dinsdag 8 september 2015

Kookboeken, landen (11)



Die Google kwaker van het NRC blog, die Van Hest, die moet dit maar eens gaan lezen voordat hij vlierbloemen frituurt
"Pluk alleen de schermen waarvan de buitenste bloemen ver open zijn"


Zwitserland, Sicilië en Afrika

Op een bepaalde manier alle drie een eiland...

Eerste aflevering van deze serie zie hier (alle links hier in een nieuw venster)



Zwitserland


Schweizer Küche
maar ik heb een mooi Prisma'tje uit 1970
De Zwitserse keuken


Mooie gerechten!

Nou ja, salade van witlof en banaan...

Tomatensoep uit Zürich
Met Sbrinz, niet te vinden hier
(Tomatensoep met kaas is op zich al interessant; met kaas er ín dan dus)

Bärner Ärbsmues
Gewoon erwtensoep ja!

Gele paprika's, had je die in 1970 al??

Peultjes
"Met aardappelpuree en salami op tafel brengen"

Rösti wordt hier steeds met plakjes koude, in de schil gekookte aardappelen gemaakt, als een soort Pommes Anna

Fotzelschnitten?
Wentelteefjes...
Klinkt beide vies

Forellen in saus van rode wijn...



Nog niet gelezen


Wat gaan we maken?


Aardappelsoep uit Schaffhausen
Maar ja, die Sbrinz...
Verder knof, ui, bloem, room, eierdooier


Soesjesdeeg, hartig, met ook kaas erdoor
Balletjes van maken met Mortadella erin, koken in bouillon
"Bombolina"
Bij de vleesbouillon


Schnitz und drunder
Kokend water over gedroogde appeltjes gieten
Na een paar uur een stuk rookspek in dat water laten sudderen
Aardappelstukken erop leggen en gaar koken
Spek er uit en in plakken
Appel en aardappel voorzichtig mengen
Spek er op


Witte bonen met zuurkool
En spek en bouillon en uien


Met twee in heet ver gedompelde lepels quenelles van aardappelpuree maken en in een ingevette ovenschotel leggen
In de oven
Opdienen met beurre noir, saucijzen, zuurkool...
Rapperswiler Kartoffelstockpfluten


Pommes gauffres met daartussen een plakje Gerber kaas
Bakblik, oven


Appenzeller koolworst
Witte kool, gebraden varkensvlees, majoraan, kummel, vet, darmen


Liestaler kaasvlaai
Vlaai met kaas, uien en yoghurt



Dit bespreek ik binnenkort
Aardige weetjes er in gevonden
Maar ook: heel zwatelend culinair Nederland wordt ten tonele gevoerd
(ex Imca van Boven, die er naar eigen zeggen toch in publiceert...)


Sicilië

De Authentieke Siciliaanse Keuken


Een hijg- en blaasboek over Siciliaans restaurant La Botte in Genk

Authentieke Siciliaanse keuken? Met bacalao-ijs??
Ze serveren ook paella ("Je weet niet wat je proeft!", nee...)

"Pepe runde de pizzeria al op zijn veertiende" blabla
Volkomen onleesbare "fraai grafisch vormgegeven" tekst
"vuurvaste ovenschotel"

"scampi's", scampi ja, Italiaan!
"caponnata", caponata ja, Italiaan!
Salsiccia di siciliana, salsiccia siciliana ja, Italiaan!
Pacchino tomaat, pachino ja, Italiaan!

scampi blabla langoustine, dat is hetzelfde ja!
En lotte dat heet zeeduivel

Ricottakaas, Pecorinokaas
En Bresaola is geen gerookt maar gedroogd rundvlees

"Snij de kerstomaten in blokjes"
"Snij de artisjokken in julienne"
"Leg de omelet op de lamsbout, rol op en bind met keukentouw"

En een rotolo met lasagne vellen, dat kan dus helemaal niet



Leuk!


Gaan we wat maken?

Ach...


Toast van amandelbloem en ei, met ansjovis en olijven door het deeg
Voor bij tartaar van zeebaars


Inktvis en venkel hakken en er burgers van vormen
Dat moet ik nog zien...


Tonijn met kappertjes-jam
Dat moet ik ook nog zien...



De goedkoopste en de aardigste
100% gelul-vrij
Geen diepzinnige prietpraat


Afrika

The Africa Cookbook: Taste of a Continent

1998


Je leert er veel van, maar het is wel een beetje een truus die het schreef
Type die vrouwtjes die vroeger in ruil voor bepaalde diensten receptjes in NRC mochten zetten
"Toen ik bij Oegoeloeloe Hoeboehoeboe op bezoek werd genood, en wij thee drinkend uitkeken over de baai met zijn duizenden flonkerende lichtjes..."


Falafel maken ze in Nigeria van witte bonen
Met hete peper er in


Ook hier met een hete lepel quenelles maken van fufu (pap), maar niet voor de oven maar voor de frituur


Gedroogde geweekte tuinbonen enkel frituren? Zonder ze eerst te koken? Dat wil ik zien...




Gaan we wat maken?

Ach...


Bakbanaan in palmolie bakken
Pepers en uien blenden [en knof!]
Bakken in palmolie
Bij mekaar serveren
Aloco (Ivoorkust)


Ingemaakte olijven
Senegal
Met knof, laurier, Spaanse peper, oregano
In olijfolie
Groene olijven insnijden vtv


Zuid-Afrikaanse lamsspiezen
Vlees gemarineerd met ui, appelazijn, abrikozenjam, kerrie. laurier


Lamsvlees in pindasaus
Senegal
Met tomaat(?), ui [en knof!], wortel(?), tijm(?), laurier




Zie de volgende aflevering hier