zondag 20 september 2015

Vijf keer ei




Omelet, gepocheerd, roerei...


Twee keer gepocheerd en twee keer omelet, maar ja, als ik om de vijf keer iets met ei eet dan is dat theoretisch verdeeld over 25 dagen en in de praktijk over  meer dan 30 dagen. Want op de dagen dat ik ga stappen eet ik dikwijls iets wat ik dubbel gemaakt heb...


Groentestoof, gepocheerd ei, maisballetjes


Olijfolie, ui, knof...
Soepgroente, peterselie, een rode peper zonder pitjes...
(Tegenwoordig heb ik eigen gemaakte soepgroenten in de vriezer, zonder bloemkool en mét ui, knof en peterselie)
Garden eggs (zie de allerlaatste foto vandaag) grof in stukken, groene asperge stengel-delen zonder de koppen...
Bergbonenkruid, laurier, tijm, piment, ietsje kruidnagel, ietsje foelie...
Viandox en lamsbouillon...

Maak die maisballetjes
Geel maismeel, zout, wat bakpoeder, ietsje boter, melk
Even laten liggen, valt bij kneden uit elkaar, nog wat melk...
Idem en net zo lang tot het goed is, dwz ook na 10 minuten liggen kneedbaar deeg blijft

Geprakte champignonstelen bij de groenten en wat tomatenpuree...

Noedels koken...

Champignon hoeden en bleekselderij stukjes bij de groenten...
Stukken tomaat en aspergekoppen...

Eieren erin pocheren en de maisballetjes erin opwarmen




Roerei met tomaat en pasta

Dat roerei is een Frans provinciaals recept, wat ik vond in Simple French Food

Olijfolie, ui, knof, zwarte peper...
Knoflookgroen, groene kruiden, laurier, ietsje suiker...

Eieren kloppen met stukjes boter erdoor en p/z
Koekenpan, op het vuur (vrij laag), tomates concassée erdoor, blijven roeren...
Als het dik begint te worden stukjes basilicum erdoor

Pasta koken...

Hieronder dat is na het eten, met de pasta-rest erdoor, voor na een dag stappen...




Omelet met prei en tomaat, parelgort

Afghaans
Khagina-ye gandana
maar dat is met tarwe

Maak lamsbouillon

De gort heb ik op Italiaanse manier gekookt, en zoals alle hartige orzo perlato recepten wordt dat in bouillon gekookt
Gebruik 100 gram op 450 cc, maar je zal wel wat bij moeten gieten

Olijfolie, ui, knof, een gedroogd pepertje, komijn...
Lamsbouillon, aan de kook: gort erbij, roeren, laag vuur, deksel
Na 40 minuten controleren of het niet te droog wordt
Na 50 minuten (in totaal dan dus) kijken of het al gaar wordt

Prei heel fijn gesneden blancheren
In Afghanistan eten ze het met -zie de titel- gandana, iets tussen prei en lente-ui in, wat je blijkbaar niet hoeft te blancheren, zie hier (alle links hier in een nieuw venster)

Eieren met prei mengen
Wat tomatenpuree erdoor en heel fijn gesneden lombok
Wat bloem erdoor (een afgestreken theelepel per ei), wat bakpoeder en zout

Bak een omelet en draai die ook



Dat had scherper gekund...
Daar had ik Oof even bij moeten halen...


Meurette

Ietsje boter, magere rookspekjes bakken

Ui, knof, soepgroenten, peterselie, zout...
Wat bloem...
 
Fors rode wijn...
Op smaak met tijm, laurier, zwarte peper...

Bak een mooi broodje

Doperwten erdoor (dat hoort niet) en ei erin pocheren (dat hoort niet, dat moet apart) (als je het erin pocheert krijg je meuretteketet)

(Ik zat te denken Volgende keer doe ik er wat bittere chocolade door...)




Provençaalse omelet

Week ansjovis in melk
Dat mocht niet van De Dikke maar die is de pijp uit

Toast sneden mooi brood in de oven

Olijfolie, ui, knof...
Kwart tomaten in een ovenschaal en dat spul erover met de helft van de ansjovis, zwarte olijven en zwarte peper
En in de oven

Boter, truffel...
Eieren omroeren met p/z, wat ansjovis en knoflookgroen
Omelet bakken

Wat Parmezaan over de tomaten

Foto vergeten



Garden eggs
Zo leerden de Engelsen in India aubergine kennen
Vandaag "eggplant"