zaterdag 13 februari 2016

Kookboeken, landen (16)




Hanzesteden, India


Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links hier in een nieuw venster)



Hanzekookboek

Ondertitel De lekkerste gerechten uit de Europese Hanzesteden


Dat "Hanze" moet je met een korrel zout nemen

Het gaat over steden die in de 13e, 14e tot 17e eeuw belangrijke havens waren
Daar hoort Venlo bij, Nijmegen, en ook Colchester, Great Yarmouth, Ipswich...




Wat viel op?

Soms klopt er iets niet helemaal
Zuurvlees (zoervleisj) is niet Venlo's maar eerder Kerkraads of Maastrichts of zo
En kaasvlinders hebben natuurlijk erg weinig te maken met de 17e eeuw of vroeger, laat staan met  Hanzesteden
"Voor de pastei:" staat er in een recept, maar dan komt er niks "pastei"; het is Töttchen, en dat is ragoût
Heilbot-recept uit Wesel, dat kan niet kloppen
En je wrijft iets niet in met peper om het daarna te laten afkoelen want dan verdampt de pepersmaak; eerst afkoelen

Zalmsoep met witbier (Roermond)
Witbier is Kölls bier, Weizbier = tarwebier, Weizenbier auf Deutsch

Konijn in rozijnensaus met rode wijn
(Wesel)

Kip, halfgaar, stukken, deeg, varkensvet, kip erin inpakken met salie en p/z
(Kalundborg)

Deense erwtensoep: met flink wortel

Noorse Lapskaus, en Labskaus uit Buxterhude

Zweedse half bevroren crème van ansjovis, room, bieslook en peper op gebakken aardappelen of donker roggebrood




Wat gaan we maken?

(Ik moet Godverdomme 120 worden wil dat allemaal nog lukken...)

Rommedou [niet Rommedoe] hepke
Limburgse kaas 1 op 1 mengen met boter (Gorgonzola Butter passiert zeg maar) en er wat cognac door werken
Koelen, Limburgs roggebrood, appelstroop

Weer iets Kölls
Hämmche mit soore Kappes
Varkenspoot met zuurkool
Ui, laurier, jeneverbessen, nogal wat kruidnagel, p/z, reuzel, zure appel, witte wijn

Noedels uit Norwich
Zelfrijzend bakmeel ("Ik ben handelsreiziger. In zelfrijzend bakmeel. Ken ik op me nest blijve ligge."), niervet, bieslook en peterselie

Noors lamsvlees met kool
Farikal
Met p/z, water en bloem...




Het Bollywood Kookboek


Bollywood sterren geven hun lievelingsrecepten, iha uit hun geboortestreek

Gewoon Indiaas, en van over het hele land, van tegen Tibet tot het diepe zuiden, en van west naar oost

Die verhalen over die beroemdheden moet je overslaan
Dat ze zelf graag in de keuken staan en zo

Maar er staan wel interessante stukjes in over bepaalde sektes en volkeren en streken en zo
Masjid, Awadh, Nawab, Bohri, Parsi, Bunt, Sindhi (Sinti?!)...
En Waw! De Nihang! Zie hier

Ik ken geen Indiaasch (hoe schrijf je dat) kookboek wat zo mooi echt het hele land beschrijft, de keuken ervan dan dus



Miró


Wat viel op?

Eindelijk een recept met Kewrawater
Zie hier
En o, is dat de Pandan bloem?
Lamskebab met ook lamsvet, gember, knof, "bruine uienpuree", chilipoeder, chana dal, garam masala, awadhi masala (die dingen en die uienpuree worden heel goed uitgelegd), saffraan, kruidnagel, ghee...

O, en een recept met drumsticks!
Die zie ik wel eens op de markt
Zie een foto hier en Wiki hier

Een zoetzure relish van dadels, tamarinde en palmsuiker

Theezaadolie

Moong dal, gespleten mung, dat gebruiken ze vaak
Momenteel bij AH groene en zwarte

Chironji noten zie hier

Morieljes, heel, worden "gevuld"
Huhh??
In die gaatjes in de hoed??




Wat gaan we maken?

Bengaalse tomatenchutney
Met palmsuiker, dadels, abrikozen, rozijnen, mosterdolie, mosterdzaad

Vis met mosterdsaus
Riviervis
Geweekt mosterdzaad, koenjit, mosterdolie (wordt veel gebruikt), ui, pepers, gember, yoghurt, korianderblad

Aardappelen met maanzaad
Weer mosterdolie, ui, nigella

Lamsgehaktballetjes met aardappelen in kerriesaus
Kebab
Er staan drie recepten in het boek
Gaan we vergelijken
Aardappelen met kerrie althans koenjit daar smelt ik voor (vooral West-Afrikaans)

Spinazie met Panir
Ghee, ui, knof, gember, tomaat, garam masala, fenegriekblad, pepers

Boterkip
Erg populair
Zie hier


Volgende aflevering zie hier