Beans, beans
The magical food!
The more you eat,
The more you toot!
The more you toot,
The better you feel,
So eat your beans
At every meal!
Een boonvormig gedichtje over bonen, dzjee!
En dat in het jaar van de bonen!
Yvet Retteketet schreef zaterdag in de Volkskrant "ik ben al levenslang een bonengroupie"
Ik dacht al! Wat is dat oorverdovend lawaai in de Nieuwmarktbuurt toch steeds?!
Bonensoep!!
Week en kook bruine bonen
Olijfolie en boter
Stukjes rookspek...
Uit de pan
Wortel, prei, ui, knof...
Lombok, selderijblad, peterselie...
Runderbouillon, witte wijn, mergpijpen...
Bonenkruid (de echte liefhebber gebruikt bergbonenkruid; dat smaakt mooier en dempt minder, hahahahahahaha!), laurier, oregano...
Rookspekjes terug
Verse runderworst bakken, schijfjes, in de soep
Laurier er uit, paprikapoeder erdoor
Eet met pepers uit de pekel!!
Tahu kuning
Week Moth beans een uur of 10 (zie hierboven; de kleinste bonensoort die er is)
Dat zijn geen linzen hoor!
Dat benne bone
Kook de Moth met wat zout
Sauteer stukken stelen van groene asperges in pinda-olie, en na even ook de toppen
Dan snel de handel uit de pan
Bak plakken tofu die door rijstebloem gehaald zijn in pinda-olie goudbruin
Pinda-olie, ui, knof, gemberwortel, laos, sereh (klein gesneden dus. niet die in-een-knoop-leggen-flauwekul), en redelijk wat verse koenjit...
Fijngebroken kemiri, fijngewreven salam-blad...
Kippenbouillon (of groenten-, als u vagoteriër bent) en santen...
Tofu erin, Moth en asperges
Witte bonen met prei en spek
Bonen met prei, dat is echt Like wow man
Dan wor je wakker nog half dromend dat je in de loopgraven ligt, onder mortiervuur en gasgranaten...
Ietsje olijfolie, spekjes bakken (geen droge rookspekjes; zuurkoolspekjes of zo), op hoog vuur droog laten koken
Ui, knof, fors prei (alleen wit!), komijnzaad...
Op lager vuur pikant paprikapoeder, witte wijn, groene kruiden (of gebruik zaätar!)...
Pot bonen erbij met ook al die smuts...
Heel simpel maar een heel erg mooie combi
En dan die loopgraven!
(Uhh, dat "alleen wit" van die prei, dat is een culinaire kniebuiging, want qua loopgraven is groen natuurlijk veel en veel beter...)
Venkel, chorizo, witte bonen in tomatensaus
Enorm lekker...
Week en kook de bonen zelf en maak er een tomatensaus bij, of koop Heinz Beanz (betere toko, Suri of zo; ik heb het dus over Beanz, niet over Beans of Bonen)
Stoof grofgesneden venkel heel lang en heel zacht in ganzenvet...
Afgieten en vet met venkelsmaak later gebruiken voor iets met poon of slakken...
Chorizo-stukjes (droge: klein gesneden vóór het bakken, verse -veel beter- grof gesneden na het bakken) wat uitbakken
Plus rode ui en knof...
Witte wijn en wat stoven
Venkel erbij en op smaak brengen met groene "Tabasco" (gebruik Louisiana!)
Bonen erbij niet vergeten...
Chuck Eye, Borlotti, verse zilveruitjes
Uitjes stoven in ganzenvet, lang en langzaam
Knof en grof gemalen droge groene peperbolletjes erbij...
Wat lamsbouillon (blokje), Medium sherry, Oxo (of Viandox of Marmite)...
Borlotti erdoor...
Knip de zilveruitjes in tweeën
Roer en proef
Bak de Chuck Eye kort(!) in flink hete boter...