maandag 2 februari 2015

Wat kookte ik daar? (8)



Dat hotel zie je net iets rechts van het midden
Zo gezien lijkt het op een witte romeinse tempel
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)


Hotel Cristina, Teruel


Het heet nu Reina Cristina. Koningin Cristina. Dat is sedert -prinses- Cristina voor de rechter staat.

Ik werkte hier als sous chef (ik weet niet meer hoe ik er terecht kwam), een zomer, werd naar een hotel van die keten in Huesca gestuurd, winter, en in de zomer weer naar Teruel maar een ander hotel. Veel banketten daar. Leuk.

Hier zo'n keuken met 20 man erin, niks speciaals dat eten daar. Je kookte er voornamelijk voor toeristen (die gingen van hotel naar hotel van die keten). Spanjaarden zaten er ook wel maar die gaan dan in een duur restaurant eten.
Ik heb er wel wat betere dingen ingevoerd (die chef vond alles goed; die zat enkel niet helemaal leeggedronken flessen leeg te hijsen).

Geen idee waarom dat hotel ook niet een mooi klein duur restaurantje had. Zou wel gelopen hebben.


(Aflevering 1 zie hier)


Soep van patrijs en paddestoelen

Gebruik natuurlijk overjarige patrijs. Kostte geen moer daar.

Maak de patrijs schoon en droog, en p/z van binnen en van buiten.
Bak rondom aan in wat zonnebloemolie en haal uit de pan.
Bak in de olie ui en knoflook aan, en voeg dan in stukken gesneden paddestoelen toe.
Laat even roerend bruinen, voeg de patrijs toe en laat nog een minuutje op laag vuur staan, de patrijs af en toe draaiend.
Voeg op hoog vuur een flinke scheut rode wijn toe en laat die flink inkoken.
Voeg flink kippenbouillon toe, breng aan de kook en laat op laag vuur doorkoken tot de patrijs gaar is.
Haal de patrijs uit de pan, laat wat koelen, ontvel en snijd het vlees aan stukken.
Warm die op in de soep en serveer die, bestrooid met gehakte peterselie.



Tempeh snijden om te frituren


Runderstoofvlees Ayala

Zet water op met ui, knoflook, soepgroenten, groene kruiden, gebroken zwarte peper, zout, wat kruidnagel, wat foelie (kennen ze daar niet), laurier, gebroken piment en stelen van kastanje-champignons.
Bak in een koekenpan hamvet uit of beter nog vet van gerookte eendeborst (hebben ze daar niet).
Wrijf runderschenkels in met bloem aan beide zijden.
Bak ze bruin aan beide zijden in het vet in de koekenpan, en laat op elke kant nog even na-stoven.
Doe de schenkels in de kokende bouillon, samen met heel klein gesneden aardappel (voldoende om te binden).
Laat stoven  tot het vlees bijna gaar is.
Giet af en vang het vocht op natuurlijk; verwijder uit dat kookvocht de laurier, en pureer het vocht.
Snij het vlees klein en doe bij het vocht, samen met dobbelstenen aardappel; geef het bot aan de hond.
Breng alles aan de kook en laat vlees en aardappel gaarkoken.
Als alles gaar is dan in de vloeistof fijngesneden hoeden van de champignons opwarmen.

Twee mogelijkheden
Giet af, houd het vlees en zo warm, serveer het vocht als soep en daarna de rest. In dat geval kan er beter een deksel op de pan zodra de aardappel erin is gedaan.
Of: serveer kookvocht samen met het vlees, de champignons en de aardappel.



Gefrituurd rechts


Rijstebrij

In Spanje heel populair; "rijst met melk"
Wordt goed koud gegeten

Doe paprijst in een pan met ietsje zout en bedek met volle melk.
Voeg citroenschil, een klont boter, een pijp kaneel en een gespleten vanillestokje toe.
Laat aan de kook komen en laat zachtjes doorkoken tot de melk bijna helemaal is opgenomen.
Blijf dan melk toevoegen tot de juiste dikte is bereikt.
Verwijder kaneel en vanillestokje.
Werk er suiker naar smaak door, haal van het vuur en werk er eventueel eigeel door; breng eventueel verder op smaak met citroensap.
Spanje: bestrooi met fijne witte suiker en karameliseer met de gastang.
Nederland: doe in een kom en serveer met bruine suiker (of klonten goela djawa!).



Dit was Surinaamse tempeh
Maar heel erg hetzelfde als Tempeh manis (zie hier)
Enorm lekker, en je kan iets vergelijkbaars maken met aardappel
Zie hier maar ik maak dan niet van die flinterfrietjes


Teruel is een prachtige stad, ongelofelijk mooi
Zie hier

Die torens, dat is ± 12e eeuw, mudejar, Spaans-Moors
Dat mooie plein met dat monumentje (el torico, het stiertje, zie hier), daar is het restaurant waar ik later terecht kwam
Die graftombe, dat zijn de Amantes de Teruel, de Geliefden van Teruel, de plaatselijke Romeo en Juliet, zie hier (cultuur! eindelijk!) (het verhaal lijkt vagelijk iets op La Reine morte)
Dat aquaduct, daar stond ik elke ochtend onder. Markt.
Wat naar beneden zwart-wit foto's. Dat is de Slag om Teruel (zie hier). Daar vroren de soldaten dood, de koudste winter ooit. (Ik was in de zomer in Teruel; 's middags 37°, maar 's morgens op de markt 6°...)(dat heet landklimaat)

De mensen in Teruel zijn ernorm beleefd en beschaafd.
Ik stapte er de eerste keer uit de trein, ging wat drinken in de Cantina op het station, goor en vuil en rokerig als altijd, maar verdomd: asbakken op tafel. Asbakken! In Spanje!
En ze stoppen als je over een zebra oversteekt. In Spanje! Ja, voorzichtig wel, want als er een Madrileen aan komt rijden dan stopt die natuurlijk niet. Die rijdt je claxonerend dood...

De eerste avond liep ik door een parkje, zaten twee meiden vrolijk pratend te pissen, maar keurig netjes Goede avond meneer!

Volgende aflevering zie hier