zaterdag 23 mei 2009

23-05, vandaag!


PJ. Weer veel Compostella-gangers deze dagen. Zat vrij veel op het terras van de Auberge en dan zie je ze aarzelen of verkeerd lopen. Voor alle duidelijkheid: ik weet niet wat het is maar hulp wordt niet op prijs gesteld. En nog wat: iedereen heeft andere, meest foute instructies bij zich.
Eenderde liep de verkeerde weg, grote omweg, tweederde stond met de mond vol tanden dom rond te kijken. Nou, vooruit dan. Je moet zo en zo lopen. De ene helft gelooft het wel, de andere niet. Zoek het maar uit.
Een zeer groot rare tiepesgehalte, die bedevaartgangers. En op de ongeveer 100 die ik er tot nu toe gezien hen een (1) vrouw. Dat was trouwens de allereerste. Oktober, zondagmiddag, deur bakkerij open, ik stond lasagne te maken of zo, can I have some water please. Maar toen wist ik nog niet dat die lui naar Santiago gingen.



Santiago, Sant Iago, Sint Jacob. Soms verbasterd, San Tiago, dorpje ergens.

Maar goed PJ. Ze komen uit Avensan (vandaar die mooie kerk daar natuurlijk). Googlede op routes Compostella Medoc. Uiterst vage kaartjes. Voor zover ik kan inschatten komen ze vanaf Pons – Mirambeau (of die kanten uit dan dus) en steken ergens bij Blaye de Gironde over, wat goed kan want daar valt het wel eens droog. Maar hoe komen ze dan op de route Avensan-Arsac??
(Heb je nog contact met die dames van de Spaanse les, die de Ruta de la Plata deden? Had laats een, voor de afwisseling heel redelijke, pelgrim in de auto en die ging na Compostella die Plata doen. Segovia en zo.)



Dit vind je

Recept
Galicische (Santiago!) empanada
Bak in olijfolie flink ui en knoflook.
Bak voorzichtig sardines aan in dezelfde pan.
Maak een pie, vul die met het mengsel uit de pan, bestrooi met basilicum, deegdeksel erop, gaatje erin, bestrijken met geklopt ei en bakken op 180.
Er kan ook paprika worden meegebakken en/of prei. Of chorizo.
Of begin met blokjes chorizo uit te bakken.
Kan ook met tonijn; doe er dan paprika bij.
Piedeeg: vet en bloem, afhankelijk van het soort vet 1/2 of 2/3 vet, door elkaar kneden met wat zout. Er met koud water deeg van maken.
Maar gebruik eventueel brooddeeg.



O en kan je me een Earth plaatje sturen van de kerk van Arsac met 500 meter eromheen? Dan kan ik de oorspronkelijke route erop aangeven want wat ontdekte ik vandaag achter de kerk? Een pelgrimskruis! Foto morgen of zo. Hieronder een ander.



Tot slot die garnalen gisteren.
Pindaolie, ui, gemberwortel, knof, groene pepers.
Komijn, koriander, kardemom en ietsje sesam en maanzaad.
Witte wijn, koenjit, kokosboter... Proef.
Kook rijst. Bak garnalen droog.



Harmonie op de achtergrond, eerste keer dat ik dat hier hoor. Het schijnt trouwens ook kermis te zijn.