dinsdag 12 mei 2009

11-05


Ook vandaag niet veel te melden. Had ’n enorme “torticolis”, stijve nek, zeer pijnlijk, gebruikte de draagband dus niet twee dagen, resultaat: snerpende pijn in m’n schouder. Maar goed.
’s Middags naast ’n leerling gestaan die op mijn instructies lasagne maakte.

Om 17.00 uur een zeer forse hagelbui. Benieuwd naar de schade in de wijngaarden [was er fors, oogst 2010 ook verloren, wat ik niet begrijp]. Zag ooit in Navarra twee hectare perziken in een halve minuut weggevaagd worden.Zie nu op die foto trouwens dat daar nog zo’n luik-vastzet handje hangt; heb er een nodig voor de voorkant.
En zie achter dat handje de laag hagel in de tuin.

Vanavond rattes, ratjes, die langwerpige aardappeltjes. Gekookt in flessewater, veel mooier en sneller gaar.Vier ratjes in gelid met de sergeant ernaast.

Ganzevet, sjalot, knof, prei (als groente), witte wijn, espelettepeper, Marmite, wat herbes de Provence.
Ovenschotel invetten, schijfjes aardappel, dat preispul, Coulommiers, bakken.Recept
Perentaart, normandisch, tourte normande aux poires
Maak kruimeldeeg.
Schil 500 gram harde maar rijpe handperen, snijd in plakjes, doe in een kom en giet er vijf eetlepels Calvados bij.
Roer er ietsje peper door en 60 gram suiker.
Laat een uur op een koele plek staan en roer regelmatig om.
Maak van het deeg en de uitgelekte peren een pie; strooi, voordat je het deksel aanbrengt, nog wat suiker over de peren.
Bak drie kwartier op 200 graden.
Kook de marinade in en werk er, van het vuur af, een scheut room door.
Giet dit mengsel door het gaatje in het deksel, beweeg de taart zodat het mengsel zich tussen de peren werkt en laat de taart bijna helemaal afkoelen.St. André, Bordeaux

20.30 weer storm. Overal klapperende luiken. Vanmiddag zou het 28° worden, onweer in de lucht, vliegtuigen van en naar Mérignac vlogen veel lager dan normaal.

TV. “Frankrijk kleedt zich uit” oftewel de jaren 60 en 70.
Iedereen kwam voorbij; BB, Gainsbourg, Birkin, Kristel (die met mijn eerste ex in de klas gezeten heeft, Textiele Vormgevuing hahahahaha!) etc. Minirokjes, idem metaal van Rabane, een heftig daartegen fulminerende Chanel, ze kreeg zowat een apoplexie.
De uitzending was ook een enorm defilé blote tieten en, Frankrijk, enkel een minuscuul pikkie van ’n manneke van een jaar of 6.Notre Dâme