maandag 22 februari 2010

Zus en zo


Had het gisteren over onprettig persoon Ravi Shankar. Vergat een andere Indiër te vermelden die nog veel enger was. Hou je vast. Ghandi. Die drong je lavementen op...

Ook gisteren: "zag Letters from Iwo Jima": nee; bleek geen dubbelDVD maar allerlei historische en cinematografische blabla. "Dan maar" Band of Brothers, Carentan.En hier (alle links hier in een nieuw venster).

Recept
(Hèhè)
Gemarineerde rauwe zalm
Neem dunne moten zalm en wrijf die aan beide zijden in met Nuoc Mam (toko; fish sauce; ook met inktvis gemaakt of met paddestoelen) en citroensap.
Laat een half uur liggen op een koele plek.
Peper en zout de moten.
Eet rauw dus, eventueel met wat plakjes koude lontong (zie gisteren of eergisteren).

Die La Vache qui Rit smeerkaas van enkele dagen geleden is werkelijk enorm lekker. Lijkt duur ivm. andere smeerkaas, maar kijk naar de kilo-prijs; er zit veel meer in zo'n potje.
Soort platte kaas, fromage fraiche maar dan wat steviger en lekker fris-zuur. Heerlijk met versgemalen peper / zeezout / komijn / sjalotten...

Vroeger, maar dat is natuurlijk aangepast, kon je vrij simpel uit die lachende koe een karikatuur van De Gaulle knippen, uitgevonden door een Parijse gevangene. (Kan het Franser?)Wat ik me nog herinner, het is erg lang geleden, dat is dat dat rechter kaasdoosje de klep van zijn pet werd, en de onderkin van die koe zijn neus.

Uhh, heb ik dat überhaupt wel gepost, dat ik die lachende koe smeerkaas kocht??Erg lekker, ook gemist gisteren of eergisteren, op Brabants rog.Recept
(Nounou)
Gepocheerde zalm
Schil komkommer en snijd die in platte plakken.
Bestrooi ze aan beide zijden met zout en laat een kwartier liggen.
Spoel dan het zout er goed af.
Pureer de komkommer en maak er een saus van met mayonaise, zout, dille en citroensap.
Koel.
Leg zalmfilets op de bodem van een pan (niet op elkaar) en giet er visbouillon en witte wijn over; de zalm moet net onderstaan.
Haal de zalm uit de pan, breng de vloeistof aan de kook en leg de zalm in de pan. (Een en ander ivm. de precieze hoeveelheid vocht.)
Laat een minuut of vijf zacht doorkoken.
Laat de zalm snel uitlekken en serveer met de saus.

Ik denk, ga het niet nazoeken, dat ik ook, toen ik schreef dat die milieuzak sneller vol raakt dan je denkt, vergat de foto daarvan te posten, mijn milieuzak na zes dagen.In Trouw laatst een verhaal over de vleesvervangers van Linda McCartney. Heerlijk volgens de schrijver, maar waar vind je ze. Weinig adressen in Nederland, er wordt nog "onderhandeld". (Uhh, alweer: zeg niet "vleesvervangers", zeg tofu of ei of kaas of tempeh of Quorn of ...)

Link hier.Het is verkrijgbaar bij Absolutely British, Amstelveen.

Uhh, de auteur, Jeroen Thijssen, schrijft ook nog dat Quorn en Tivall en zo bij hem de deur niet inkomen; reden: absoluut smaakloos.
Maar wat is dat nou voor klets? Als je nou zou zeggen dat de op smaak gebrachte varianten niet lekker zijn, soit. Maar je kan, aan de pure produkten, toch smaak toevoegen? Of eet hij soms zijn tofu puur?? Wat een klets...

Mooi verhaal daaronder over sûkerbôle, Fries suikerbrood. "Het moet bijna te vies zijn om aan te pakken". Ja, waw...
Het recept wat ze, zoekend op internet, na verhuizing naar midden Nederland, het beste vond is op jannekes.nl. Site hier en jullie mogen zelf zoeken.

Recept
(Alweer??)
Zalm-pastei
Maak een mengsel van rauwe zalm in kleine stukjes, met gehakte ui, kappertjes, stukjes augurk, dille, peper, zout en iets olijfolie (het moet een vrij stevige massa zijn).
Laat goed koelen in de koelkast.
Beleg met olijfolie ingevet aluminiumfolie met gerookte zalm, leg daar het zalmmengsel op en maak er een rol van, rondom geheel met gerookte zalm bedekt. Koel weer goed.
Haal de folie eraf, snij voorzichtig in plakjes en serveer met een vinaigrette van olijfolie, Aceto Balsamico en yoghurtsaus
voor bij koude voorgerechten (zie een paar dagen geleden).Doden voor de Rechter hier. Ietsje scrollen.
Opvallend weer; Google de naam van de tentoonstelling en dan vind je van alles behalve het museum...

Voor de lens van die pianist met die grote oren ("I love to fuck you in the morning / I love to fuck you late at night", Koot en Bie) hier.

Filmpje hier. Waarom is die vertaling zo verhaspeld? Mocht dat niet of zo? Waw!Oceanië hier.