Boomstronk
Bûche
Frankrijk
Typisch kerstgebak
Laat 125 gram bittere chocolade in een sauspan zachtjes smelten
Werk er 75 gram poedersuiker door en 100 gram ongezouten zachte boter (geen koude boter dus) en 500 gram ongezoete kastanjepuree
Een paar minuten roeren op laag vuur
Stort op bakpapier, maar er een rechthoek van en rol op
Koel goed
Strijk glad met een paletmes
Maak met mes en vork het oppervlak schorsachtig
Bestrooi met poedersuiker (sneeuw!)
In Frankrijk kan je deco spul krijgen voor erop: kerstmannetjes, bijltjes, zagen, denneboompjes, paddestoelen...
Baklava
Jordanië
Veel beter dan de Turkse
Ik ga hieronder werken met een bak (en dus de grootte van de vellen) van ± 30 x 30 cm
Daarnaast gebruikte ik voor de basis-ingrediënten de gewichtsverhouding die je hier vindt:
http://plazilla.com/heerlijke-zoete-baklava-uit-de-turkse-keuken
Dat maakt met Jordaans niet uit, voor díe 30 30 bak dus
Oven op 180°
Hak veel (twee koppen voor de vorm van 30 x 30) noten: amandelen, walnoten, pistache, hazelnoten. Voeg ongehakte pijnboompitten toe
Meng de noten met bruine suiker en met gemalen kaneel
Ovenbak invetten, flink boter smelten
Laat de boter iets bruinen!
Eén dubbelgevouwen vel filo in de bak, en kwast in met gesmolten boter
Maal drie; drie ingekwaste vellen dus
Als de vellen wat langer zijn dan de bodem van de bak, dan wissel je natuurlijk om en om horizontaal en verticaal in de bak leggen
1/3 van het notenspul op de eerste drie vellen, weer drie ingekwaste vellen etc.
Drie keer drie vellen, met op elke drie een maal noten dus
Vermijd zoveel mogelijk lucht tussen de vellen, maar helemaal vermijden kan niet ivm de ruimte tussen die grof gehakte noten.
Strooi over de laatste notenlaag gemalen Mahlab, wilde kersenpitten
Gebruik niet teveel!
Snijd het bovenvlak in maar niet te diep.
Kwast in, weer met gesmolten boter, en strooi er zwart sesamzaad over
Prik met een dik metalen spiesje in elk vakje een gat tot op de bodem
Bak in de oven tot mooi bruin
Hieronder, dat moet je ondertussen doen
Meng 2,5 deel honing op 1 deel rietsuiker, en laat bijna aan de kook komen
Breek er een paar kopjes, de bolletjes (niet de rest) van kruidnagels boven
Laat wat koelen, maar zorg dat de suiker goed is opgelost, en dat het niet weer kristalliseert.
Haal de baklava uit de oven
Laat wat koelen
Rasp er citroenschil over met een zesteur geraspt
Laat nog wat koelen
Sprenkel er rozenwater over (merk Lullo liefst, verdomd)
Wacht even en giet er dan de stroop over
Steek de partjes van mekaar los vóór het serveren
Ik doe dat met een platte metalen spaan
Je moet fors doordrukken als je grove noten gebruikte...
Terschellinger suikerbollen
Smelt 75 gram boter op laag vuur en laat afkoelen
Los 25 gram gist op in 150 cc melk waar de kou vanaf is
Meng ietsje zout door 500 gram bloem, stort op het werkblad, maak er een kuil in en giet daar de melk in
Werk door elkaar en werk er dan ook de boter door, wat zout, drie eetlepels gemberstroop en twee eieren
Kneed tot een soepel deeg en laat een uur rijzen onder een doek, op een redelijk warme plek
Kneed er 2 theelepels kaneel door en 100 gram witte kandijsuiker
Vorm er bolletjes van en laat die opnieuw rijzen
Bestrooi met rietsuiker en bak een half uur ongeveer op 200 graden
Laat afkoelen op een rooster
Taart met kweeperengelei
Spanje
Maak of koop kweeperengelei (Membrillo, bij de Spaanse winkel of bij de betere kaaswinkel)
Rol bladerdeeg uit tot twee dunne lappen, rond of vierkant
Leg een lap op bakpapier op een bakplaat
Bedek tot een centimeter van de rand met banketbakkersroom (custard)
Beleg met dunne plakjes kweeperengelei
Maak de rand nat met water en leg de tweede lap op de eerste.
Druk met een vork de randen goed op elkaar.
Bij deze taart wordt het oppervlak niet met geklopt ei bestreken maar met losgeklopt eiwit (niet stijfgeklopt).
Prik wat gaatjes in de taart en bak een half uur op 160 graden.