vrijdag 18 september 2009

18-09


Wat eet ik terug in Nederland. Filet americain, gerookte paling, opgeleukte pizza (in Frankrijk geen simpele opleukbare, en trouwens erg duur, dat wel -zie gisteren-), nagelkaas, en verder? O ja, stoofpeer dus.



Elzasser zuurkool op de markt in Frankrijk.

Recept.
Sleedoornjam
Maak als jam (zie recept) maar gebruik veel meer suiker dan normaal en liefst rietsuiker.
Haal, zodra de jam klaar is, door een draaizeef.
En nog een ivm. kort.
Snapper-filets met tobiko
Meng wat Worcestershire met wat citroensap en breng op smaak met zout en peper.
Haal er snapper-filets (of zo`n soort vis) door, laat iets uilekken, haal door bloem en klop overtollige bloem eraf.
Bak de filets heel kort op heel hoog vuur in olijfolie aan beide zijden goudbruin. Haal uit de pan en zet in een oven op 175 graden.
Reduceer room.
Maak Beurre blanc (zie gisteren), de sjieke versie.
Werk er de room door en daarna, met de boter, peper-tobiko door eventueel wasabe-tobiko.
Beleg de filets met de saus en garneer met nog wat tobiko.



In die broodjeszaak in Bordeaux waar je je eigen broodje kan samenstellen. Van kathedraal richting Gambetta en dan eerste broodjeszaak links.

Gisteren dus die stoofpeer, althans de gebakken peren.