donderdag 30 november 2017

Italiaanse keuken?



Kaki
Heerlijk
Meestal is wat ze als kaki aanbieden Sharon fruit
Hard, geel, kleiner
(Deze is nog niet echt rijp, = donker rood)
Kaki wordt weinig aangeboden vanwege de kwetsbaarheid
Meestal moet je een kratje kopen



Over die Italiaanse keuken, en dat pasta uit het Oosten komt, daar denk ik dikwijls over na

Het verhaal begint natuurlijk met de Portugezen in Indonesië
Alle dingen die die Portugezen wel en die Indonesiërs niet hadden heeft een Portugese naam: boter, pijp, sigaar, broek, deur...

(De Nederlanders kwamen later met andere dingen: slokkie, asbak, belasting, knalpot, mesien [machine]...)

Die Portugezen kwamen in China met gerezen brood, wat die Chinezen niet kenden, en dat heet in het Portugees Pão
En kijk! Ba pao!

Ba = deeg
Zie Ba-mie!

Kijk
Weer wat geleerd...



Erg lekker, zoals het meeste spul van La Morena (de donkerharige)
Dit is van jalapeño


Maar goed, die Italianen dus


Gisteren had ik weer een hint: pane crasau is dubbel, dat blaast op in de oven
(Het wordt na afkoeling uit mekaar gehaald, maar goed)

En verdomd: roti is ook dubbel
Als je flatbread heel dun bakt (Pane carasau, roti...) dan wordt het een dubbele laag (ik ben er nog steeds niet achter hoe, maar bij roti speelt natuurlijk dat invoegen van dat spliterwtenspul een rol)
[Loek vond een aannemelijk verhaal: boven- en onderkant worden stevig, binnenkant (luchtbelletjes) blaast op]

Roti is India en zo, jazeker

Net als Chapati [tsjappAttie]
En wat dacht u nu van de naam Ciabatta? Of van Noord-Oost Spanje (want daar hebben ze het ook] Chapata [tsjaappAttaa]?

(Zelfs in de Médoc maakten ze het vroeger, maar dat heette gewoon Pain au levure, desembrood)
(Ik heb het 25 jaar geleden nog gemaakt in Arsac, maar nu maken ze het nergens meer daar)



Ketting van de ossenhaas
Schijnt enorm lekker te zijn zowel als bief gebakken, of gestoofd in Rendang
Ik hou u op de hoogte


Maar goed dus, die Italianen nou eindelijk
En die Oost-Spanjaarden dan dus

Risotto en paella (want ook Oost-Spanje speelt mee) = nasi

Fideuà = bami

Pellotes (met gehakt gevulde koolbladeren) = bebotok

Bocconcini en canneloni = gyozu, spring rolls, loempia (althans het principe)

A la romana = tempura, bahjee (zelfde techniek)

Maiale al latte = Rendang (zelfde techniek)


En al die dingen werden overgenomen, maar pas op: een even grote impact had de introductie van de tomaat in Italië en Spanje



Aldi, en God wat lekker!
Super klassiek Lübeck spul, en super kwaliteit marsepein (ja, Lübeck...)


Die Oost-Spaanse en Baleaarse keukens, die hebben enorm veel gemeen met de Italiaanse
Die Spaanse namen hieronder, dat is geen verbastering, dat is een originele naam

Risotto nero = Paella negra of Fideuà negra

Cannelloni = canelones

Lasagne = lasaña

Dit tussendoor




Of Nederland eventueel fout heeft gehandeld
Bij het doorspelen van informatie over Poch aan Spanje

Jurko Patist (zo zal je maar heten...): "Als wij bewijzen hebben..."
Wat "bewijzen" zolang er geen rechter over geoordeeld heeft? Flikker op!

En de minister van justitie alweer stotteren...

God God, hoe vegen we ons staatje schoon...


Ook zoiets

 "In het glazen flesje zijn gifresten gevonden, maar het is niet duidelijk wat het is"

Lazer op!



En o ja!

Je koopt iets bij Hema, je wordt gevraagd om een oordeel, je meldt dat het product zware shit is, en dan krijg je als antwoord "We vinden je mening over HEMA erg belangrijk en stellen het dan ook zeer op prijs dat je de tijd hebt genomen een beoordeling van lamp touch te schrijven. Helaas voldeed je beoordeling niet aan onze richtlijnen voor het plaatsen van meningen op onze site. Je beoordeling is afgewezen."

De achterbakse stiekem gereformeerde uienpellers...