vrijdag 29 mei 2009

28-05


Post van PJ.

Dag Maarten,
Stuur je twee keer eglise de Arsac van verschillende hoogten en één keer die van Avensan.




Arsac

[Dank, ook voor de hele rest natuurlijk. Avensan en andere houd ik nog even in voorraad.
Arsac. Je komt van links, uit Avensan. Vlak voor het kruispunt, bij die dikke boom, ging je vroeger linksaf (Compostella) of iets verder rechtsaf; die weg linksaf die rechts van de kerk loopt had je vroeger niet.
Tussen kerk en klein kasteeltje door, achter de kerk langs, en daar waar je op de weg (links naar Du Tertre / Margaux) komt bij het pelgrimskruis ga je rechtdoor, voor dat huis langs, = de bakkerij, richting Le Pian.
Dat langwerpige grijze ding is trouwens het gemeentehuis en daarboven de school. De Auberge is middenonder, lnks van die weg maar net buiten beeld. Je ziet nog net een paar auto’s op de parkeerplaats erachter.]

In Frankrijk zijn er vier routes voor de Camino de Santiago. Die beginnen in Arles, Le Puy, Vézelay en Parijs, zoals ook te zien is op dat kaartje dat je laat zien. Maar daarnaast zijn er nog andere routes in gebruik met name voor de Engelsen. Die landen aan in Normandië of Bretagne en sluiten bijna allemaal aan op de vier hoofdroutes bij o.a. Poitiers en Tours.
Maar één van die routes loopt helemaal langs de kust, o.a. via Nantes, tot ze moeten kiezen waar ze de Gironde willen oversteken.
Er gaat een veerboot van Royan naar Soulac-sur-mer
[om precies te zijn naar Le Verdon] maar een alternatief is de veerboot van Blaye naar Lamarque. Daar stuurde ik je een tijdje geleden al foto's van. [Ja en dat was vroeger een verplichte passage] Vroeger was daar een Hoovercraft, nu een veerboot. Die Hoovercraft maakte een hels lawaai.



Als ze deze laatste route nemen komen ze inderdaad waarschijnlijk via Pons, zoals jij veronderstelt, via Lamarque ben je zo in Avensan en daarna kom je dan door Arsac.
De Gironde kent een sterke eb- en vloedwerking maar droog vallen doet ie nooit dus ze moeten met een veerboot nemen of doorlopen langs de noordzijde en dan bij Bordeaux de brug nemen.

[jawel, maar dan moet je ook de Dordogne over]
Ik heb begrepen dat er vanuit Engeland ook een veerdienst op Royan is, die kunnen ze ook nemen als ze dat eerste stuk niet willen lopen.
Ik denk dat er nogal wat bedevaartgangers eerste naar Soulac-sur-mer willen
want daar staat de Basilique Notre Dame de la Fin de Terres die blijkbaar bezocht dient te worden.
Die lopen dan daarna ook via Avensan en Arsac.
Vanuit Soulac zou je ook langs de kust kunnen gaan via de D101, de Routes du Lacs.
Bij Soulac heb je nog die bekende vuurtoren Cordouan, daar moet ook nog iets zijn wat interessant is voor de bedevaartgangers.



[Inderdaad, maar je vaart er heen vanuit Royan. 7 kilometer uit de kust. Oorspronkelijk 11e eeuw (gezien constructie fundament) maar vroegste documentatie 14e, “toren met vuur”. 68 meter hoog, 311 treden.
Vergeet ook niet de Citadelle van Blaye; heel erg mooi en indrukwekkend.]

Weblog 21-05
De kastanjes (door een ander) uit het vuur laten halen.
Zowel Prisma als mijn beide v.Dales geven alleen de bovenstaande betekenis.


[Maar toch was in de krant bedoeld “met de buit ervan door gaan”]

Rest volgt tzt PJ.



Een “bastide” in de Périgord, een soort versterkt dorp, dikwijls al gesticht rond de 13e eeuw, soms door Engelsen.
Zie hier (alle links in nieuw venster).



Erg mooi, ken ik niet, moet ik ooit heen.

Vandaag die foute inkopen van laatst corrigeren maar ook inkopen voor personeelseten vrijdag t/m zondag. Zaterdag hier een groot ATB festijn, de VTV, vélos tout vigne, fietsen in de wijngaarden, een toespeling op VTT = ATB. 6.400 inschrijvingen tnt. Meesten komen vrijdags met campers en zo. Veel blijven tot zondag (zaterdagavond veel grote schermen met belangrijke voetbalwedstrijd, Bordeaux ook nog). Sponsors - organisatoren bestelden ongelofelijke hoeveelheden brood, 500 broden bv., is dubbel stokbrood, en richting 3.000 broodjes, is ¼ stokbrood, honderden croissants, dat soort bestellingen. En dat is dan allemaal exclusief de winkelverkoop.