dinsdag 1 september 2015

Mosselen (26)



Vandaag Tamara de Lempicka
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
(Die hield enorm van mosselen)
(Vandaar)

Video's, Eclade en vergeten spul

Zie de eerste aflevering van deze serie hier


Pers en zo


Video over Waddenmosselen zie hier

"Schudden en dan horen ze allemaal dicht te gaan": vroeger, ja.

Tegenwoordig moet je na het openen van het pak (ik mag aannemen dat de meeste lezers hier mosselen in zo'n pak kopen), na het openen van het pak, zei ik, minstens een kwartier wachten tot ze weer bij bewustzijn zijn. Pak open en verder niks, niet husselen (dan lopen ze leeg), wachten.


Mosselen met lamsoor zie hier

Hoezo "alles wat je in de keuken doet daar moet een zuurtje aan zitten"?

Het theoretisch verhaal wat er op volgt is complete wartaal.
Groote pan, hoogte vuur: hangt allemaal af van wat je wil maken.

Overduidelijk dat hij het zelf ook niet weet, de culinaire haarboer, maar ja, Nederland... Wat maakt het uit als je nog minder weet dan een regenworm? Op TV over culi kletsen? Welkom!!

En dan tomaat erover, de culinaire refo...



(Balthus...)

Mouclade

Zie hier

De klok horen luien...

"uit Bretagne", "waar de kruiden aankwamen", "kerrie"...

Haal ff dat haar voor je oren weg en luister goed.
Waar je het over hebt, dat is niet Bretagne, dat is het zuiden van de Vendée en het noorden van de Charente. Dáár kwamen de kruiden binnen, en dáár maken ze mouclade, dáár werken ze al meer dan een eeuw met kerrie...
De ontzagwekkende blabla...

"De stoom is warmer dan de onderkant van de pan"
Als die pan op het vuur staat dan is die bodem makkelijk 350°.
En stoom kán niet warmer dan 100° zijn. Alsof zo'n lullig dekseltje die pan als snelkookpan laat functioneren...
God wat een zwatelaar... Kwaak! Kwaak!

"mosselvocht uit de supermarkt zou ik subiet weggooien"
Als je je mosselen hebt gecontroleerd? Waarom dan?

Zie de video. God Kristus wat een gestuntel allemaal...

En dat heet Mouclade?
Mouclade is een ovengerecht, en zie het hier
Het culinaire kletskuiken...



Dit is toch ook Magisch Realisme?!


Nog eens mosselkweek, zie hier

Heel mooi!

Het is in de Nederlandse culinaire wereld een enorme schok als je iemand tegenkomt die verstand heeft van wat ie vertelt...

Prachtig, die krabben en die paling!


Rauwe mossel

In België niet alleen restaurants hoor, ook gewoon op straat...

Schitterend!

Uhh, hoe roder de mossel: hoe brakker het water waar ie uit komt

En je moet eens rode mosselen eten van achter de sluis in Willemstad (Brabant bedoel ik)
Ga je grijs en kleiïg en ontzagwekkend stinkend poepen!




"Verschillende creatieve bereidingen" zie hier

Wat een Hollands culinair gekwaak...

Dat ontzagwekkend shit gestapel...
(Als je het mooi stapelt kan je er meer voor beuren!)

Wat een shit die niets met smaak te maken heeft...


Zie die Hoepel met zijn Geheim van de Mossel hier

Die Hoepel is trouwens per vandaag vertrokken bij NRC...
De ratten verlaten het zinkende schip...
(Janneke Vreugdeloos heeft nog niks in de gaten...)

"Kokkels zijn nauwelijks verkrijgbaar", ja, als je "beschikt over een toegangskaart van de horecagroothandel"
Nooit over de markt gelopen, culinaire eikel?




Eclade!


Zie hier

Pijnboomnaalden
Zuid-Bretagne, Charente Maritime

Een vuilniszak dennennaalden voor 3 kilo mosselen (1 liter  mosselen = 700 gram)
De mosselen worden zeer breed uitgespreid, dus veel dennennaalden nodig.

Moules de bouchot, hangmosselen

De mosselen met het klepgewricht naar boven plaatsen (dan loopt het vocht op de hete bakplaat)

Begin: drie methodes
* Kleine mosseltjes eerst, zoals op de video
* Spijkers, zie hier
* Beginnen met een kruis, zie hier

O! En officieel moet het vuur worden aangestoken met een Calendrier Officiel, de officiele Franse staatskalender! Hahahahahaha!




Twee vergeten dingen


Waverley Root
The Food of Italy


Veneto

Zuppa de peòci

Geen soep, want je opent de mosselen in olijfolie, knof, peterselie, dus van het vocht blijft weinig over.

"It might more accurately be called sautéed mussels."


Peòci al pangrattato

Openen in de oven

In elke mossel wat mengsel van knof en peterselie, pasteus gemaakt met wat olijfolie en bouillon

Broodkruim erover met wat olijfolie er door

Gratineren

Koelen en later eten



(Wat lijkt die op Han Weemoed...)


Alain Caron vergat ik ook nog, maar dat is niet zo erg


Boter...

Prei, ui, tomaat, bleekselderij...

Bokbier, citroensap, peper...

Mosselen...

Serveer met mayo en gekookte aardappelen


Die tomaten zie ik niet zo zitten



Vindt u dit erg zoet ?
Tsja...

Volgende aflevering zie hier