Hanzesteden, India
Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Hanzekookboek
Ondertitel De lekkerste gerechten uit de Europese Hanzesteden
Dat "Hanze" moet je met een korrel zout nemen
Het gaat over steden die in de 13e, 14e tot 17e eeuw belangrijke havens waren
Daar hoort Venlo bij, Nijmegen, en ook Colchester, Great Yarmouth, Ipswich...
Wat viel op?
Soms klopt er iets niet helemaal
Zuurvlees (zoervleisj) is niet Venlo's maar eerder Kerkraads of Maastrichts of zo
En kaasvlinders hebben natuurlijk erg weinig te maken met de 17e eeuw of vroeger, laat staan met Hanzesteden
"Voor de pastei:" staat er in een recept, maar dan komt er niks "pastei"; het is Töttchen, en dat is ragoût
Heilbot-recept uit Wesel, dat kan niet kloppen
En je wrijft iets niet in met peper om het daarna te laten afkoelen want dan verdampt de pepersmaak; eerst afkoelen
Zalmsoep met witbier (Roermond)
Witbier is Kölls bier, Weizbier = tarwebier, Weizenbier auf Deutsch
Konijn in rozijnensaus met rode wijn
(Wesel)
Kip, halfgaar, stukken, deeg, varkensvet, kip erin inpakken met salie en p/z
(Kalundborg)
Deense erwtensoep: met flink wortel
Noorse Lapskaus, en Labskaus uit Buxterhude
Zweedse half bevroren crème van ansjovis, room, bieslook en peper op gebakken aardappelen of donker roggebrood
Wat gaan we maken?
(Ik moet Godverdomme 120 worden wil dat allemaal nog lukken...)
Rommedou [niet Rommedoe] hepke
Limburgse kaas 1 op 1 mengen met boter (Gorgonzola Butter passiert zeg maar) en er wat cognac door werken
Koelen, Limburgs roggebrood, appelstroop
Weer iets Kölls
Hämmche mit soore Kappes
Varkenspoot met zuurkool
Ui, laurier, jeneverbessen, nogal wat kruidnagel, p/z, reuzel, zure appel, witte wijn
Noedels uit Norwich
Zelfrijzend bakmeel ("Ik ben handelsreiziger. In zelfrijzend bakmeel. Ken ik op me nest blijve ligge."), niervet, bieslook en peterselie
Noors lamsvlees met kool
Farikal
Met p/z, water en bloem...
Het Bollywood Kookboek
Bollywood sterren geven hun lievelingsrecepten, iha uit hun geboortestreek
Gewoon Indiaas, en van over het hele land, van tegen Tibet tot het diepe zuiden, en van west naar oost
Die verhalen over die beroemdheden moet je overslaan
Dat ze zelf graag in de keuken staan en zo
Maar er staan wel interessante stukjes in over bepaalde sektes en volkeren en streken en zo
Masjid, Awadh, Nawab, Bohri, Parsi, Bunt, Sindhi (Sinti?!)...
En Waw! De Nihang! Zie hier
Ik ken geen Indiaasch (hoe schrijf je dat) kookboek wat zo mooi echt het hele land beschrijft, de keuken ervan dan dus
Miró
Wat viel op?
Eindelijk een recept met Kewrawater
Zie hier
En o, is dat de Pandan bloem?
Lamskebab met ook lamsvet, gember, knof, "bruine uienpuree", chilipoeder, chana dal, garam masala, awadhi masala (die dingen en die uienpuree worden heel goed uitgelegd), saffraan, kruidnagel, ghee...
O, en een recept met drumsticks!
Die zie ik wel eens op de markt
Zie een foto hier en Wiki hier
Een zoetzure relish van dadels, tamarinde en palmsuiker
Theezaadolie
Moong dal, gespleten mung, dat gebruiken ze vaak
Momenteel bij AH groene en zwarte
Chironji noten zie hier
Morieljes, heel, worden "gevuld"
Huhh??
In die gaatjes in de hoed??
Wat gaan we maken?
Bengaalse tomatenchutney
Met palmsuiker, dadels, abrikozen, rozijnen, mosterdolie, mosterdzaad
Vis met mosterdsaus
Riviervis
Geweekt mosterdzaad, koenjit, mosterdolie (wordt veel gebruikt), ui, pepers, gember, yoghurt, korianderblad
Aardappelen met maanzaad
Weer mosterdolie, ui, nigella
Lamsgehaktballetjes met aardappelen in kerriesaus
Kebab
Er staan drie recepten in het boek
Gaan we vergelijken
Aardappelen met kerrie althans koenjit daar smelt ik voor (vooral West-Afrikaans)
Spinazie met Panir
Ghee, ui, knof, gember, tomaat, garam masala, fenegriekblad, pepers
Boterkip
Erg populair
Zie hier
Volgende aflevering zie hier