Vettel


's Middags de kwalificatie

Dat gaat in drie keer, met de eerste twee keer afvallers, waardoor er 10 overblijven

In de eerste sessie, Q1 heet dat, was Verstappen tweede, ongelofelijk
Op 0,2 seconden van Hamilton...


Eigenlijk is dat Monaco, of liever Monte-Carlo één grote ellende, al die torens vlak tegen mekaar gebouwd...

En in de haven al die jachtjes en patsersjachten in onafzienbare rijen tegen mekaar gedrukt...
Honderden en honderden, daar wil je toch zelfs niet gratis tussen liggen?


'a Avonds die Panisse geproefd (ik vergeet overigens te zeggen dat alles wat ik proefde uitstekend was, maar ja, ik had er wel eerst naar gekeken op tafels op terrasjes, en op basis daarvan gekozen voor het gerecht én voor de tent...)

Daarna een Daube niçoise, ook weer overheerlijk
Foto zie hier



Rosberg na zijn overwinning
Ik loop vooruit


De race op zondag gezien vanaf een balkon van vrienden van Alonso, althans dat wil zeggen: ik heb meer voor de TV gezeten want dan zie je veel mer.

Dat balkon was hier en dan -zal ik maar zeggen- links van dat blauwe balkon waar die twee mensen staan, of een verdieping lager, dat kan ook wel

Lara Álvarez was er ook...


's Middags Poutine gegeten (wat ook Poetin kan betekenen), zie hier, een soort glasaaltjes maar dan van een sardine-achtig visje. Peperduur. In beignets, zie hier, wel erg lekker

Poutine naar Poetin is ook een gerecht, een Franse kapsalon, zie hier


Een ander mooi visgerecht van daar: Estocafic
Stokvis, maar dat dacht u al

Zie het hier en een recept hier



De crash van Verstappen


De race liep als volgt af.


Hamilton steeds aan kop

Tegen het einde een Safetycar situatie (door Verstappen)

Hamilton mooie voorsprong, kon prima even banden wisselen

Tegenwoordig heb je ook een virtuele Safetycar, en die duwt het veld niet in elkaar, en die kwam er een

Hamilton in de pits, echte Safetycar in ene onverwacht naar buiten, veld in elkaar gedrukt, weg voorsprong en hij kwam als derde terug op de baan...


's Avonds heb ik vooraf Bagna cauda gegeten, zie hier en een recept hier

Met rode sla, hoe heet dat ook weer, gele paprika, geblancheerde peultjes, idem groene asperges, wortel, radijs en bleekselderij.


Daarna brood met Tome (geen schrijffout) de Champsaur, zie hier en een stuk Tourte de blettes, zoet maar het bestaat ook hartig, taart met snijbiet

Zie die taart hier en een recept hier




Zoals al gezegd: je kan de Formile 1 beter op de TV zien dan ter plekke, maar het is toch mooi om Monaco ook geroken te hebben.

Net als twee jaar geleden Spa.


Ik heb ook nog pissalat geproefd en ook gekocht. een soort Garum of Colatura of Fish sauce
Het is sauziger, dikker, en lijkt -dan ook- op de Filipijnse variant Bagoong balayan

Waar gebruik je het voor? Niet opgelet dus. Pissaladière natuurlijk
En bij salades, groente en koud vlees

Zie het hier

Iets wat er erg op lijkt wat de smaak betreft, maar de naam ben ik vergeten, is ansjovispasta aangemaakt met olijfolie, azijn en stukjes olijf


O, en ik heb ook nog Ganses gegeten, een soort Nonnevotten

Zie het hier


Veel recepten uit Nice zie hier