dinsdag 9 februari 2010

Sylvia Kristel maar eerst,


want ik vergat helemaal te vertellen dat ze bij mijn eerste ex in de klas zat.En nou dat Franse restaurantje. Gaat door, gesteld althans dat ik een partner vind (niet in sexualis maar wat het travailler betreft). Ik vertaal het onderstaande niet want je moet Frans spreken, althans engiszins. En het is hard werken en het vergt nauwelijks investering.
Maandagmiddag - zaterdagmiddag 15 tot 25 eters.
Daarnaast maandagavond - zaterdagavond + zondagmorgen de kroeg.
Daar kan je goed met twee man van leven.
Daarnaast in het seizoen ± 40 stoelen terras en ? stoelen (25?) binnen: maanden vol, ook de avond.
Talloze campings in de directe omgeving, waaronder van Nederlanders.
Geen overnamekosten, geen goodwill, gesubsidieerd, de gemeente wil het namelijk open hebben (waarom dicht? Plattelanders als artsen, verpleegsters, horeca-lui willen in de stad werken en trekken weg).
Eigenaar is gemeente, die alles regelt, van gas en water en electra-aansluitingen tot vergunningen en behuizing.Descriptif de l’offre : Bar-restaurant, centre ville, chef lieu de canton.
Refait à neuf en 2007. Beaucoup de matériel sur place et licence IV compris dans la location. Cour intérieure, cuisine, arrière cuisine.

Loyer mensuel : 381.12 euros HT

Technologies de communication : Accès Internet par la fibre optique et très haut débit par wi max

Atouts nature: de nombreuses possibilités de randonnées ou promenades, des points de vue remarquables indiqués par des tables d’orientation.

Atouts culture : Saison culturelle du Comité de territoire avec de nombreux concerts et pièces de théâtre, festivals, de nombreux peintres, écrivains, musiciens et sculpteurs, fête en août, festival de musique classique

Dit is niet het volledige verhaal, maar ik laat het achterste van mijn tong niet zien, daarvoor is het aanbod veel te mooi...Recept. Eindelijk.
Wildbouillon. Fonds de gibier.
Bruin grove stukken wild in de oven, bestoven met bloem; het maakt niet uit wat je gebruikt, maar gebruik natuurlijk geen jonge patrijs of zo.
Gebruik eventueel deels gevogelte deels ree en/of haas of konijn.
Gebruik ui, wortel, prei, champignons en selderijblad in gelijke delen, met in ieder geval knoflook en ook jeneverbessen. Piment? Ja, en peperkorrels
Zie verder onder vleesbouillon.Vleesbouillon (Fonds brun)
Mergpijpen en grof gehakt kalfsschouderblad (voor de jelly!) en dergelijke 24 uur in koud water laten weken, iets droogdeppen, door de bloem halen en in een hete oven iets aan laten zetten.
(Als de bouillon voor gelei wordt gemaakt dan enkel gehakt kalfsschouderblad gebruiken.)
In een grote pan doen, samen met grof gehakt vlees, idem peterselie en selderijblad (volgens sommige koks geen stengels gebruiken), een goed rijpe en in tweeën gesneden tomaat, een stuk citroen een grof gehakte wortel en idem ui, eventueel knoflook en/of prei en/of hambot en/of hamzwoerd, en kruiden met laurier, piment, peperkorrels, foelie, kruidnagel en tijm.
Flink koud water erbij en langzaam aan de kook laten komen.
Regelmatig afschuimen en een uur of zes op laag vuur laten trekken.
De bouillon volledig laten afkoelen en het vet eraf halen.
Afgieten (de mergpijpen later in de bouillon opwarmen en het merg eten op roggebrood, met zout en peper), aan de kook laten komen en laten inkoken tot de smaak sterk genoeg is; eventueel zouten.
De bouillon eventueel klaren door er eiwit door te kloppen en daarna te zeven.Liet iemand dark soy proeven. "Wat een diepte!"
Maakte daarna twee dingen, een met light soy in het kookproces en een met dark soy over het kookresultaat. Een enorm verschil.
Kook met weinig kruiden en doe dark soy over je eten. Of kook met wat meer kruiden en werk er tijdens het koken light soy doorheen.

Kost ook nog geen moer...Dark soyLight soy

Recept
Gevulde wilde eend
Zout en peper de eend van binnen, wrijf de buitenzijde in met bloem en bak rondom bruin in hete boter in een braadpan.
Haal de eend uit de pan, roer bloem door het braadvet en laat dit op laag vuur, steeds roerend, bruinen.
Voeg water toe en maak een dunne saus; breng die op smaak met zout en peper.
Vul de eend met stukke appel, ui en aardappel, leg in een ovenschotel, giet er de saus over, doe een deksel op de schotel en bak een uur of drie, vier op 160 graden.
Bedruip regelmatig en draai af en toe.

Wilde een plaatje. Als je een Google-plaatje op wilde eend doet, dan krijg je levende wilde eenden. Doe je dat in het Frans dan krijg je gerechten.
Rudy Kousbroek schreef eens iets over hoe veschillende volkeren het dierenrijk indelen.
Chinezen, dat was apart. Aaibaar, niet aaibaar en slijmerig. Fransozen, dat was het meest simpel. Eetbaar of niet.O, Kousbroek en eend, dat kan niet zomaar voorbij gaan. Vaucanson, de eend van hun dochter!Staat in Machines en Emoties, briefwisseling Hermans Kousbroek, die ik nu lees.

Films gisteren. Twee.
Once upon a time in the west.
Kwam al eerder ter sprake. "Keek hem af".Begin. Je hart staat stil.

En Berlin Alexanderplatz deel 3 (van de 6).Recept
Wildzwijnsham
Spoel de ham met warm water en wrijf droog.
Leg de ham bestrooid met grof zeezout in een flinke bak, met een niet te zware steen erop.
Draai na 2/3 dag, haal vochtig geworden zout weg, vul aan met nieuw zout, bestrooi met het zout en laat nog een halve dag liggen met de steen erop.
Spoel de ham af, dep droog, wrijf in met half-pikant paprikapoeder en laat twee weken drogen.
Is de ham zwaarder dan twee kilo, dan komt er voor elke kilo een dag bij de tijd dat de ham op het zout ligt; draai halverwege de benodigde dagen.
Is de ham lichter dan twee kilo dan zal de ham voor gebruik waarschijnlijk ontzout moeten worden (in water leggen en eventueel water verversen na een halve dag) of geblancheerd (in snedes) of ontzout en daarna gekookt in schoon water.
Tsja.
Het is ook erg lekker zoetzuur met pijnboompitten, Italiaans... Agridulce. Ook met konijn.Fitzcarraldo.
De productie liep niet lekker want Klaus Kinski is werkelijk gek. Hij probeerde een mede-speler te vermoorden en gaf ook opdracht aan een indiaan om een ander te vermoorden. (Zonder succes.)
Een van de grote ruzies hier (alle links hier in een nieuw venster).
Trailer hier
(Waarom meld ik dit? Heb de film nog helemaal niet herzien...)

Doei