zaterdag 12 juli 2014

Portugal (5)



Vandaag musea
Hier het Belem (Betlehem) klooster [Belem: bÉleing]
Officieel het Jerónimos klooster
Zie Wiki hier (alle links hier in een nieuw venster)
Manuelijnse gotiek (zie hier)
Griezelig mooi, zie hier


Ingrediënten

De hoofdingrediënten in de Portugese keuken
Een recept per stuk


Bacalhau
Zoutevis

Er bestaan 365 bacalhau recepten zegt men in Portugal

Ik schreef in dit blog al over Bacalhau à Gomes de Sá, en over zoutevis op de manier van Porto. O ja, ook over een van de Oorlogsgerechten (= zware gerechten) uit Vila Nova  de Gaia, daar waar de porthuizen zijn, zoutevis-moot gevuld met ham.

Portugiesisch Kochen, een boek wat later in diezelfde serie als die boeken van Claudia Roden en dat boek Authentic Mexican van gisteren is verschenen, bespreekt Bacalhau à Bras, à Gomes da Sá, en à la Zé do Pipo (het gerecht met de allermooiste naam), maar bij de bespreking van dat boek besprak -dus- ik dat allemaal. Draadjes-bacalhau besprak ik nog niet, maar dat is niet spannend. Blijft over van de klassiekers

Bacalhau do mamãe
Moeders bacalhau
[mÀmaaj]

Weken, water wisselen.
Kort koken. Vel en graten weg en in grove stukken laten.
Stoofpan, laagje aardappelschijven, laagje paprikastrips (groen en rood) - ui - knof, laagje vis + groene en zwarte olijven.
Blijf dit herhalen. Tussendoor wat laurier en peper.
Olijfolie, langzaam aan de kook, sudderen...



De Gulbenkian Stichting
Het meest smaakvol ingerichte museum ter wereld
En dat gebouw in dat park...
Zie hier maar de website vind ik drie keer niks


Lulas
Inktvis

Arroz de lulas is het bekendste recept, inktvis met rijst.
Ook wel met octopus.

Olijfolie, ui, knof...
Inktvis erbij (tentakels en vinnen later pas)...
Wat later stukken stevige tomaat erbij en laurier en zout... Eventueel ook een gedroogd pepertje, gebroken.
Visbouillon erbij, aan de kook, en sudderen tot het gaar begint te worden.
Rijst erbij en water zoveel als nodig (de vis kookt dan wat te lang maar dat is geen enkel bezwaar).
Als de rijst gaar is fijngehakte peterselie erdoor en serveer met citroen.



Het Koetsenmuseum
Museo Nacional de Carruajes
Die zijn er volgens mij twee in de wereld, een in Lissabon en een in Leek, Groningen
Zie hier (eigen website niet te vinden)


Frango
Kip

Ik besprak hier al kip aan het spit met piripiri, frango no espeto com molho [saus] piripiri.

Portugiesisch bespreekt gevulde kip (met ingewanden, tomaten, gehakt en gekookte eieren), kip in rode saus (maar dat moet met een levende kip ivm het bloed en dat zie ik jullie niet doen), pasteitjes, rijst met kip (dat heb ik ooit gemaakt dus dan gaan we doen), in aardappelpastei en soufflé.

Arroz de frango
De opgebonden kip rondom aanbraden in olijfolie met wat boter.
Kook de kip in bouillon, met stukken rauwe ham met wat vet er in, grove stukken droge chorizo (chouriço heet dat daar), peterselie (salsa heet dat daar, en saus is molho) en majoraan.
Alles uit de bouillon.
Kook rijst in de bouillon, liefst in de oven.
Als de rijst bijna gaar is al het vlees er kleingesneden op, met wat klontjes boter.
Sprenkel er citroensap over.



Museum van Oosterse Kunst
Museu Fundação Oriente
Zie hier
Heel erg mooi

Ovos
Eieren

Eieren, dat kan gepocheerd met verse doppers zijn, maar heel erg dikwijls zijn de klassieke eiergerechten nagerechten.
Je stuikelt over de ei + suiker gerechten.
Het beroemdste:

Doce de ovos
Zoet van eieren

Enkel ei en suiker, met noten, van alles en nog wat
Voor bij feesten

Breng 250 gram suiker met 1 deciliter water aan de kook en kook in tot het, als je het van een lepel laat glijden, een draad trekt met een druppel er aan.
Koel tot lauw.
Klop 14 eierdooiers, jawel, schuimig.
Werk door het suikermengsel.
Werk er voorzichtig twee eetlepels gezeefde bloem door.
Blijf op laag vuur roeren tot (als de bloem gaar is) het spul los laat van de pan.
Serveer in kommetjes.



Het Tegelmuseum
(In Portugal heeft elk oud huis een tegeltableau in de hal en in het trappenhuis)
Museo Nacional do Azulejo, zie hier
Prachtig! Een Romaans gebouw, vol pilaartjes met kapiteeltjes
De tweede verdieping is in het begin van de vorige eeuw afgebrand, en is herbouwd
Je merkt daar niks van, totdat je opeens op een van die Romaanse kapitelen een stoomtreintje rond ziet rijden...



Autopsicografía

O poeta é um fingidor.
Finge tão completamente
Que chega a fingir que é dor
A dor que deveras sente.

E os que lêem o que escreve,
Na dor lida sentem bem,
Não as duas que ele teve,
Mas só a que eles não têm.

E assim nas calhas de roda
Gira, a entreter a razão,
Esse comboio de corda
Que se chama coração.




Autopsychografie

De dichter is een veinzer.
Hij veinst zo goed
Dat het hem lukt te veinzen dat het pijn is,
De pijn die hij werkelijk voelt.

Maar wij, die lezen wat hij schreef,
Voelen werkelijk de pijn die hij leed (zijn? de? geleden pijn);
Niet die (twee?) pijnen die hij had,
Maar juist de pijnen die hij niet had.

En zo, op zijn rails,
Draait, om de rede te onderhouden,
Dit speelgoedtreintje,
Dat we het hart noemen.


Fernando Pessoa
Ik ben er nog aan bezig...


Zesde Encierro

Zie hier.
850 meter, 2 minuten en 49 seconden, is normaal, ondanks dat het erg druk was (weekend).
Geen zware gewonden.