Vandaag foto's van kip met zure abrikozen
Recept zie hier, ff scrollen
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Zure abrikozen, geweekt
daar wordt het weer tijd voor
Kaasfondue
Mocht u uw caquelon in Zwitserland kopen, dan hierbij een tip
Als je daar om een caquelOn vraagt, dan sta je voor paal
Vraag om een kAklon
Wrijf de caquelon in met knof
Maak in een sauspan twee kopjes droge witte wijn warm en los daar 500 gram geraspte kaas in op, liefst half om half gruyère en een andere Zwitserse kaas (ik gebruik graag appenzeller)
Dat mengt niet goed, en daarom roeren we er Kirsch door, maximaal 1/4 kopje, met daarin flink maizena
Als de fondue goed warm is proeven op p/z
Dikwijls wordt versgeraspt nootmuskaat toegevoegd, soms citroensap
Kip bakken
Zwitserse kaasfondue
Het officiële recept, whatever that means
Meest gebruikte kaas-combinatie: twee op een gruyère en emmentaler
Wrijf de caquelon in met knof
Doe er 400 gram gruyère en 200 gram emmentaler in, beide geraspt
Voeg 400 cc fendant toe; gebruik een deel om anderhalve koffielepel maizena mee los te roeren en voeg dat ook toe
Op hoog vuur zetten, even omroeren en aan de kook laten komen
Laat nog een twee en een halve minuut doorkoken (niet al te hard) en werk er ondertussen een borrelglas Kirsch door (dus niet met de maizena), peper en nootmuskaat
Op het rechaud moet de fondue juist aan de kook blijven.
Serveer met stokbrood (alleen stukjes met korst), fendant, Kirsch en augurken
Variaties
Gruyère met Vacherin à Fondue
Welschlands: alleen gruyère (pittiger fondue)
Kip stoven
Nederlandse kaasfondue
Rasp tynjetaler en stolwijker kaas, en prak Bleu de Wolvega in een verhouding van 2 op 3 op 2
Zet de caquelon op de brander met de kaas en met Gulpener witbier
Laat de kaas roerend oplossen met wat geperste knof
Bind de fondue met maizena, aangemaakt met corenwijn.
Kaasfondue-variaties
Maak een kaasfondue met 400 gram emmentaler en 400 rambol
Of gebruik naast de emmentaler chaumes
Of Pont l`évêque
Of Limburgse kaas of maroilles (heavy!)
Met couscous
Zie aflevering 2 hier