donderdag 24 juli 2014

De Volkskeuken (1)




Dit wordt een heel lang verhaal...


Minstens acht afleveringen...

Ik volgde die Volkskeuken twee jaar...
Dagelijks...

Ik hield bij wie wat schreef....
Gelul, vergissingen, klets, noem maar op...
Geneuzel van "In mijn Franse dorpje" en zo...

Ik hield ook bij welke publicaties foutloos waren, of nou ja, kritiekloos bleven...
Per persoon...

Ik heb het allenaal opgeteld en gedeeld en percentages uitgerekend en zo...
Waw...




Ik beperk me vandaag tot een paar voorbeelden.

Ik pak wat van boven op de stapel, recent werk dus.


Onno Kleyn

Dat je aan de Italiaanse kant van de grens heel ander culinair werk hebt dan aan de Franse kant "waar we een week een huis huren" (pfffpfff).

"Ventimiglia ligt cultureel dichter bij Palermo op Sicilië dan bij het een kwartier verderop liggende Menton."

Onno moet gedacht hebben "Wat een leuk idee voor een stukje!", niet gehinderd door enige kennis van zaken.

"Aan de Franse kant zeggen ze pistou, aan de Italiaanse pesto".
Kletskoek. In West-Liguria is pistou een heel normaal woord. En Pistou is zonder, en pesto is mét noten.

En "Aan de Franse kant heb je pissaladière". Jawel.
Maar in Liguria eten we Pissaladeira (en oostelijker Pissadella, Piscilandrea, of pizza all'Andrea).
En trouwens aan de Franse kant eten ze gnocchi, al 100 jaar.

En die "Franse" pannenkoek van kikkerewtendeeeg heet Socca (in Frankrijk!), en is precies hetzelfde als Farinata uit Genua en Karantita uit Noord-Afrika.

Wat geleerd Otto? Mooi. Eindelijk.



Veel ei vandaag
Dat is volledig toeval


Behalve met romantisch meisjesgezwemel (ach, laat Onno nou maar, zou je haast zeggen) hebben we in de Volkskeuken ook te maken met schokkende culinaire onnozelheid.
Hou je vast.

Marcus Huibers

Eerst even een prelude.

Hij schrijft in de krant over inktvis maar kan de schoonmaak niet beter uitleggen dan "vraag uw visdetaillist" (het woord alleen al).
Luister.
Vel eraf stropen, kop eraf trekken, vet en rugplaat uit het lijf en klaar is Marcus.

Hij schrijft over "flageolet bonen" (flageolets ja), en dat je ze "een nacht in ruim water" moet weken.
Marcus, waar koop je droge flageolets in Nederland? Helemaal nergens. Schrijf er dan dus ook niet over of vertel dat erbij.
In blik wel te krijgen. Bonduelle. "Groene kidneybonen".

Maar nou komt het.
Hou je vast.
Pas op.
Als je culinair onderlegd bent, zorg dan dat je goed stevig zit.

Hij gaat vers eekhoorntjesbrood bakken, en er dan mayonaise en mosterd doorroeren...

Je bent een culinaire boer of je bent geen culinaire boer, Godverdomme...
Mayo en mosterd door eekhoorntjesbrood roeren, Godsammekrake, de culinaire Neanderthaler...




Tallina van den Hoed

"Maar als je het weer een andere naam geeft, is het weer hip. Neem bijvoorbeeld '80-20': de nieuwe manier van eten: 80 procent van je bord is plantaardig"

"Van bloemkool maak je couscous of pizzabodem of biefstuk"...

"Als je allerlei groenten heel dun snijdt, kun je zeggen dat het spaghetti is"...

(Schrijft die nou die treurprei na, of schijft die treurprei haar na?)

Lazer trouwens op allemaal met je groentegezeur... Schrijf Goddome eens wat origineels, verzin eens wat...




Loethe Olthuis

"Groenten zijn het nieuwe vlees"

"In de moestuin zijn veel groenten nooit 'vergeten'"

En kijk, weer precies dezelfde lulpraat als van die treurprei:

"Zo zou elke moestuinbeginner rood-witte knolletjes of meiraapjes moeten zaaien. In Frankrijk heten ze 'navets' en liggen ze in elke supermarkt. Maar wie geen moestuin heeft, moet er in Nederland voor naar de natuurwinkel of groentenspecialist."

Dat ligt gewoon bij AH ja!
Kan je nagaan wat voor soort plank-voor-de-kop lui dit is...




Pay-Uun Hiu

Het gaat over "picknick".
Dat heet picnic, ja.

"Gevulde pannenkoeken, pasteitjes, samosa's, loempia's, chinese (Chinese, ja) dimsumhapjes..."
Maar dat heeft allemaal toch gene ene fuck met picnic te maken?
Picnic, lees "wat je op reis meeneemt", dat is pasteitjes tiepe empanadilla, maar de rest allemaal niet, want dat zijn allemaal dingen die oneetbaar zijn als je ze laat afkoelen.

En mie van mungbonen heet in de toko hier niet so oen maar laksa.

"vegetarische garnalen (bijvoorbeeld van het merk Mong Lee Shang)", lazer op...

En je legt dat door water gehaalde rijstpapier voor die loempia'tjes niet op een natte doek maar op een droge plank.
Nooit zelf spring rolls gemaakt, maar er dan dus de mond over houden, ho maar.

En je vouwt niet een van de zijkanten naar binnen maar beide zijkanten, na de eerste keer vouwen naar boven.




Het vreselijke dilemma

Dat die Volkskrant en NRC lui niks kunnen "terugschrijven" richting mij...
Nee, want dan krijg ik nóg meer bezoekers!
Hahahahahahahahahahahahahaha!!!!!!


Tot slot

Ik zag in ene dat er nogal wat in mijn spam-map zat.
Penis enlargement, woehahahahahaha! Die kennen mij niet!!!
Je valt trouwens van je stoel van het lachen als je die mail leest.
Schitterend!

(Dat zulke Lombroso-koppen überhaupt kunnen schrijven trouwens...)

Volgende aflevering van De Volkskeuken hier.