maandag 14 september 2015

Vis en mosselen



Ui uithollen
(Ik moet eens een ander lampje in dat ding steken...)


Bacalao, koolvis, mosselen, sardien...



Ui gevuld met bacalao; Grünkern


Grünkern is onrijp geoogste spelt, die daarna gedroogd wordt
Oorspronkelijk deden ze dat, als ze vreesden dat de oogst verloren zou kunnen gaan, maar later elk jaar omdat het zo lekker is
Prachtig knapperig
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)

Week 12 uur of meer de Grünkern en ook (separaat) de bacalao / bakkeljauw / zoutevis waarvan je het aanhangende zout hebt losgewreven (bewaren! heerlijk op ei!)
Dikke stukken bacalao door midden zagen (broodmes)
Kleine stukjes pas na 8 uur toevoegen
Water van de bacalao verversen na elke zes uur, tot het niet meer zout proeft

Kook de bacalao in vers water
Giet af, koel, en pluis uit mekaar, graten en vellen weg
Plakt als de ziekte

Blancheer kleine blokjes rauwe ham
Giet af en bewaar het water

Haal uien uit
Bak wat je er uit haalt in olijfolie zachtjes, en doe er na een kwartier de ham bij
Kwartiertje doorstoven

Kook de uien in het blancheerwater tot iets zacht

Olijfolie, boter, bacalao, fors knof...
Ff stoven met wat witte wijn...
Ham-ui erbij, peper...

Grünkern koken in vers water tot net mooi knapperig eetbaar (zonder zout als de bacalao zout is)

Uien vullen met de bacalao, rondom invetten, paneermeel, oven



(Een kuise ui bij veel zaad)


Koolvis-nori-loempia


Dit recept heb ik ergens gelezen (waar??) en aangepast
Het zou zo maar een recept van Yvet Rettekettet kunnen zijn, want ik moest er behoorlijk veel aan veranderen

Ontdooi koolvis en dep droog

Ontdooi loempia-vellen en bedek met folie tegen uitdrogen

Monteer de handel met nori en groene pesto (later dacht ik "Rode!") zoals op de foto onder en vouw en zo tot een pakketje
Plak randen met water

Olijfolie, ui, knof, lombok
Sperzie...
Witte wijn, Viandox...

In het recept werd de loempia gefrituurd maar ik stoomde het




Mosselen in manzanilla


Ook ergens gelezen, enkel "mosselen in manzanilla" onthouden, en daarmee aan de slag gegaan

(O ja, alles wat ik vandaag bespreek was overheerlijk, dat spreekt voor zich)

Olijfolie, ui, knof, peterselie, soepgroenten...
(Ik had mijn eigen soepgroenten, zie enkele dagen geleden, toen nog niet klaar)
Laurier, peperbolletjes, korianderzaad...
Scheut witte wijn, blokjes rauwe ham, wijn niet te snel laten inkoken

Van het vuur
Wat afgekoeld: flink Manzanilla erbij (wat net zo'n zeesmaak heeft als mosselen)

Mosselen erin, hoog vuur etc.

Met friet en goede mayo

(O, die eerste mosselen die opengaan...)

(En later eet je zo'n mossel, je neemt een slok wijn, Touraine Sauvignon, en je voelt je overschakelen van Manzanilla naar Touraine) (je "drinkt" probleemloos twee soorten wijn)

(Uhh, koud zijn ze ook ongeëvenaard lekker!)



(Steeds een klein portie'tje...)


Opleukpizza sardien


Koop een goedkope Pizza Marguerita

Blikje sardien op olijfolie lekken (Sardines à l'ancienne; er zit ook laurier en citroen in; olie bewaren!)

Door die olie na elkaar en steeds lekken en op die pizza: stukjes ui, knof en pepperoncini
Ik had daarvoor ook nog stukjes gegrilde paprika van het hierna volgende gerecht, niet te versmaden

Stukjes zwarte olijf droge soort (Jumbo, in zakjes)

Stukken sardien

Oven...




Fufu, paprika, kabeljauw


Kabeljauw uit de diepvries, of -net zo goed- heek

De Fufu had ik van banaan; je hebt ook yam / cassave
Betere Turk
Zie hier
Instructies op het pak
Het is op het eerste gezicht niet duidelijk wat het verschil is tussen de twee bereidings-instructies op dat pak, maar daar waar als tweede regel staat "Divide water in two parts", dat is de manier van vandaag. De andere bereidingswijze levert een bal waar je stukjes van af breekt en door de saus haalt (zie de foto op Wiki)

De manier van vandaag is dikke pap maken, die je serveert in dunne soep, en etend meng je dat, zie de volgende foto

Olijfolie, ui, knof...
Pikante paprika-puree (Turk)...
Water, witte wijn, lamsbouillon-blokje (Turk)

Fufu maken volgens het waterscheidings-procedé

Vis in soep warmen
Gegrilde paprika in soep warmen

Fufu op bord, saus, vis