woensdag 9 juli 2014

Ook risotto



Vandaag inkopen
Italiaanse inkopen

Perugine al cinghiale
Worst uit Perugia met wild zwijn


Risotto anders



Piemonte en Val d'Aosta


Risotto alla novarese

Gekookt met Barbera
Boter en Parmezaan erdoor


Risotto alla piemontese

Klassieke risotto, afgemaakt zoals hierboven.
Er kan ook jus van geroosterd vlees worden gebruik bij de bouillon.
En ook weer Barbera maar ook Barolo.
Pancetta of Lardo, nootmuskaat, witte truffel...
Risotto alla piemontese rossa: met tomatenpuree


Risotto Gran Paradiso

Pancetta, Toma (zie hier; alle links hier in een nieuw venster), ui, asperge, doperwten, eekhoorntjesbrood, peterselie





Lombardia


Risotto al pesce persico

Klassieke risotto met baars-filets erop


Risotto al salto

Hamburgers van geperste risotto zeg maar
Tweezijdig gebakken in boter
Moet krokant van buiten en zacht van binnen zijn


Risotto alla campagnola

Met bonen, tomaat, krokant gebakken varkensvel, worstjes


Risotto alla certosina

Gemaakt met bouillon van zoetwatergarnalen, kikkerbillen en groene kruiden
Die beesten gaan er ook bij, en baarsfilets, paddestoelen en doperwten


Risotto alla milanese

Beginnen met het bakken van ui en ook ossenmerg
Met runderbouillon met saffraan, eventueel met jus van geroosterd vlees erdoor
Boter en Parmezaan erdoor
Moet vrij soepig zijn (all'onda)
Kan ook met cervellato, salami van lardo en/of extra merg erdoor


Risotto alla pilota

Gekookt met water
Geserveerd met gebakken worstjes en heel veel Parmezaan



Gerookte Scamorza


Veneto

Homeland van de risotto...


Risotto al baccalà

Een klassieke risotto waardoorheen halverwege het koken Baccalà alla vicentina gaat
(Ontzoute vis koken met ui, knof, peterselie, ansjovis
Afmaken met een opgeklopt mengsel van olijfolie, Parmezaan en melk)


Risotto al radicchio trevigiano

Risotto met roodlof


Risotto al tagio

Oftewel met zoetwatergarnalen en paling
Oftewel met doperwten en artisjok

(al tagio betekent "met enkel twee dingen erdoor")


Risotto alla chioggiota

Gekookt met een fond van kleine zoetwatervisjes, gô (uit de lagune van Chioggia)


Risotto alla sbirraglia

Met kip


Risotto alla trevigiana

Begin met ui én selderij
Werk af met gebakken vrij klein gesneden verse salami-achtige Treviso worst


Risotto con i bruscandoli

Met hopscheuten of met korenaar-asperges
Ietsje bitter-zuur


Risotto con i rovinassi

Met kip en kippen-organen


Risotto con la castradina

Met gerookte gekookte Bresaola
Het vlees moet van os zijn gemaakt, niet van rund, zie de naam


Risotto con le secole

Met dat rundvlees wat tussen de ribben zit (niet áán de ribben)
En selderij, wortel en ui


Risotto polesano

Met bouillon van paling, zeebaars en poon
Afgemaakt met boter, Parmezaan, en genoemde vissen
Soms ook met rozijnen


Risotto primavera

Met voorjaarsgroenten
Net als de carpaccio afkomstig van Harry's Bar



Salami met truffel


Friuli-Venezia Giulia


Risotto cui cròz

Met kikkerbillen



Emilia-Romagna


Risotto all'imolese

Met kool, rundvlees, gehakt lardo, selderij, wortel, ui
Eventueel met wat tomatensaus erdoor



Toscana


Risotto alla toscana

Begin met ui, wortel en selderij
Deglaceer met rode wijn
Afgemaakt met gebakken rundergehakt, Parmezaan, kippenlever en -maagjes
Eventueel met hanenkloten


Risotto nero con le seppie alla toscana

Zwarte risotto (met inktvisinkt)
Met snijbiet of kardoen
Ik dacht dat dit uit Genua kwam (zie een stukje verderop)




Uitstekende truffel-mayonaise van Aldi
Die stukjes, dat is natuurlijk smakeloze Chinese zooi, maar de truffelolie is zeker Italiaans gezien de kwaliteit
Zomertruffel, maar toch


Umbria


Risotto alla norcina

Klassieke risotto met Parmezaan, maar ook met zeer fors geraspte zwarte truffel



Pugla en Basilicata


Risotto mar Piccoli

Met mosselen
Wat me in ene doet herinneren dat in die zwarte risotto uit Genua ook met mosselen is én met gegrilde inktvis



Calabria


Risotto alla calabrese

De rijst wordt in een vorm gedrukt, en het is gevuld met ragù alla calabrese, gekookt ei, kleine gehaktballetjes, Mozzarella en Pecorino dauno
Het hele ding wordt gegratineerd, en trouwens "gratineren" dat is niet met kaas maar met niks; "gratineren met kaas" is gratineren met kaas



Caciocavallo
Familie van de Scamorza


Geen risotto (althans klassiek) in Liguria, Trentino-Alto Adige, Marche, Lazio, Abruzzo en Molise, Campania, Sicilia noch Sardegna...

San Fermin, de Encierro vandaag
Een achterblijvende stier, altijd erg gevaarlijk
Twee man op de horens (onder andere een Amerikaan die een boek over de Encierro heeft geschreven hahahahaha; zie de foto) en drie gehospitaliseerde "traumatismos".

Zie hier.