Vandaag foto's van inkopen
Ananas-aardbei
Lekker hoor
Niet helemaal kookboeken, beter
Gastronomische boeken
(Ook dit is in het voor gemaakt; vandaag, als u dit leest zeg maar, ben ik op terugweg uit Monaco)
Eetymologie
Eet-etymologie
Hebt u ook zo'n hekel aan dat soort titels?
Het is een boekje van ene Jonah Kahn, en dat is een pingponger, dus die zal het wel niet zijn.
Nee, dat is die Jonas Freud natuurlijk, van Jonas en de Walvis, zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Wat viel op?
"De bloem van de aardpeerplant lijkt erg op een zonnebloem"
Sterker nog: dat ís een zonnebloem...
Dat aubergine, melanzaan, van appel der krankzinnigheid komt
Zeker aubergine gegeten...
Dat komt van Grieks voor zwart
Erwtensoep is typisch Nederlands
Gelul
Zoals altijd is de Louisiana veel mooier van smaak
Dat je bier ook van gerst kan brouwen, gohh!!
Dat borsjtj oorspronkelijk van berenklauw werd gemaakt, wat een gelul...
Een groot kletsverhaal over Brownies
Die heten zo omdat ze door brownies verkocht worden eens per jaar (zie hier) omdat ze niet kunnen mislukken, en de oorsprong ervan is Parijse chocoladetaart. Zo.
Ful medames (Ful mesdames, ja) zijn geen bruime bonen, het zijn zelfs geen tuinbonen, het zijn gedroogde tuinbonen
Keker is niet ontleend aan cicer maar aan chiche (en dat aan cicer)
En kikkererwt is niet ontleend aan kikker maar aan kichererbse (wat weer ontleend is aan chiche)
Godverdomme een etymologieboek schrijven en nog minder verstand van etymologie dan mijn pleepapier...
En humus wordt niet gemaakt van kikkererwten uit blik ja!
En kalkoen is Pavo real, niet Pavo rea
"de weinig uitgesproken smaak van kervel"
Ja, als je niet kan proeven...
En marsepein komt niet van martaban; zie wat een martaban is hier
En mierikswortelrasp gaat in room
En molsla is niet paardebloem maar aangeaarde paardebloem
"omdat er sojasaus bij zit gaat het gisten"
Die gist in d'r kop...
Coin mushrooms, en inderdaad munt-klein
Wat gaan we maken?
Ja, want ze kan heel aardig recepten overpennen, het lijkt Janneke Vreugdeloos wel
Boterkoek met vanillesuiker, zo maakte ik het nog nooit
Gestoomde broccoli, dat ik daar nooit aan dacht...
Broccoli met kip uit de oven
Pittige mayo (marmite, mosterd, knof, selderijzout, mango-chutney)(beetje teveel van het goeie?)
Viskoekjes gemaakt met aardappelmeel ipv aardappelpuree
Kip met rozemarijn en knof
Snoekbaars met salie
Kip met soja, mosterd en gedroogde abrikoos
Mie gemaakt met garnalen-eieren...
De Leukste Restaurants van de dames Reiziger
Erg leuk en goed geschreven
2003!
"Invoering van de Euro"
Een vegetarisch menu, en opkomst biologische teelt, en streekproducten
Kruidenthee
Web-adressen
Sushi
Wat viel verder op?
Leuk zoekregister met secties als Goedkoop, Niet te duur, Kinderen mee, Ook voor een zakelijk gesprek, Rustige sfeer, Vooral vis, Tot laat de keuken open...
Per besproken tent staan die secties aangegeven (Het Eetpaleis: Niet te duur, Met je geliefde, Levendige ambiance, Om iets te vieren)
Côtes de Thongue, dat is lang geleden dat ik daarover hoorde...
Zwitserse knoflooksla??
Aardbeien Romanov
Zwaardvis "gepaneerd" met venkelzaad
Sleewijkse slakjes
Matambre, Zuid-Amerikaanse rollade
Heerlijke wijn, en -ook belangrijk- de dag erna nog steeds
Koolrabi met kreeft in een saus met marsepein
Zeker bij die boer wezen eten...
Een kok met een boordje in de kleuren van de Belgische vlag
Dat is afgekeken van Meilleur ouvrier
"een soort Spaanse filet américain"
Dat lijkt er op ja maar dat is wel ff heel wat anders, want gestoofd varkensvlees
Sobrasada
Zeeëgel gevuld met knolselderijpuree, wat is dat voor klets...
Gedroogd koolblad?
Nijmoadrige sloffer beanebrij, laat die Friezen dat zelf maar vreten...
De Minnarij, Utrecht
Parelhoenboutje gemarineerd in citroen, mosterd en witte wijn
Dat is Yassa, en dat heb ik er op de kaart gezet...
Ze serveren er nou friet bij, de culinaire microcephalen...
Pepino dulce
An Omelette and a Glass of Wine
Elizabeth David
300 bladzijden stukjes die ze publiceerde in tijdschriften
De eerste helft is erg aardig, maar dan zakt het ineens in elkaar en wordt het soms zelfs vervelend
Wat viel er zoal op?
Jam van groene meloenen
Dat is Melon d'Espagne en niet echt groen
1961, Rians, een restaurantje in de Var
Bestaat nog steeds...
En Molière (Le Molière) in Avignon ook, en Chez Barattero (Hotel du Midi Barattero) in Lamastre ook
Omelet, ze klopt de eieren goed, de School van Lyon dus, niet de Parijse
Ganzenei
Piperna is geen tijm, en geen malagueta peper, maar bergbonenkruid
"dat boobs grote ogen betekent"
Tieten ja!
En Raz el hanout betekent niet het hoofd maar het dak van de winkel
En het is geen saffraanhout maar sandelhout
Hotelletje aan de Bidassoa, waar het de grensrivier is
Klets, daar staat helemaal niks langs, waar het de grensrivier is
Black pudding à la bloedworst
Black pudding ís bloedworst
Worstjes die crëpinettes heten
Dat zijn geen worstjes
Botargo / poutargue komt niet alleen voor in Italië en Frankrijk maar ook in Spanje, Huevá
Veille prune is niet typisch iets uit de Dordogne; het is eerder typisch Luxemburgs
Pumpkin rice cake
Wat gaan we maken?
Courget-puree met rijst gratineren in de oven
Courget in boter stoven, pureren
Plus rijst en béchamel
Bladerdeegflappen gevuld met Brandade de morue, het water loopt me in de mond...
Mosselen met room en dragon
Fondue uit de Franche-Comté
(daar heb je ook fondue met Comté en Morbier)
Fondue die neigt naar Fonduta
Gruyère (maar dat zal wel Comté moeten zijn), eieren, boter, p/z
Puree van kastanjemeel
Tomates à la crème
Boter, tomaten...
Room
Lemon curd pie
en
Lemon cheesecake
Pastasaus van Mascarpone, Parmezaan en walnoten
Coulis de tomates à la moutarde
Welsh krentenkoek (krenten dus, geen rozijnen) met room (liefst van schapenmelk), boter en kruiden
Riemwier, Zee-spaghetti